LOVITURĂ pentru piața imobiliară: acești români nu își mai pot închiria deloc apartamentele! Proiectul de lege a trecut de Senat
Se pregătește o adevărată lovitură pentru piața imobiliară din România. Parlamentarii vor să interzică prin lege închirierea de apartamente în blocurile cu risc seismic.
Deocamdată, proiectul de lege a trecut de Senat și urmează să intre la Camera Deputaților, care este for decizional.
Pentru a fi publicată în Monitoul Oficial, legea trebuie să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Ce prevede proiectul de lege
În martie 2023, Executivul a aprobat un proiect de lege referitor la introducerea unor reguli noi pentru clădirile cu risc seismic. Printre acestea, și interdicția de închiriere sau cedare în comodat ori folosință a apartamentelor din blocurile de locuință clasificate cu grad 1 de risc seismic.
Acum, proiectul de lege a trecut de Senat, iar în acesta este inclusă și propunerea referitoare la închirierea imobilelor care se pot prăbuși în cazul unui cutremur cu magnitudine 7.
Trebuie precizat că încă din luna august a acestui an sunt interzise activitățile comerciale sau afișele publicitare în blocuri cu grad I și II de risc seismic.
Inițiativa îi aparține fostului ministru al Dezvoltării, Attila Cseke (UDMR), după cum notează Fanatik. Se pare că el a demarat acest proiect de lege în urma celor două cutremure consecutive produse pe 13 și 14 februarie (cu magnitudine de 5,2 și 5,7) în județul Gorj, din Oltenia, o zonă nouă ca seismicitate pentru România. De asemenea, a fost avut în vedere și cutremurul puternic din Turcia și Siria, care a scos la iveală deficiențele mari la construcția clădirilor.
O statistică oficială întocmită de Ministerul Dezvoltării relevă că în Romania sunt peste 2.600 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I și II.
Dintre acestea, cele mai multe, aproape 400, sunt în București, iar în jur de 350, doar în zona centrală a Capitalei.