Prima pagină » Social » „Munca nu trebuie să-i îmbolnăvească pe oameni”. Măsuri anunțate pentru protecția lucrătorilor români din Germania

„Munca nu trebuie să-i îmbolnăvească pe oameni”. Măsuri anunțate pentru protecția lucrătorilor români din Germania

„Munca nu trebuie să-i îmbolnăvească pe oameni”. Măsuri anunțate pentru protecția lucrătorilor români din Germania
Lucrător român în agricultură în Germania / Mediafax (Credit Image: © Antonio Pisacreta/Ropi via ZUMA Press)

Ministrul Muncii și Problemelor Sociale din Germania, Hubertus Heil, care a fost împiedicat să ajungă în București din cauza restricțiilor impuse în ultimul moment, a anunțat, în urma conferinței online cu omologul român, Violeta Alexandru, o serie de măsuri privind sănătatea și securitatea în muncă a lucrătorilor, inclusiv a sezonierilor.

Sefii portofoliului Muncii din România și Germania au anunțat, într-o declarație comună, măsuri discutate pentru ca toți lucrătorii să beneficieze de condiții de muncă corecte. Reuniunea în format fizic planificată pentru miercuri seara în România a trebuit amânată în ultimul moment, după ce autoritățile Germane au inclus Bucureștiul și alte 10 județe pe lista zonelor de risc.

„În Germania, drepturile lucrătorilor români trebuie respectate și mai atent aplicate”

Este vorba de trei tipuri de măsuri concepute pentru a preveni abuzul și exploatarea în viitor, respectiv mai multe controale, standarde mai ridicate pentru cazare și înregistrarea obligatorie a timpului de lucru, precum și sancțiuni mai mari pentru abaterile angajatorilor, conform documentului transmis de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Declarația vine după ce, oficial, peste 2.600 de lucrători români au fost infectați cu noul coronavirus în ferme sau fabrici din Germania și sute dintre ei au revenit în țară.

Ministrul român al Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, și ministrul Muncii și Problemelor Sociale din Germania, Hubertus Heil au semnat declarația comună după au discutat despre cooperarea celor două țări în domeniul protecției lucrătorilor. În luna mai, Violeta Alexandru a fost în vizită de lucru în Germania, pentru a discuta cu lucrătorii români și a le afla nemulțumirile.

Textul integral al declarației:

„În special în timpul pandemiei, ne propunem să intensificăm cooperarea dintre cele două țări. Suntem de acord că munca nu trebuie să-i îmbolnăvească pe oameni – nici pe câmp, nici în abatoare, nici în altă parte! Toți lucrătorii trebuie să beneficieze de condiții corecte de muncă indiferent de tipul contractului încheiat. În Germania, drepturile lucrătorilor români trebuie respectate și mai atent aplicate. În acest sens, Germania va face un pas important în ceea ce privește Legea privind sănătatea și securitatea în muncă. Mai multe controale, standarde mai ridicate pentru cazare și înregistrarea obligatorie a timpului de lucru, precum și sancțiuni mai mari pentru abaterile angajatorilor – acestea sunt cele trei tipuri de măsuri concepute pentru a preveni abuzul și exploatarea în viitor.

De asemenea, dorim să ne unim forțele la nivel european pentru a aplica mai eficient actualele drepturi ale lucrătorilor, inclusiv ale sezonierilor. Ne propunem să realizăm progrese semnificative în acest domeniu prin proiectul Consiliului privind concluziile referitoare la lucrătorii sezonieri, document pe care am dori să-l adoptăm la Consiliul din octombrie al miniștrilor pentru ocuparea forței de muncă și politici sociale.

Suntem determinați în intensificarea cooperării bilaterale. Astăzi, am făcut acest lucru prin intermediul video-conferinței, dar în viitorul apropiat sperăm să avem din nou întâlniri față în față. Programul comun de lucru al ministerelor noastre include o revizuire a protecției sociale și o mai bună consiliere pentru lucrătorii români din Germania cu privire la drepturile lor, obiectiv ce va fi realizat simultan în cele două țări.

România și Germania sunt parteneri strategici importanți, în prezent, dar și pe termen lung. Ambele țări așteaptă cu nerăbdare să intensifice cooperarea constructivă în timpul Președinției Germaniei a Consiliului UE. „

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și