Ministrul Constantin-Daniel Cadariu: „Turismul românesc are nevoie de adevăr, nu de senzațional”. Cum a evoluat numărul vizitatorilor față de 2019
Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a făcut apel, într-o postare pe Facebook, la responsabilitate și onestitate atunci când relatează evoluția acestui segment al economiei, după loviturile suferite în timpul restricțiilor din pandemia de COVID-19.
„Turismul românesc are nevoie de adevăr, nu de senzațional. Are nevoie de onestitate, nu de bârfe sau de știri false”, a scris ministrul, pe contul de Facebook.
Constantin-Daniel Cadariu a argumentat că știrile incorecte au provocat reducerea numărului de turiști.
„În săptămâna luminată, propun tuturor un pact cel puțin pentru următorul an: să fim sinceri și să facem tot ce putem pentru a ne susține țara, care este binecuvântată cu o frumusețe rar întâlnită. Să promovăm oportunitățile, dar să semnalăm și abaterile, în scopul corectării lor, să evităm generalizările și mesajele părtinitoare sau artificiale. Să fim corecți cu informațiile pe care le furnizăm, pentru că anul trecut ele au avut efect cuantificabil asupra unor destinații din țara noastră prin scăderea cu câteva procente a numărului de turiști. În mod cert, acest caz se referă, în primul rând, la litoralul românesc”, a scris ministrul Antreprenoriatului și Turismului.
El a contrazis și zvonurile conform cărora românii nu vor să petreacă concediul în România. „Cifrele date de INS și de BNR, însă, ne spun că înregistrăm în primele 2 luni ale anului o creștere cu 10% a numărului turiștilor români față de 2019 (considerat a fi cel mai bun an din istoria turismului național) și mai văd că balanța comercială pe zona turismului s-a diminuat cu 44% față de anul trecut și a revenit tot la nivelul din 2019, însă tranzacțiile pe teritoriul României sunt de 2,8 ori mai mari decât atunci. Este o realitate bazată pe cifre”, a scris Constantin-Daniel Cadariu.
„Sfintele sărbători de Paște reprezintă un moment bun de a sta alături de familie și de a conștientiza ce e cu adevărat important: sănătatea, cei dragi, tradițiile și credința. Eu am încredere că și anul acesta lucrurile se vor îmbunătăți și că vom reuși să fim mai buni, împreună. Sărbători liniștite vă doresc!”; a urat ministrul.
Cifrele INS
Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în luna februarie 2023, comparativ cu luna februarie 2022, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare inclusiv apartamente și camere de închiriat au crescut cu 30,4%, iar înnoptările au crescut cu 31,9%. De asemenea, în acest interval, la punctele de frontieră, sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 36,2%, iar plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 40,7%, arată INS.
În 2022 au crescut și numărul și, implicit, valoarea totală a cheltuielor turiștilor nerezidenți în România, arată aceeași sursă. Mai concret, în anul 2022 numărul total al turiștilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 1,57 milioane, cheltuielile acestora însumând 4,28 miliarde de lei (în medie, 2.709,4 lei / persoană).
Cu un an înainte, în anul 2021, turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2.352,1 lei/persoană. Mai exact, numărul total al turiștilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în anul 2021, a fost de 837.700, cheltuielile acestora însumând 1,97 miliarde de lei.
Totuși, numărul turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în anul 2019 a fost mai ridicat decât anul trecut. În anul 2019 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 2,66 milioane, cheltuielile acestora însumând 6,89 miliarde de lei (în medie 2.583,1 lei/persoană), potrivit INS.