Prima pagină » Social » Cazul femeii în vârstă de 76 de ani care trăiește cu o pensie de 15 lei, prezentat la GÂNDUL LIVE

Cazul femeii în vârstă de 76 de ani care trăiește cu o pensie de 15 lei, prezentat la GÂNDUL LIVE

Cazul femeii în vârstă de 76 de ani din comuna Ceru Băcăinţi, cu o pensie de doar 15 lei pe lună, a fost prezentat la emisiunea Gândul Live, joi.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre cazul revoltător al femeii cu pensie de 15 lei. Ministrul s-a implicat personal pentru a rezolva situația, dar a semnalat că va analiza toate aceste cazuri, pentru a găsi soluții.

”Există loc de mai bine. Situația a plecat prost, pentru că datele nu au pornit spre sistem. Nu e vorba de o pensie. Soțul a fost beneficiar al legii după ce a efectuat stagiul militar între 1950-1961 și beneficiarii primesc o indemnizație pe lună, rezultă o sumă.

Suma s-a actualizat în 2016, pentru că nu s-au introdus în sistem datele de la momentul respectiv, când a venit actualizarea nu s-a făcut automat.

„Sunt maxim 1.000 de oameni în această situație…”

”M-am sesizat, puteam să ignor, mie îmi vin tot felul de informații, am cerut pe cele care îmi arată disfuncționalități în sistem, nu articole cu mine în lumină pozitivă.

Am cerut să mi se răspundă în ce măsură este informația adevărată sau nu. Suntem în plin proces de evaluare. Sunt maxim 1.000 de oameni. Nu li s-a actualizat suma, sunt beneficiarii legii respective. Nu m-am rezumat doar la cazul doamnei, m-aș fi așteptat ca cei din sistem să îmi răspundă, dacă mai sunt cazuri”.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a arătat impresionată imediat după aparitia cazului femeii de 76 de ani din comuna Ceru Băcăinţi care trăieşte singură, într-un cătun de munte, cu pensie de doar 15 lei pe lună.

Violeta Alexandru susţinea pe Facebook că a verificat situaţia femeii la Casa de Pensii Alba şi a constatat că nu i-a fost actualizată pensia de urmaş.

Fica Jurj, sau ”Tanti Fica”, femeia văduvă de 76 de ani, nu are copii sau nepoţi şi, astfel, nu are la cine să ceară ajutor în caz de nevoie. Locuieşte singură în cătunul Fântânele, la aproape 10 kilometri de centrul comunei Ceru Băcăinţi. Accesul până la locuinţa acesteia se face doar cu o maşina de teren, plus o urcare pe deal de circa o jumătate de oră. Pe timpul verii, mai are un vecin care stă cu animalele în zonă, dar iarna este singură în vârful de deal. Soţul ei a murit în urmă cu şapte ani. El avea pensie de 30 de lei, iar văduvei i-a rămas jumătate din această sumă, ca pensie de urmaş.

”Şi mie mi s-a întâmplat să greşesc în toată activitatea mea. Îmi cer scuze, doamnă!”

Intervenția ministrului Muncii, Violeta Alexandra, a fost povestită chiar de ea, pe Facebook:

”(…) Şi mie mi s-a întâmplat să greşesc în toată activitatea mea. Am greşit, am spus, am asumat, am propus soluţii de rezolvare. Lucrurile nu se însănătoşesc în România dacă ascundem greşelile. Este de preferat să nu apară greşeli (mă refer la cele dintr-o eroare umană, nu la cele intenţionate care nu se tolerează!) dar într-o instituţie cum este Casa de pensii, de exemplu, unde se lucrează cu atât de multe dosare, calcule, adeverinţe, etc. există şi această posibilitate care trebuie să aibă un caracter excepţional.    Informaţia apărută în presă cu privire la doamna F. J. din judeţul Alba care încasa doar 15 lei ca indemnizaţie de urmaş (sumă neactualizată), este corectă. Mă întreb de ce doar eu citesc aceste informaţii şi refuz să le ignor? Pentru mine nu contează dacă insistă presa sau nu pe o temă, orice informaţie trebuie verificată. Urmare a verificărilor solicitate de mine, în urma articolului de presă, s-a constatat că doamnei F.J. Casa teritorială de Pensii nu i-a actualizat indemnizaţia de urmaş după soţul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961. Am cerut explicaţii şi, bineînţeles, o informare privind măsurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Îmi cer scuze, doamnă!”, a scris, luni, ministrul Violeta Alexandru pe Facebook.

Principala problemă a sistemului public este că nu asumă greșelile. Evaluarea funcționarilor se face mult prea formal ca…

Posted by Violeta Alexandru on Monday, November 2, 2020

 

Situaţia bătrânei Jurj Fica, sau „Tanti Fica”, a fost prezentată de cei de la emisiunea „Izolaţi în România”, care urmează să o ajute periodic. În cătunul Fântânele mai trăiesc doar patru persoane, casele fiind la distanţă mare unele de altele. Bătrânica are nevoie urgenţă de alimente de baza (ulei, făină, zahăr), de o sobă nouă şi de plata facturilor pentru curent electric şi telefonul mobil.

Citește și