Școlarii refuză camerele de DETENȚIE în școli. Protest împotriva noului Statut al Elevului

Publicat: 25/06/2024, 18:07
Actualizat: 25/06/2024, 18:13

Un pâlc de elevi determinați au protestat, marţi, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, împotriva propunerii înființării de săli de detenție în școli pentru școlari recaltcitranți. Protestatarii au susţinut că nu au fost consultaţi în redactarea Statului Elevului, care prevede această inițiativă revoluționară. Pe bună dreptate, sunt școli, mai ales în mediul rural, care nu au toalete cu apă curentă, sau săpun, darămite fonduri pentru amenajarea unor spații decente de reeducare sau coerciție provizorie.

Ministerul Educaţiei a anunţat că se prelungeşte, până la 5 iulie, perioada de consultare publică privind proiectul Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi proiectul Statutului elevului.

”Vrem educaţie, nu detenţie”, ”Solicităm adoptarea Statului Elevului 2.0”, ”Solicităm retragerea proiectelor Ministerului Educaţiei”, ”Deca în detenţie”, ”Suntem elevi, nu deţinuţi”, ”Mai multe cărţi, mai puţine gratii”
Lorena Drăguşin, preşedintele Uniunii Elevilor Reprezentanţi, fosta Asociaţie a Elevilor Constanţa, a declarat că elevii au protestat fiind nemulţimiţi de unele prevederi aflate în proiectele Ministerului Educaţiei.
Uniunea Elevilor Reprezentanţi a ieşit în stradă alături de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, deoarece proiectele lansate de Ministerul Educaţiei în consultare publică sunt problematice. Proiectul pentru Statutul elevului vine cu nişte camere de detenţie în care elevii care au un comportament inadecvat, la decizia profesorilor, sunt trimişi în aceste săli de detenţie.
Dacă un profesor consideră că un elev a deranjat ora, în loc să fie trimis la consiliere acel elev, este dus într-o altă cameră unde i se încalcă dreptul la educaţie, deoarece detenţia are loc în timpul orei respective, pierde materia şi şcolile nu sunt pregătite pentru astfel de măsuri.

Camere de detenție în școli cu toalete în fundul curții

Sunt şcoli, mai ales în mediul rural, care nu au suficiente săli pentru orele de curs, darăminte să implementăm astfel de săli de detenţie, a afirmat Lorena Drăguşin. Ea a menţionat că uniunea pe care o reprezintă nu a fost consultată la redactarea acestor proiecte.
”Noi nu am fost consultaţi în redactarea Statului Elevului şi nici în Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ deşi legea învăţământului preuniversitar 198/2023 prevede acest lucru. Spune că Ministerul Educaţiei are responsabilitatea şi obligaţia de a chema asociaţiile naţionale de elevi pentru redactarea acestor proiecte, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, doamna ministru încalcă legea din nou”, a mai declarat Lorena Drăguşin.

Charles Dickens, în mileniul trei

Consultată de Gândul, psihoterapeutul Alexandra Cazacu, mamă a unei eleve care urmează să-și de-a Bac-ul, demontează scurt și la obiect această propunere anacronică a Ministerului Educație.

„Vorbești serios? Charles Dickens, în mileniul trei? Adică, în loc să înțeleagă motivația unui comportament inadecvat, cum zic ei, violent, agresiv, să apeleze la experți, psihologi ei încearcă să rezolve problema doar prin coerciție? Consilierea familială, consilierea școlară, profesori, părinți, elev…? Această măsură stupidă poate pune gaz pe foc, nu rezolva problema. Deci, dacă un copil vine beat la o școală dintr-un sat, ce faci? N-ai sală, n-ai pedagogi. Îl legi de pom în spatele closetului până îi trece, nu? La fel de eficient cum ai lega un consumator de droguri devotat de un pat. O zi, două, și pa!”

Deca a delegat competențele

Ea a adăugat că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, nu a vrut să îi primească la discuţii, ei fiind întâmpinaţi de către secretarul de stat Florin Lixandru, dar au refuzat să stea de vorbă cu el.
Marţi după-amiază, Ministerul Educaţiei a anunţat că, ”având în vedere interesul manifestat de partenerii instituţionali şi sociali faţă de procesul de consultare, vă informăm că perioada de consultare publică atât asupra proiectului Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), cât şi asupra proiectului Statutului elevului a fost prelungită până în data de 5 iulie 2024, inclusiv”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang