Muzeul diversității culturale, acasă la Eminescu. Primarul din Botoșani vrea „Întoarcere la rădăcinile noastre comune” (VIDEO)
Muzeul diversității culturale, acasă la Eminescu. Este ultima idee ce i-a venit primarului din Botoșani, care își dorește să inaugureze în Centrul Vechi un muzeu transfrontalier multimedia al diversităţii culturale. Proiectul se numește „Întoarcere la rădăcinile noastre comune” și face parte din Programul Comun România-Ucraina 2014-2020, Instrumentul European de Vecinătate.
Muzeul diversității culturale va fi amenajat într-un beci al clădirilor pe care municipalitatea Botoșani le deţine în centrul istoric al orașului.
Catacomebele, scanate cu cea mai nouă tehnologie
Oficialii Primăriei susţin că una dintre activităţile care vor suscita interes va fi scanarea beciurilor din Centrul Istoric cu ajutorul celor mai noi tehnologii. Dacă, în urma scanării, se confirmă mitul potrivit căruia aşa zisele catacombe din centrul Botoșanilor creează un labirint subteran, vor fi accesate noi finanţări pentru valorificarea lor turistică.
„Muzeul nu este doar al Primăriei, ci al botoşănenilor, pe care îi rugăm să se implice pentru ca împreună să realizăm un produs turistic unic în regiune”, a declarat primarul Cosmin Andrei. Totodată, reprezentanţii municipalităţii susţin că echipa de proiect va organiza întâlniri cu persoane interesate din instituţii de cultură şi organizaţii non-guvernamentale relevante, reprezentanţi ai etniilor şi membri ai comunităţii interesaţi să contribuie la crearea suportului informaţional al muzeului.Proiectul
„Întoarcere la rădăcinile noastre comune” este implementat de Primăria municipiului Botoşani, în calitate de lider de parteneriat, alături de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, iar din Ucraina partenerii proiectului sunt Direcţia pentru Dezvoltare Economică, Ecologie şi Eficienţă Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk şi Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală şi Regională Ivano Frankivsk. Partenerii din Ucraina vor înfiinţa, de asemenea un muzeu, dedicat armelor. Valoarea acestui proiect este de 938.560 euro, din care 520.800 euro vor fi alocaţi constituirii muzeului de la Botoşani.