Minerii au venit, din nou în București și protestează pe străzile Capitalei! De data aceasta, însă, nu mai vorbim despre un miting precum cele din anii ’90. În Piața Victoriei au ajuns, luni, 12 aprilie, doar șapte mineri. Oamenii sunt pregătiți să stea acolo până când autoritățile le vor da curs revendicărilor.
„Pur și simplu, ne aruncă în stradă!”, susțin minerii care au intrat în greva foamei în fața sediului Guvernului.
Minerii care protestează în Piața Victoriei sunt angajați ai Complexului Energetic Oltenia. Ei se declară nemulțumiți de faptul că autoritățile refuză să dea curs solicitării privind reducerea vârstei de pensionare de la 65 la 55 de ani. Minerii sunt hotărâți să stea în greva foamei până când cineva le va asculta revendicările.
„Am venit într-un număr mai mic pentru a atrage atenția Guvernului că avem un proiect de lege PLX 75/2021 prin care se cere reducerea vârstei de pensionare. Compania noastră, Complexul Energetic Oltenia, se află într-un proces de restructurare. Sunt niște directive europene prin care se pot obține fonduri pentru reducerea vârstei de pensionare. Noi dorim trecerea în grupă specială de la vârsta standard, dar numai a angajaților care lucrează în producție”, susțin minerii care au venit să protesteze în Piața Victoriei.
La noi, situația este foarte grea. Nu există investiții, oamenii politici din Vale au legături cu «firme de casă» cu această companie – mineri în greva foamei la București.
Deciși să continue protestul până când vor obține ce doresc, minerii amenință că alți ortaci ar putea lua drumul Capitalei dacă revendicările nu le sunt ascultate.
„Am venit pentru că acest proiect al nostru se tergiversează. Doi parlamentari de Gorj nu doresc reducerea vârstei de pensionare. Vor ca noi să rămânem forță de muncă ieftină pentru firmele lor. Sunt oameni care au boli de inimă, au stenturi pe inimă la vârsta de 55 de ani! Parlamentarii spun că impactul financiar este foarte mare, dar este o directivă europeană care spune că unitățile miniere care se află într-un program de restructurare pot beneficia imediat de un ajutor de stat pentru reducerea vârstei de pensionare și alte facilități”, reclamă minerii.
Angajații Complexului Energetic Oltenia arată că, în Polonia, minerii primesc 26.000 de euro atunci când rămân fără locuri de muncă. În plus, „li se acordă și alte facilități să găsească un nou loc de muncă. La noi, pur și simplu ne aruncă în stradă”.
Vor veni mai mulți mineri aici în greva foamei dacă nu se vor lua măsuri – Nicu Bunoaică, lider de sindicat la Complexul Energetic Oltenia