Moșii de iarnă. Greșeala pe care o fac românii în ziua de pomenirea morților
Moșii de iarnă cad anul acesta sâmbătă, 22 februarie 2020. Ziua se mai numește și Sâmbăta morților, pentru că Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la viața veșnică.
Moșii de iarnă cad întotdeauna într-o zi de sâmbătă, ziua cu numele împrumutat de la Saturn fiind folosită întotdeauna de creștini pentru pomenirea mortilor.
Biserica Ortodoxă îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo „adormiți”, termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. În credința creștină nu se vorbește de intrarea în neființă, cum sunt tentați de multe ori oamenii să spună, ci de trecerea dintr-un mod de existență într-un alt mod de existență.
Ce înseamnă cuvântul „moși”
Pe tot parcursul anului, în spațiul tradițional românesc există 20 de zile de Moși”. Cuvântul „moși” vine de la „strămoși” și se referă la persoanele trecute la cele veșnice.
Cu apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.
Moșii de iarnă: în Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului secului facem pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoșată Judecata.
Ce pățești dacă muncești de Moșii de iarnă
De Moșii de iarnă, obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe și lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puțin doua lumânări, care au rolul de a lumina sufletele morților.
În ziua de Moșii de iarnă se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, potrivit unei vechi tradiții, care se mai păstrează în lumea satului.
E important ca de Moșii de iarnă să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite, potrivit tradiției, „să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată”. Mai mult, aceasta zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie, spun bătrânii.
O altă greșeală pe care o fac mulți credincioși de Moșii de iarnă este împărţirea darurilor în biserică. În biserică trebuie să predomine pacea, liniştea, buna rânduială. Pomana se poate împărţi acasă sau afară din biserică, spun preoții.