Mihai Șora, despre alegerile de duminică: „ Răbdare și lămâi!” / „Mergem la vot și dăm cu ei de pământ”
Filosoful Mihai Șora a criticat, marți, campania electorală pentru alegerile locale de pe 27 septembrie și spune că vede „aceleași tehnici de intoxicare” ca acum 30 de ani.
„S-au activat vătafii dezbinării, pisarii discordiei, logofeții gâlcevii. Mare disperare trebuie să fie printre căpeteniile dumnealor. Bună dimineața, copii!
Văd aceleași tehnici de intoxicare, deturnare a atenției, compromitere a oamenilor cinstiți, – ca acum 30 de ani. Figurile de „stil“ sunt identice, doar televiziunile și siturile dubioase s-au înmulțit. Nu mă întrebați cum am mâncat primul milion de lămâi!”, a scris, marți, pe Facebook, Mihai Șora.
„Le desfacem rețelele bucată cu bucată, tronson după tronson: la fier vechi”
Filosoful spune că va merge la vot „să dea cu ei de pământ”.
„Mergem la vot și dăm cu ei de pământ. Le desfacem rețelele bucată cu bucată, tronson după tronson: la fier vechi. Nu mai e mult până atunci. Răbdare și lămâi!”, a mai scris Mihai Șora.
Recent, filosoful a criticat intenția autorităților de a scoate limba latină din școli, apreciind că este vorba despre o propunere în spatele căreia se află lenea intelectală.
„În spatele intenției de a înlătura latina din școală văd revărsându-se, planturoasă și distrugătoare, lenea intelectuală”
Mihai Șora a făcut o postare pe Facebook prin care și-a exprimat dezacordul față de varianta luată în calcul de Ministerul Educației, în ceea ce privește eliminarea limbii latine ca materie.
„În spatele intenției de a înlătura latina din școală văd revărsându-se, planturoasă și distrugătoare, lenea intelectuală. Este mai gravă decât „simpla“ indiferență față de cuvântul scris, față de un patrimoniu cultural, față de ceea ce ne constituie ca oameni. Este reflexul distructiv, legea nemărturisită a minimului efort, exact acea aversiune care te scoate de pe orbita ființelor gânditoare. Rămâi plutitor în vidul minții tale: nu cauți nimic, nu faci conexiuni între fenomene, nu știi și nici nu ții să afli ce splendori te-au precedat ori care este rostul tău pe lume.
Mintea fără conștiința de sine. Inutil de adăugat că tocmai aceste alcătuiri trândave sunt și cele mai viciate ori viclene, iar – dacă împrejurările istoriei le aduc la putere – ele își răspândesc secrețiile neguroase în Cetate și produc cele mai barbare dezastre”, este de părere filosoful Mihai Șora.