Legea porcului, așa cum a devenit notorie în spațiul public, a fost promulgată de președinte în forma adoptată de Cameră. Adică, deputații au eliminat amendamentele de “inspirație europeană” propuse de senatorii UDMR, care au revoltat crescătorii particulari. În forma în care a ieșit din Senat, în lege existau prevederi care limitau la cinci numărul de porci care puteau fi crescuți în gospodărie, interziceau reproducerea naturală și hrănirea cu lături și condiționau existența unui vestiar lângă cocină, de exemplu.
Explicit, în textul final adoptat de Parlament și promulgat de președinte săptămâna trecută, au fost eliminate prin amendamente succesive restricția de a hrăni porcii cu resturi alimentare, obligația de a amenaja un vestiar în proximitatea cotețului și orice limită a numărului de suine care pot fi crescute în gospodăriilor țărănești. Ar fi de subliniat că, în motivările prezentate în comisiile parlamentare, s-a subliniat faptul că România este dependentă de importuri și în cazul cărnii de porc, iar majoritatea lor vin din Polonia și Ungaria.
Astfel, legea privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane impune proprietarilor condiții normale privind regulile sanitare de reproducție și creștere, sacrificare și comercializare a porcilor, consideră reprezentanții Ministerului Agriculturii. De asemenea, au fost reglementate și condițiile de creștere a mistreților.
Și, foarte important, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul României, prin instituțiile abilitate, finanțează un program de cercetare pentru obținerea unui vaccin împotriva pestei porcine africane.
Iată principale condiții pentru creșterea porcilor domestici pe care trebuie să le respecte proprietarii:
Cum porcii sălbatici sunt un vector principal al răspândirii pestei porcine africane, noua lege instituie reguli noi pentru administratorii fondurilor de vânătoare. Iată câteva dintre acestea:
Porcinele existente în exploatație la data emiterii deciziei de ucidere pentru a stinge focarul de pestă vor fi despăgubite la prețul de piață. De asemenea, vor fi acordate depăgubiri și pentru furaje, medicamente etc distruse, la prețul de achiziție.
Citiți AICI textul integral al legii în forma promulgată de președinte, în care veți găsi regulile privind despăgubirile în cazul sacrificării în masa ca urmare a pestei porcine.