Mărturia unei românce care a trăit ”pe viu” cutremurul din Turcia: „Au început să se miște toate lucrurile! Oamenii au ieșit în stradă de frica unei replici” (EXCLUSIV)
Un cutremur cu magnitudinea estimată inițial la 7 și apoi revizuită la 6,6 pe scara Richter s-a produs vineri în Marea Egee şi a fost resimţit atât în Turcia, cât şi în Grecia, au anunţat centrele seismologice locale şi internaţionale. Imediat, ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a declarat pe Twitter că șase clădiri s-au prăbușit în două districte din provincia Izmir.
Bianca Hîncu, o româncă care stuadiază la o universitate turcă din Denizli, Turcia, a declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, că seismul a fost resimțit și în orașul său, situat la mai bine de 200 de kilometri de Izmir.
Din ce spune presa aici, în prezent, nu a fost confirmat până acum niciun cetățean dintr-o altă țară care să fie rănit. Sunt patru turci morti, unul dintre ei, înecat. Eu locuiesc la mai bine de 200 de kilometri de Izmir, iar la mine în apartament a început totul să se miște dintr-o dată și m-am panicat. Am citit că și în orașul meu au fost niște clădiri afectate Lustra s-a desprins puțin de tavan. Acum după ce s-a terminat primul cutremur majoritatea au ieșit în stradă de frica unei replici. Oamenii încercau să-și sune rudele și prietenii să se asigure că sunt bine. A urmat o replică în Aydin, din apropiere de Izmir, de 3,6 și sunt 120 de răniți”, a povestit tânăra pentru GÂNDUL.RO.
Ne afectează și pe noi cutremurul catastrofal din Turcia?
Seismologul Gheorghe Mărmureanu a declarat pentru Gândul.ro că seismul din Turcia și Grecia nu va avea niciun fel de repercusiuni în România. Potrivit specialistului, Turcia are o problemă în ceea ce privește construcțiile clădirilor, chiar dacă seismul a fost unul foarte mare.
„Seismele din acea zonă nu au legătură cu țara noastră. Absolut niciuna. Ce pot să spun este că la o asemenea magnitudine, și eu cred că a avut 7 grade, pentru că Turcia are o problemă de raportare, se pot produce pagube foarte mari. Și în 1999, la Izmit, Turcia a raportat că seismul a avut o magnitudine mai mică decât cea reală. Pe de altă parte, Turcia are și o problemă în ceea ce privește construcțiile de blocuri”, a declarat, pentru Gândul.ro, seismologul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național de Fizică a Pământului.
Cel puţin cinci clădiri s-au prăbuşit în oraşul turc Izmir, în districtele Bayrakli şi Bornova, a precizat ministrul turc pentru Mediu şi Planificare Urbană, Murat Kurum, într-o declaraţie făcută la televiziune, potrivit DPA.
Seismul s-a produs la 16,5 kilometri distanţă faţă de districtul Seferihisar din Izmir, potrivit Autorităţii de gestionare a dezastrelor şi situaţiilor de urgenţe (AFAD).
Cutremurul a fost resimţit în toate oraşele apropiate, dar şi în cel mai mare oraş al Turciei, Istanbul, aflat la o distanţă de 540 de kilometri spre nord, a anunţat radioteleviziunea publică turcă, TRT.