În 2023, Moșii de Primăvară, una dintre sărbătorile importante ale ortodoxiei, pică joi, 9 martie.
În această zi se pomenesc sufletele celor adormiți, dar, totodată, este și sărbătoarea celor 40 de mucenici.
De Moșii de Primăvară, creștinii ortodocși dau de pomană pentru sufletele celor plecați din această lume.
La 9 martie 2023, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de mucenici din Sevastia, sărbătoare care în tradiția populară mai este cunoscută și sub numele de Moșii de Primăvară.
Fiindcă vorbim despre o zi în care se pomenesc morții, dar o sărbătoare „căzută” în pomenesc, de Moșii de Primăvară creștinii fac colivă și mucenici cu nucă și miere, care sunt dați de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. În funcție de zonele țării, mucenicii au mai multe forme – de om, opturi, melc, spirală sau albină.
Pe lângă colivă și mucenici, creștinii mai dau de pomană fasole de post, fructe, alune, nuci și vin. Însă, toate acestea se ducă mai întâi la biserică spre a fi sfințite, iar apoi se împart celor din jur.
În tradiția populară, moșii reprezintă neamul din care se trage poporul român, motiv pentru care această zi este dedicată pentru pomenirii sufletelor înaintașilor noștri.
„La fiecare Sfântă Liturghie preotul când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a explicat pr. lect dr. Marian Mihai, cu privire la semnificația cuvântului «moși»”, citat de kanald.ro.