MĂSURI. Orban, despre programul flexibil de muncă: „Va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism”

MĂSURI. Orban, despre programul flexibil de muncă: „Va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism”
Premierul Ludovic Orban (FOTO: Facebook - Guvernul României)
Publicat: 22/06/2020, 11:53
Actualizat: 22/06/2020, 12:12

Premierul Ludovic Orban a detaliat, în cadrul unei mese rotunde organizate de Ministerul Muncii, principalele coordonate ale măsurii care vizează asigurarea unui program flexibil de muncă, cu ajutor de la stat, măsură care este inclusă în pachetul mai cuprinzător pentru susținerea companiilor și a investițiilor publice și private, care va fi lansat public „cât de curând”.

„Această dezbatere are ca principal obiectiv prefigurarea măsurilor active de susținere a companiilor și angajaților, cu concentrare pe Kurtzarbeit (program scurt de lcuru – trad.), respectiv program flexibil de muncă. Această modalitate de susținere a angajaților și companiilor are cumva un caracter de noutate în România, sigur, ea a fost aplicată în țări europene și a dar rezultate, din cauza asta încercăm și noi să aplicăm acest sistem de program flexibil de muncă. Trebuie să fixăm cadrul. La nivelul UE a fost aprobat programul SURE, destinat decontrorii efectuate de state pentru anumite categorii active, dar în special pentru Kurtzarbeit”, a explicat Ludovic Orban, în intervenția din cadrul masei rotunde „România revine „la muncă! Flexicuritate și digitalizare în contextul noilor tendințe din piața muncii din România!”.

Criterii de acordare care să reducă posibilitatea ca angajatorii să primească banii fără a avea nevoie de ei

„Sigur că ideea în sine nu e foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un procent, pentru a nu da afară angajații, cu procentul corespunzător, practic stabilește un program flexibil de muncă pentru angajți și statul plătește perioada de timp pentru angajați corespunzătoare reducerii”, a spus premierul.

„Măsura se aplică o perioadă limitată, atunci când este o perturbare majoră, așa cum este criză economică generată de epidemia de COVID, în cazul de față, deci aici va trebui să stabilim o perioadă de aplicare, și va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism, astfel încât, pe de o parte, să fie cât mai ușor de accesat, fără proceduri birocratice complicate, pe de altă parte, să asigure criterii de acordare a ajutorului către companii și angajați foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat, și, pe de altă parte, să reducă cât mai mult posibilitatea ca unii angajatori, să spunem, să folosească această formă de protecție fără să aibă nevoie sau să o utilizeze ca o resursă suplimentară de venit în condițiile în care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de acestă măsură”, a explicat Ludovic Orban.

„De asemenea, această măsură trebuie gândită în contextul celorlalte măsuri active și unor altor măsuri posibile – de exemplu am vorbit cu doamna ministru să găsim niște soluții pentru zilieri, am vorbit cu domnul ministru al Agriculturii să găsim soluții pentru sezonieri, ca să stimulăm, mai ales că sunt mulți angajați sezonieri în industria hospitalității și aici se pot găsi niște forme active, dar trebuie gândit tot setul de măsuri active astfel încât ele să fie cele mai potrivite pe anumite domenii de activitate și realmente pe perioada asta cât criza epidemică continuă să afecteze economiile, să putem să asigurăm o afectare cât mai mică a locurilor de muncă și, de asemenea, să permitem companiilor să mențină un număr cât mai mare de angajați în situația unei comprimări a cererii”, a detaliat Ludovic Orban.

„Să fim cinstiți, economia României este în mare parte dependentă de economia europeană”

Premierul a detaliat și contextul în care trebuie implementată măsura, pentru a menține cererea de pe piața internă.

„Sigur, acest lucru te ajută și într-un alt obiectiv, că, acum să fim cinstitiți, economia României este în mare parte dependentă de economia europeană. Noi avem aproape 80% din volumul schimburilor comerciale cu țări din UE. Dacă mai puneți și SUA și încă câteva țări, practic, cam asta este relația economică a României cu diferite țări. Noi depindem în mare măsură de redresarea acestor economii și de revenire a cererii la un nivel cât mai aproape de normal. Pe de altă parte, trebuie să avem foarte mare grijă să menținem cererea la un nivel rezonabil, astfel încât măcar cererea pe piața internă să permisă susținerea activității foarte multor companii care sunt afectate în momentul de față de față de căderea cererii în țările care exportă, cu care au parteneriate”, a conchis premierul.

Vicepremierul Raluca Turcan, prezent la eveniment, a detaliat măsurile luate de Guvern în ultimele șase luni în vederea digitalizării, flexibilizării muncii, a relaționării rapide cu beneficiarii, „mai mult decât alte guverne în ultimii 30 de ani”. La masa rotundă au participat și reprezentanți ai mediului de afaceri și sindical.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”