„Mi s-au acordat niște bani pe care eu nu îi merit”. Povestea pensionarului care a CONTESTAT recalcularea dintr-un motiv uluitor
Mulți pensionari din România s-au plâns că veniturile le-au scăzut, însă există destule cazuri opuse. Povestea seniorului care a mers la Casa de Pensii și a contestat recalcularea i-a luat prin surprindere pe toți angajații instituției.
Bătrânul a venit la un ghișeu și a spus că, în opinia sa, i s-au acordat mai mulți bani decât are dreptul după recalculare, iar undeva s-a comis o greșeală.
„Niște bani necuveniți”
Deciziile de recalculare a pensiilor au stârnit multă vâlvă în țară. Cei mai mulți pensionari spun că legea este binevenită și se impunea, dar au existat și cazuri de nemulțumiri.
Printre aceștia, și un bătrân al cărui motiv legat de recalcularea pensiei este absolut uluitor. Lui nu i-a scăzut venitul, dimpotrivă, a crescut, doar că seniorul nu consideră că are dreptul să primească mai mulți bani.
Astfel, el a cerut o revizuire a dosarului, susținând că i s-au acordat mai mulți bani decât avea dreptul.
„Am primit și eu hârtia cu decizia de recalculare. În cazul meu, particular, cred că mi s-au acordat niște bani pe care eu nu-i merit. Niște bani necuveniți, în chip firesc, trebuie să îi dai înapoi”, a precizat bătrânul, pentru Antena 3.
Pensie specială de 25.000 de lei
Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în august 2024, de 11.794 persoane, în creştere cu 98 de persoane comparativ cu luna anterioară.
Cei mai mulţi (5.664) sunt beneficiari ai Legii 303/2022 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.
În cazul beneficiarilor Legii 303/2002 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 25.184 lei, din care 22.068 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 6.870 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat, în luna august, 823 persoane. Pensia medie era de 6.651 de lei, din care 3.147 de lei suportaţi de la bugetul de stat.
Citește AICI mai multe despre subiectul pensiilor speciale.
Cum pot fi despăgubiți pensionarii
De asemenea, Casa Națională de Pensii a făcut un anunț extrem de important: românii care au primit pensii mai mici în urma recalculării pot fi despăgubiți.
Pensionarii au la dispoziție trei căi de atac. Cei mai mulți care susțin că problema lor nu va putea fi soluționată la nivelul Casei de Pensii sunt hotărâți să meargă în instanță.
Ei au la dispoziție 45 de zile să facă acest demers.
Mai sunt vârstnici care n-au primit deciziile de recalculare. Până în prezent, nu au ajuns 170.000 de documente, susține un reprezentant al Casei de Pensii. Dar vor ajunge luna aceasta.
În acest context, tot cei de la CNPP dau de înțeles că sunt în analiză peste 2.000 de astfel de decizii.
CITEȘTE ȘI:
Ce pensie primește un român, după recalculare, dacă a muncit 25 de ani cu carte de muncă