Un proiect de Hotărâre a Guvernului pus în transparență decizională de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, miercuri seara, prevede creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.300 de lei.
Proiectul prevede că, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,96 lei/oră.
În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 3.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore, în medie pe lună în anul 2023, reprezentând 18,145 lei/oră, , astfel că majorarea propusă de Ministerul Muncii este echivalentă ci 10 %, față de luna septembrie 2023.
Acesta a fost stabilit după consultarea sindicatelor și a patronatelor, avându-se în vedere reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială și factorii de ordin economic, inclusiv cerinţele dezvoltării economice, productivitatea muncii, evoluția indicelui prețurilor de consum, creșterea economică, creșterea câștigului mediu şi interesul care există pentru a realiza şi a menţine un înalt nivel de folosire a forței de muncă, se arată în nota de fundamentare.
Numărul salariaților care primesc în prezent în România salariul minim brut garantat în plată este de aproximativ 1,5 milioane, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28 % din numărul total de salariați activi.
Coform oficialilor, de majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 salariați.
Totodată, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. În plus, această măsură are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum.
Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.).
Potrivit inițiatorilor, majorarea salariului de baza minim brut pe tara influențează, pe lângă cei 1.867.588 de salariați direct afectați, și mult mai multe drepturi și obligații, cum ar fi:
Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.
Oficialii precizează că salariul minim în construcții, având regim diferit de taxare, ceea ce reprezintă o modificare a Codului Fiscal, care a fost făcută prin OUG 168/2002, se va stabili prin proiectul de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ
Citește și: