Prima pagină » Social » N-ai fi zis! Câți lei primește salariu un șofer STB, de fapt, cu tot cu bonurile de masă

N-ai fi zis! Câți lei primește salariu un șofer STB, de fapt, cu tot cu bonurile de masă

N-ai fi zis! Câți lei primește salariu un șofer STB, de fapt, cu tot cu bonurile de masă

Un șofer de autobuz din București, nu chiar începător, pleacă la finalul lunii cu aproape 3.100 de lei în buzunar, sumă în care sunt incluse și bonurile de masă, în valoare de 400 de lei, după cum arată fluturașul de salariu al unui angajat al Societății de Transport Bucureşti (STB) SA, pe luna trecută.

Cu un permis de conducere categoria D, o diplomă de bacalaureat și cțiva ani vechime în transportul de persoane, un șofer angajat la STB poate duce acasă peste 3.000 de lei, în mână, cu tot cu echivalentul bonurilor de masă și după ce plătește toate taxele și impozitele către stat.

Suma reiese dintr-un fluturaș de salariu publicat recent pe Facebook. La un salariu de încadrare de 4.135 de lei, o vechime de 7% și 158 de ore lucrate, conducătorul auto a avut un venit brut realizat de 5.363 lei, la care se adaugă tichete de masă de 400 de lei și, după ce plătește CAS (1.341 lei), CASS (536 lei), impozit (389 lei), rămâne cu un salariu net de 3.097 lei.

„Cam atât sunt plătiți șoferii la STB. E mult, e puțin? STB angajează șoferi de autobuze. Câteva criterii trebui sa indeplinesti: categoria D, să fi lucrat pe mașini de gabarit asemănător, să ai atestat persoane și ceva cunoștințe tehnice. Și primești frigiderul plin de la călători, bătaie de joc din partea unor șefi”, scrie pe Facebook un utilizator de internet.

SURSA FOTO: Facebook

SURSA FOTO: Facebook

Spre comparație, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, din luna mai 2022, câştigul salarial mediu brut pe ța a fost 6.358 lei, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decât în luna aprilie 2022. Astfel, câştigul salarial mediu net a fost 3.928 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 lei (-1,0%).

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.178 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.120 lei).

La capitolul, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, câștigul mediu brut a fost de 5.651 de lei, iar net, de 3.387 de lei, în mai 2022.

Experienta și actele necesare pentru angajare

Societatea de Transport Bucureşti (STB) SA a anunțat, la începutul lunii, că angajează „personal calificat în meseria de conducător autobuz”.

Acte necesare pentru selectarea în meseria de conducător autobuz:

  • Cerere angajare (conform anexă);
  • Act de identitate original şi copie;
  • Permis de conducere categoria D original şi copie;
  • Certificat de pregătire profesională a conducătorului auto original şi copie;
  • CV europass;
  • Studii liceale absolvite cu diploma de bacalaureat original şi copie.

Potrivit STB, CV-urile însoţite de documentele necesare se trimit prin poşta electronică la adresa: [email protected] sau se depun la sediul Societăţii de Transport STB SA din Bd. Dinicu Golescu nr. 1, sector 1, București.

Doar candidaţii selectaţi vor fi contactaţi pentru completarea actelor necesare în vederea angajării, respectiv:

  • Adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare emisă de medicul de familie;
  • Cazier judiciar fără înscrisuri;
  • Cazier auto.

Constituie un avantaj experienţa în domeniul transportului de persoane dovedită cu documente. Cererile şi/sau CV-urile care nu îndeplinesc condiţiile minime prezentate vor fi clasate. Cererile şi/sau CV-urile care nu sunt selectate pentru completarea actelor necesare în vederea angajării vor fi înregistrate în baza de date a societăţii.

Cerere angajare: 131-Cerere angajare

Câți angajați are STB și care e câștigul mediu lunar

Conform companiei, STB SA este principalul operator de transport public de persoane din municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov, având una dintre cele mai întinse reţele de transport din Europa, cu o lungime a traseelor de 1651 km cale dublă. Reţeaua de transport acoperă o suprafaţă de 633 km², din care 228 km² numai în zona urbană. STB SA dispune de aproximativ 2.000 de vehicule (autobuze, troleibuze şi tramvaie) care efectuează, anual, peste 700 milioane de călătorii.

Cheltuielile de natură salarială ale STB depășesc 900 de milioane de lei, iar numărul mediu de salariați la finalul anului este stabilit la 11.250 de persoane, conform bugetului de venituri și cheltuieli aprobat de conducerea STB pentru anul curent.

Astfel, potrivit documentului oficial, câștigul mediu lunar pe salariat (lei/persoană) determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială este de 6.666,28 de lei.

Detaliat, conform bugetului de venituri și cheluieli, cheltuieli de natură salarială propuse sunt de 907.102 mii lei, din care:

  • Cheltuieli cu salariile, în valoare de 849.848 mii lei, formate din:

a) salarii de bază – 524.956 mii lei;

b) sporuri, prime şi alte bonificaţii aferente salariului de bază (conform Contractului Colectiv de Muncă) 324.892 mii lei;

c) alte bonificaţii (conform Contractului Colectiv de Muncă) – 0 mii lei.

  • Bonusuri în sumă de 57.254 mii lei sunt constituite din:

a) cheltuieli sociale prevăzute la art.25 din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, 7.154 mii lei, din care:

* tichete de creşă – în sumă de 0 mii lei;

* tichete cadou – în sumă de 1.245 mii lei;

b) tichete de masă – în sumă de 45.000 mii lei;

c) vouchere de vacanță – nu este cazul;

d) cheltuieli cu participarea salariaților la profitul obținut în anul precedent – nu este cazul;

e) alte cheltuieli conform CCM, reprezentând cheltuieli cu protecţia muncii – 5.100 mii lei.

  • Alte cheltuieli cu personalul,  de 500 mii lei formate din:

a) cheltuieli cu plăţile compensatorii aferente disponibilizărilor de personal – nu este cazul;

b) cheltuieli cu drepturile salariale cuvenite în baza unor hotărâri judecătoreşti – 500 mii lei;

c) cheltuieli de natura salarială comisii şi comitete – nu este cazul;

  • Cheltuieli aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete – 1.756 mii lei;
  • Cheltuieli cu contribuţiile datorate de angajator,  de 19.161 mii lei includ cheltuieli privind contribuţia asigurătorie pentru muncă (2,25%), conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și