Școlarii refuză camerele de DETENȚIE în școli. Protest împotriva noului Statut al Elevului

Publicat: 25/06/2024, 18:07
Actualizat: 25/06/2024, 18:13

Un pâlc de elevi determinați au protestat, marţi, în faţa sediului Ministerului Educaţiei, împotriva propunerii înființării de săli de detenție în școli pentru școlari recaltcitranți. Protestatarii au susţinut că nu au fost consultaţi în redactarea Statului Elevului, care prevede această inițiativă revoluționară. Pe bună dreptate, sunt școli, mai ales în mediul rural, care nu au toalete cu apă curentă, sau săpun, darămite fonduri pentru amenajarea unor spații decente de reeducare sau coerciție provizorie.

Ministerul Educaţiei a anunţat că se prelungeşte, până la 5 iulie, perioada de consultare publică privind proiectul Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi proiectul Statutului elevului.

”Vrem educaţie, nu detenţie”, ”Solicităm adoptarea Statului Elevului 2.0”, ”Solicităm retragerea proiectelor Ministerului Educaţiei”, ”Deca în detenţie”, ”Suntem elevi, nu deţinuţi”, ”Mai multe cărţi, mai puţine gratii”
Lorena Drăguşin, preşedintele Uniunii Elevilor Reprezentanţi, fosta Asociaţie a Elevilor Constanţa, a declarat că elevii au protestat fiind nemulţimiţi de unele prevederi aflate în proiectele Ministerului Educaţiei.
Uniunea Elevilor Reprezentanţi a ieşit în stradă alături de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, deoarece proiectele lansate de Ministerul Educaţiei în consultare publică sunt problematice. Proiectul pentru Statutul elevului vine cu nişte camere de detenţie în care elevii care au un comportament inadecvat, la decizia profesorilor, sunt trimişi în aceste săli de detenţie.
Dacă un profesor consideră că un elev a deranjat ora, în loc să fie trimis la consiliere acel elev, este dus într-o altă cameră unde i se încalcă dreptul la educaţie, deoarece detenţia are loc în timpul orei respective, pierde materia şi şcolile nu sunt pregătite pentru astfel de măsuri.

Camere de detenție în școli cu toalete în fundul curții

Sunt şcoli, mai ales în mediul rural, care nu au suficiente săli pentru orele de curs, darăminte să implementăm astfel de săli de detenţie, a afirmat Lorena Drăguşin. Ea a menţionat că uniunea pe care o reprezintă nu a fost consultată la redactarea acestor proiecte.
”Noi nu am fost consultaţi în redactarea Statului Elevului şi nici în Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ deşi legea învăţământului preuniversitar 198/2023 prevede acest lucru. Spune că Ministerul Educaţiei are responsabilitatea şi obligaţia de a chema asociaţiile naţionale de elevi pentru redactarea acestor proiecte, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, doamna ministru încalcă legea din nou”, a mai declarat Lorena Drăguşin.

Charles Dickens, în mileniul trei

Consultată de Gândul, psihoterapeutul Alexandra Cazacu, mamă a unei eleve care urmează să-și de-a Bac-ul, demontează scurt și la obiect această propunere anacronică a Ministerului Educație.

„Vorbești serios? Charles Dickens, în mileniul trei? Adică, în loc să înțeleagă motivația unui comportament inadecvat, cum zic ei, violent, agresiv, să apeleze la experți, psihologi ei încearcă să rezolve problema doar prin coerciție? Consilierea familială, consilierea școlară, profesori, părinți, elev…? Această măsură stupidă poate pune gaz pe foc, nu rezolva problema. Deci, dacă un copil vine beat la o școală dintr-un sat, ce faci? N-ai sală, n-ai pedagogi. Îl legi de pom în spatele closetului până îi trece, nu? La fel de eficient cum ai lega un consumator de droguri devotat de un pat. O zi, două, și pa!”

Deca a delegat competențele

Ea a adăugat că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, nu a vrut să îi primească la discuţii, ei fiind întâmpinaţi de către secretarul de stat Florin Lixandru, dar au refuzat să stea de vorbă cu el.
Marţi după-amiază, Ministerul Educaţiei a anunţat că, ”având în vedere interesul manifestat de partenerii instituţionali şi sociali faţă de procesul de consultare, vă informăm că perioada de consultare publică atât asupra proiectului Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), cât şi asupra proiectului Statutului elevului a fost prelungită până în data de 5 iulie 2024, inclusiv”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Decizie luată la comun pentru clienții de la ING, Raiffeissen, BRD și Banca Transilvania. Ce...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Ajutor pentru românii de la BLOC. Statul plătește 750 lei. Banii până la 31 decembrie
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
De ce nu au mai debarcat trupele lui Hitler în Marea Britanie?
×