Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o ședință de Guvern în care ar urma să anunțe încheierea grevei din educație. Ultimele cifre negociate

Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o ședință de Guvern în care ar urma să anunțe încheierea grevei din educație. Ultimele cifre negociate
Protestul de vineri al profesorilor / Sursa: Gândul
Publicat: 10/06/2023, 21:18
Actualizat: 11/06/2023, 12:41

Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o ședință de Guvern, urmată de un briefing de presă susținut de ministrul Educației, Ligia Deca. Conform surselor Gândul, Executivul poartă discuții și așteaptă rezultatele ultimelor consultări între profesori pentru a lua o decizie finală și pentru a anunțat duminică, la Palatul Victoria, încheierea grevei.

Premierul Nicolae Ciucă va avea astăzi și o nouă rundă de consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie. Potrivit agendei transmise de Biroul de presă al Guvernului, întâlnirea are loc la ora 9,00, la Palatul Victoria.

Ședință de Guvern este convocată de premier duminică, la ora 10:00, când Nicolae Ciucă va susține declarații în direct, după care este anunț un briefing la finalul ședinței susținut de ministrul Educației, Ligia Deca, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, transmis de asemenea pe canalele oficiale ale Palatului Victoria.

Astfel, conform informațiilor Gândul, principalul subiect ce va fi abordat de membrii Guvernului este noua propunere pentru sindicatel din Educație și, dacă negocierile aflate în derulare chiar la această oră, sunt de succes, duminică ar urma ca greva din sistemul de învățământ să fie declarată închisă.

Presiunea pentru atingerea unui acord cu sindicatele vine în contextul în care surse politice susțin că Nicolae Ciucă și-ar putea depune luni mandatul de premier. Deputatul PSD Gabriel Zetea a declarat, la GÂNDUL EXCLUSIV că rocada de prim-ministru se va face „în momentul în care greva se va finaliza”.

Ultima propunere a sindicatelor

Președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat membrii organizației sale că, în urma consultării organizațiilor sindicatele afiliate, care la rândul lor și-au consultat membrii de sindicat, au decis să refuze oferta Guvernului prezentată în 9 iunie, iar „Greva continuă”.

Totuși, în urma ședinței reunite a Colegiilor celor două federații, de sâmbătă, 10 iunie s-a decis ca, la următoarele negocieri, reprezentanții organizațiilor naționale reprezentative să aibă următorul mandat minimal:

  • 25% creștere salarială de la 1 iunie;
  • 1500 de lei acordați 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
  • 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europe pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
  • Emiterea unei ordonanțe de urgență plecând de la principiul salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe în 2024.

Sâmbătă seara, Marius Nistor a transmis membrilor se consulte rapid colegii și să comunice în această seară decizia, după ce Executivul ar fi mers pe varianta menționată, inclusiv 50% prima transă din noua grilă de la 1 ian 2024, iar în cazul unul răspuns pozitiv Guvernul să poată anunța încheierea conflictului duminică dimineață, arată informațiile obținute de Gândul.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor