Cele peste o jumătate de milion de apartamente din Capitală care sunt racordate la sistemul de termoficare trebuie să se aștepte la facturi semnificativ mai mari la iarnă decât în sezonul rece trecut.
Pe baza tarfiului pentru sezonul rece care se apropie și a datelor referitoare la consumul mediu în ianuarie 2022, obținute de la Termoenergetica, jurnaliștii Digi24 au calculat cât va costa întreținerea, teroretic, pentru diferite tipuri de apartamente, în prima lună a anului viitor. Calculul este unul teoretic, pentru că depinde și de numărul și amploarea eventualelor avarii, care nu sunt de neașteptat, dar și de cât de friguroasă va fi această iarnă.
De amintit că Dispeceratul Energetic Național (DEN), care funcționează în cadrul operatorului de transport și sistem de energie electrică Transelectrica, estima un consum de energie al românilor cu doar 0,7% mai mic – deși scăderea la nivelul populației a fost mult mai semnificativă, de 7,9% în perioada ianuarie – iulie 2022, față de aceeași perioadă din anul anterior – și pe baza analizei capacității rețelei de termoficare, ale cărei posibile disfuncționalități i-ar putea face pe români să se încălzească cu radiatoare electrice.
În acest context, pe lângă factura de la întreținere, din buzunarul bucureștenilor ar urma să fie plătite facturi mai mari la curentul electric. Iar în acest context, prețul plătit va diferi în funcție de încadrarea într-o categorie de consum.
Pe scurt, cei care au un consum de sub 255 kWh în perioada de referință, au un preț plafonat de 0,8 lei/kWh, iar cei cu un consum de până în 100 kW vor avea un preț plafonat la 0,68 per kW. În mod evident, chiar dacă nu se încadrează în cel mai redus plafon, un consum mai mic ajută la economii în gospodărie.
Calculele privind cheltuielile bucureștenilor racordați la sistemul de termoficare au fost făcute pentru luna ianuarie, cea mai rece din an, pornind de la tariful de 346,5 lei pe gigacalorie, cu TVA.
Tariful pentru consumatorii casnici practicat de Compania Municipală Termoenergetica București este de 330 de lei pe gigacalorie, fară TVA. Tariful de 346,5 lei pe gigacalorie este cel aferent iernii, având în vedere că în sezonul rece (noiembrie-martie) cota de TVA aferentă anumitor categorii de consumatori (populație, spitale, organizații neguvernamentale etc.), conform prevederilor OUG nr. 130/2021, este de 5% în loc de 19%, potrivit Termoenergetica.
Conform calculelor Digi24, costurile din ianuarie vor fi sunt cu 142% mai mari decât cele din sezonul rece anterior.
Astfel, o persoană care locuiește într-o garsonieră va plăti pentru încălzire și apă caldă 160 de lei, în timp ce un cuplu într-un apartament de 2 camere va plăti 242 de lei.
O familie de 3 persoane într-un apartament de 3 camere va plăti 305 lei, iar patru persoane într-un apartament de 4 camere, 388 de lei.
De precizat că aceste sumele nu sunt finale, pentru că apa caldă și căldura reprezintă, în medie, 80% din suma plătită de locuitorii din blocuri pentru întreținere. După cum știe orice locatar, aici sunt incluse și apa rece, întreținerea scării, ridicarea gunoiului, energia electrică folosită de lift, salariile administrației, fondul de reparații, consumabile și multe altele.
Astfel, factura pentru o garsonieră în ianuarie ar urma să fie de 200 de lei, iar pentru un apartament de două camere, un cost total de 303 lei.
O familie dintr-un apartament de trei camere va plăti 382 de lei, iar o familie de patru persoane, dintr-un apartament de patru camere, va plăti 485 de lei.
De amintit că avariile din iarna trecută au dus la furnizarea căldurii sub parametri. Potrivit datelor companiei rețeaua de termoficare este în stare critică, 75% dintre conducte necesită înlocuire, iar din țevile fisurate curg în pământ 2.500 de tone de apă caldă pe oră.
Pentru a restabili presiunea din conducte, centralele termoelectrice pompează mai multă apă fierbinte. Astfel, facturile pot ajunge la peste 400 de lei pentru două camere și peste 600 de lei la trei camere.
Claudiu Crețu, director general al Termoenergetica, a declarat pentru Digi24 că aceste calcule sunt estimative, iar sumele finale de plătit depind de mai mulți factori.
„Dacă blocul este anvelopat, atunci evident consumul de energie termică este mult mai mic. Depinde de poziția blocului, dacă este în bătaia vântului sau nu, pentru că fiind în bătaia vântului pierde energia termică mult mai accentuat. Deci sunt mai mulți factori și atunci suma respectivă nu este o sumă fixă. Raportat la starea sistemului, în condițiile în care dacă iarna viitoare va fi în temperaturile ultimelor 2-3 ierni, adică o iarnă mai blândă, ne putem aștepta și la cifrele respective și la o funcționare rezonabilă a sistemului. Evident, din cauza vechimii conductelor, a miilor de km de conducte, ne putem aștepta la avarii, dar vom fi mobilizați să rezolvăm aceste avarii în timpul cel mai scurt”, a declarat Claudiu Crețu.
Potrivit oficialului, în această vară s-au făcut revizii și reparații, pentru ca rețeaua să fie pregătită pentru sezonul de iarna, dar „nu este de ajuns”.
Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A. este, începând din 1 decembrie 2019, operatorul regional al serviciului public de alimentare cu energie termică în arealul deservit de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti–Ilfov în baza Contractului de delegare a gestiunii directe a serviciului public de alimentare cu energie termică încheiat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti–Ilfov.
CMTEB a avut, în primul semestru din 2022, 13.625 de contracte de furnizare a energiei termice, respectiv 19.486 de puncte de consum ale clienților casnici, număr care nu echivalează cu numărul de apartamente racordate, de peste 500.000.
CMTEB are în exploatare:
Sistemul de transport şi distribuţie compus din:
Obiective: