Nevăzătorii români propun Guvernului revenirea la pragul anterior de cotizație pentru pensie. „Maxim 4% dintre cei tineri găsesc un loc de muncă”
Reprezentanții unei asociații care susține integrarea în societate a persoanelor cu deficiențe de vedere prin facilitarea accesului la informație, educație și angajare solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, revenirea la vechiul pragul minim de cotizare pentru nevăzători, argumentând că foarte puțini români din această categorie reușesc să găsească un loc de muncă și ajung să fie „penalizați” pentru că „nu au reușit să muncească 25 de ani înainte de a ieși la pensie”.
Pe fondul discuțiilor privind noua lege a pensiilor, președintele unei asociații care militează pentru drepturile nevăzătorilor solicită Executivului să adopte o ordonanță de urgență a Guvernului care să reintroducă stagiul minim de cotizare la vechiul prag stabilit pentru nevăzători de legea anterioară.
În scrisoare deschisă transmisă de Mircea Bucur, președintele Fundației Cartea Călătoare – care susține integrarea în societate a persoanelor cu deficiențe de vedere prin facilitarea accesului la informație, educație și angajare – acesta cere premierului Marcel Ciolacu să corecteze „o nedreptate” de care nu crede că este conștient.
Potrivit acestuia, „statul a descoperit că nevăzătorii au cele mai nesimțite pensii din România și le-a redus la jumătate, schimbând regulile de calcul doar pentru această categorie de pensionari”,
„În România maxim 4 procente dintre nevăzătorii tineri găsesc un loc de muncă și dvs. vreți să penalizați nevăzătorii care n-au reușit să muncească 25 de ani înainte de a ieși la pensie?”, scrie acesta, făcând apel la șeful Guvernului pentru a scuti nevăzătorii de acestă „umilință” și pentru a evita un eventual protest al acestora în Piața Victoriei.
De amintit că Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat asigurări pensionarilor că pensiile lor nu vor scădea, în ciuda recalculărilor efectuate conform noii legi a pensiilor. În cadrul unei conferințe de presă susținute joi, Simona Bucura-Oprescu a afirmat că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării.
Ce spune legea nouă
Potrivit noii legi a pensiilor, care se aplică din 1 septembrie în această situație, persoanele cu deficiență vizuală gravă pot ieși oricând la pensie – nu pensie de invaliditate, ci pentru limită de vârstă – dacă au muncit efectiv și au stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare. Mai concret, ar fi vorba de 11 ani și jumătate din stagiu complet de 35 de ani pe care trebuie să îl aibă un asigurat standard, conform Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Mai mult, aceste persoane beneficiază de 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap, respectiv deficiență vizuală gravă, conform legii.
În legea în vigoare până la 1 septembrie, „nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”, fără să se precizeze, ca în legea nouă, de un stagiu contributiv.
Persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare prevăzute la art. 58 și 59 (standard – n.r.) și stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate”, arată Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Sursa foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI: