Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o ședință de Guvern în care ar urma să anunțe încheierea grevei din educație. Ultimele cifre negociate
Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o ședință de Guvern, urmată de un briefing de presă susținut de ministrul Educației, Ligia Deca. Conform surselor Gândul, Executivul poartă discuții și așteaptă rezultatele ultimelor consultări între profesori pentru a lua o decizie finală și pentru a anunțat duminică, la Palatul Victoria, încheierea grevei.
Premierul Nicolae Ciucă va avea astăzi și o nouă rundă de consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie. Potrivit agendei transmise de Biroul de presă al Guvernului, întâlnirea are loc la ora 9,00, la Palatul Victoria.
Ședință de Guvern este convocată de premier duminică, la ora 10:00, când Nicolae Ciucă va susține declarații în direct, după care este anunț un briefing la finalul ședinței susținut de ministrul Educației, Ligia Deca, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, transmis de asemenea pe canalele oficiale ale Palatului Victoria.
Astfel, conform informațiilor Gândul, principalul subiect ce va fi abordat de membrii Guvernului este noua propunere pentru sindicatel din Educație și, dacă negocierile aflate în derulare chiar la această oră, sunt de succes, duminică ar urma ca greva din sistemul de învățământ să fie declarată închisă.
Presiunea pentru atingerea unui acord cu sindicatele vine în contextul în care surse politice susțin că Nicolae Ciucă și-ar putea depune luni mandatul de premier. Deputatul PSD Gabriel Zetea a declarat, la GÂNDUL EXCLUSIV că rocada de prim-ministru se va face „în momentul în care greva se va finaliza”.
Ultima propunere a sindicatelor
Președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat membrii organizației sale că, în urma consultării organizațiilor sindicatele afiliate, care la rândul lor și-au consultat membrii de sindicat, au decis să refuze oferta Guvernului prezentată în 9 iunie, iar „Greva continuă”.
Totuși, în urma ședinței reunite a Colegiilor celor două federații, de sâmbătă, 10 iunie s-a decis ca, la următoarele negocieri, reprezentanții organizațiilor naționale reprezentative să aibă următorul mandat minimal:
- 25% creștere salarială de la 1 iunie;
- 1500 de lei acordați 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
- 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europe pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
- Emiterea unei ordonanțe de urgență plecând de la principiul salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe în 2024.
Sâmbătă seara, Marius Nistor a transmis membrilor se consulte rapid colegii și să comunice în această seară decizia, după ce Executivul ar fi mers pe varianta menționată, inclusiv 50% prima transă din noua grilă de la 1 ian 2024, iar în cazul unul răspuns pozitiv Guvernul să poată anunța încheierea conflictului duminică dimineață, arată informațiile obținute de Gândul.