Marcel Ciolacu: „România nu va intra în recesiune”. Ce se va întâmpla cu TVA-ul la alimente și cu excepțiile fiscale

Publicat: 27 06. 2023, 11:58
Actualizat: 27 06. 2023, 14:00

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că România nu va intra în recesiune, ci va înregistra, potrivit prognozelor, o creștere economică de cel puțin 3%. Șeful Executivului s-a referit și la propunerea de reducere a TVA la alimente, pe care a respins-o pentru că nu a funcționat, până acum, decât pentru o perioadă foarte scurtă de timp. Șeful Guvernului a mai anunțat că lucrează la o schemă de plafonare pe întreg lanțul – retaileri, producători, distribuitori și importatori – care ar urma să fie anunțată joi.

Marcel Ciolacu a spus, marți, că România a început să depășească perioada de criză și va înregistra o creștere economică de cel puțin 3%

„Nu e o perioadă foarte ușoară să vii cu măsuri fiscale, niciodată în perioade de criză – cu toate că am început să o depășim, dar n-avem încă o creștere economică majoră. N-am intrat în recesiune, față de alte state europene și menținem trendul și de la Banca Mondială și de la FMI și de la Banca Națională, că vom închide cel puțin cu un 3% creștere economică”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

„Nu luăm decizii pripite, le discutăm în coaliție”

Șeful Executivului a reamintit și de excepțiile fiscale.

„Deci România nu va intra în recesiune. E foarte greu să intervii acum în mediul privat, mai ales fără să ai dialog. Trebuie să înțelegem foarte bine. Avem niște reforme de implementat. Mai ușor le spunem jaloane. În acele reforme avem și începerea să scoatem aceste excepții. Fiindcă nu mai creezi un climat concurențial. Excepțiile sunt într-un moment critic. Vin și sunt pe o perioadă determinată. Nu poate o excepție să devină regulă.

Facem o analiză, nu luăm decizii pripite, le discutăm în coaliție, discutăm cu specialiștii. Avem deja două rapoarte și de la FMI și de la Banca Mondială, avem un raport de țară, de la Comisie, care specifică aceste lucruri. Nu putem să ne facem mai deștepți decât tot mapamondul, că nu suntem.

Că noi avem experiență mai vastă și le știm pe toate mai bine decât mapamondul, nu poți să… indiferent că se supără unii. Nu pot să nu văd că în toată Europa nu mai există cotă unică. A, că nu este pregătit statul? Întâi să se pregătească statul și  pe urmă venim cu o reformă în sistem. Aici sunt total de acord”, a mai spus premierul.

„Nu pot acum să intru cu bocancii peste constructori”

Marcel Ciolacu a susținut că România a fost salvată de recesiune, în primul trimestru, de constructori.

„Sunt ferm convins că împreună cu constructorii, cu IT-iștii, cu toți cei care au excepții vom avea un dialog și vom găsi soluția cea mai bună.

Am avut o creștere de 0,1% pe primul trimestru. Pentru prima oară în România, s-a datorat investițiilor. Eu nu pot acum să intru cu bocancii peste constructori, când ei au salvat România, cel puțin în trimestrul I, de intrarea în recesiune. Acest lucru se datorează și miniștrilor. Doamna ministru (Ligia Deca, n.r.) va avea de implementat 2,1 miliarde, se văd în investiții. Nu pot să nu văd ce s-a întâmplat la Transporturi, unde au explodat lucrările și în multe alte domenii”, a spus Marcel Ciolacu.

De ce nu va exista TVA zero la alimente

Premierul a explicat și ce ar urma să se întâmple în privința TVA-ului la alimentele de bază.

„Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Am văzut foarte des în spațiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunț oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Ca să închidem odată această propunere. Cum nici o propunere să nu mai plătim curentul sau telefonul nu funcționează”, a spus Marcel Ciolacu.

„Din experiența trecută, fiindcă trebuie să ne uităm întotdeauna la ce a funcționat și ce nu, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte scurtă de timp. Normal că a adus mai mică colectarea la stat, deci nu a funcționat. Eu nu vorbesc de prețuri plafonate, ci de un întreg ansamblu, o schemă aplicată pe întreg lanțul și voi veni cu această schemă în Guvernul României, indiferent dacă vorbim de acord. Acordul nu îl poți face doar cu retailerii, ci și cu producători, distribuitori și importatori. Trebuie văzut tabloul întreg Am să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut”, a adăugat șeful Guvernului.

CITEȘTE ȘI: 

Schema de ajutor de stat pentru producția de materiale de construcții. Ce prevede proiectul Ordonanței de Urgență – DOCUMENT

Marcel Ciolacu, discuții cu reprezentanții marilor rețele comerciale. „Vrem să menținem puterea de cumpărare a populației”