Prima pagină » Social » Marcel Ciolacu, anunț categoric în privința majorării pensiilor: „Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar una de 18.000, cu 2.700!”

Marcel Ciolacu, anunț categoric în privința majorării pensiilor: „Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar una de 18.000, cu 2.700!”

Marcel Ciolacu, anunț categoric în privința majorării pensiilor: „Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar una de 18.000, cu 2.700!”

Marcel Ciolacu face un anunț categoric în privința majorării pensiilor: principiul „echităţii sociale” într-o „perioadă atât de complicată” trebuie să primeze. Astfel, liderul PSD susține că el nu poate accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2.700 de lei, adică de zece ori mai mult.

„Eu am vrut o discuţie mai amplă, mai aşezată şi mai profesionistă. Am rămas la nivelul discuţiei de procente… 15, 16, 10”, declară Marcel Ciolacu.

Ciolacu: „Îmi cer scuze, am altă abordare”

„Eu reprezint un partid social-democrat. Îmi cer scuze, am altă abordare! Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei şi o pensie de 18.000 de lei să se mărească cu 2.700 de lei. Mai exact, de zece ori faţă de cel cu pensia de 1.800 de lei. Stabilim anvelopa şi venim şi avem grijă ca toată lumea să treacă de această perioadă complicată fără eforturi foarte mari”, a spus Marcel Ciolacu într-o conferință de presă.

„E foarte simplu să facem ca pe timpul lui Ceauşescu, un pauşal, şi să punem pe toată lumea la egalitate. Nu este corect. Eu merg pe doctrina pe care o reprezintă PSD. Eu am o obligaţie ca lider al PSD să am grijă de cei cu venituri, de exemplu, sub 4.000 de lei. Cu toţii trebuie să trecem această perioadă complicată. Se numeşte echitate socială” – Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, preşedintele PSD şi-a exprimat regretul legat de faptul că discuţia privind creşterea pensiilor a fost dusă „într-o zonă foarte empirică”.

El a menţionat că, după discuţiile privind compensarea pe energie, ministrul Finanţelor va preciza ce sumă poate fi alocată măririlor de pensii: „În primul rând, vreau să închidem şi să vedem care este efortul bugetar pentru compensare pe energie. Din calculele noastre, ne încadrăm cu aceste compensări şi ştiţi foarte bine că există o supraimpozitare, deoarece este un venit excepţional. De aceea, şi aceste compensări, şi aceste legi şi ordonanţe sunt pe perioadă limitată de timp”.

„După ce încheiem acest capitol, va veni ministrul de Finanţe care va spune ce sumă poate aloca măririlor de pensii. Îmi doresc, la fel ca şi restul colegilor, să venim cu o majorare cât mai mare” – Marcel Ciolacu.

Totodată, Ciolacu s-a declarat convins că Banca Naţională a României va exprima un punct de vedere astfel încât să nu se creeze „o spirală inflaţionistă”, care să îi dezavantajeze pe oameni, în loc să îi ajute. „Noi avem două legi: avem o lege cu mărirea pensiilor 40% – şi acolo mai avem o restanţă de diferenţă de 11,92% – şi mai avem o lege prin care la toate pensiile vine procentul de inflaţie pe anul trecut. Nu poate fi pusă în aplicare numai una dintre ele. Nu putem pune în aplicare cea cu indicele de inflaţie, pentru că este inflaţia de anul trecut şi realitatea este cu totul acum”, arată liderul PSD.

„Cred că am stabilit un minimum. Am zis că e un minimum de 10% şi părerea mea e că există şi un maximum, respectiv cumularea celor două legi: 11,92 cu 5,4. Va veni ministrul de Finanţe şi va spune care este anvelopa: 11 miliarde, 15 miliarde… Mergem deja la construcţia bugetului, unde se face şi nominal, nu numai procentual” – Marcel Ciolacu.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și