Nevăzătorii români propun Guvernului revenirea la pragul anterior de cotizație pentru pensie. „Maxim 4% dintre cei tineri găsesc un loc de muncă”

Nevăzătorii români propun Guvernului revenirea la pragul anterior de cotizație pentru pensie. „Maxim 4% dintre cei tineri găsesc un loc de muncă”
Publicat: 23/08/2024, 12:50

Reprezentanții unei asociații care susține integrarea în societate a persoanelor cu deficiențe de vedere prin facilitarea accesului la informație, educație și angajare solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, revenirea la vechiul pragul minim de cotizare pentru nevăzători, argumentând că foarte puțini români din această categorie reușesc să găsească un loc de muncă și ajung să fie „penalizați” pentru că „nu au reușit să muncească 25 de ani înainte de a ieși la pensie”.

Pe fondul discuțiilor privind noua lege a pensiilor, președintele unei asociații care militează pentru drepturile nevăzătorilor solicită Executivului să adopte o ordonanță de urgență a Guvernului care să reintroducă stagiul minim de cotizare la vechiul prag stabilit pentru nevăzători de legea anterioară.

În scrisoare deschisă transmisă de Mircea Bucur, președintele Fundației Cartea Călătoare – care susține integrarea în societate a persoanelor cu deficiențe de vedere prin facilitarea accesului la informație, educație și angajare – acesta cere premierului Marcel Ciolacu să corecteze „o nedreptate” de care nu crede că este conștient.

Potrivit acestuia, „statul a descoperit că nevăzătorii au cele mai nesimțite pensii din România și le-a redus la jumătate, schimbând regulile de calcul doar pentru această categorie de pensionari”,

„În România maxim 4 procente dintre nevăzătorii tineri găsesc un loc de muncă și dvs. vreți să penalizați nevăzătorii care n-au reușit să muncească 25 de ani înainte de a ieși la pensie?”, scrie acesta, făcând apel la șeful Guvernului pentru a scuti nevăzătorii de acestă „umilință” și pentru a evita un eventual protest al acestora în Piața Victoriei.

De amintit că Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat asigurări pensionarilor că pensiile lor nu vor scădea, în ciuda recalculărilor efectuate conform noii legi a pensiilor. În cadrul unei conferințe de presă susținute joi, Simona Bucura-Oprescu a afirmat că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării.

Ce spune legea nouă

Potrivit noii legi a pensiilor, care se aplică din 1 septembrie în această situație, persoanele cu deficiență vizuală gravă pot ieși oricând la pensie – nu pensie de invaliditate, ci pentru limită de vârstă – dacă au muncit efectiv și au stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Mai concret, ar fi vorba de 11 ani și jumătate din stagiu complet de 35 de ani pe care trebuie să îl aibă un asigurat standard, conform Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Mai mult, aceste persoane beneficiază de 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap, respectiv deficiență vizuală gravă, conform legii.

În legea în vigoare până la 1 septembrie,  „nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”, fără să se precizeze, ca în legea nouă, de un stagiu contributiv.

Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare prevăzute la art. 58 și 59 (standard – n.r.) și stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate”, arată Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Sursa foto: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Ministrul MUNCII, despre PENSIILE care nu cresc/700 000 de PENSIONARI cu aceleași pensii și 90 000 care vor primi mai mult, după RECALCULARE

Șeful Casei de Pensii explică de ce PENSIILE nu vor fi majorate pentru 700.000 de vârstnici: „Aceştia sunt cu pensii mari. Nu sunt defavorizaţi”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Câți bani făceau zilnic frații Tate de pe urma femeilor care făceau videochat. Pedepsele aplicate...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai...
Putin a decis cum va răspunde ofensivei ucrainene în Kursk, spune ambadorul Rusiei în SUA
Am aflat pe cine suspectează Ilie Năstase că este amantul Ioanei. E un milionar român
Un tânăr din Vaslui a aflat de la ANAF că trebuie să trăiască 128 de...
Vremea 26 august – 23 septembrie 2024. Început de toamnă cu temperaturi de vară; continuă...
Cutremurător cum a murit Claudiu, românul care era curier în Anglia! Detalii șocante
Tragedie aviatică în Thailanda: Nouă oameni au dispărut după ce un avion s-a prăbușit în...
A murit marele actor al teatrului românesc din Generația de Aur. Vestea tragică a fost...
Motocultor pe drum public – Ce se întâmplă dacă întâlnești un echipaj de poliție
Războiul din Ucraina, ziua 912. Medvedev şi-a ieşit complet din minţi: Ucraina va fi distrusă...
Iată modul în care SOMNUL RESETEAZĂ NEURONII pentru noi AMINTIRI!
Tragedie penru Nadia Comăneci. S-a stins o legendă a României. Doliu național
A murit un mare actor român. Talentul său va rămâne în istorie
Mesajul pe care Răzvan de la Pitești, autorul melodiei "Cu capul în nori", l-a transmis...
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii...
VIDEO Emilia Ghinescu vorbește despre vremurile grele din viața sa: „Eram singură și au fost...
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios după opt ani de iubire
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Noi informații, dezvăluite de cel mai vechi text juridic viking