Prima pagină » Social » Noile criterii pe baza cărora se va face încadrarea în gradele de invaliditate. Ce a decis Guvernul

Noile criterii pe baza cărora se va face încadrarea în gradele de invaliditate. Ce a decis Guvernul

Noile criterii pe baza cărora se va face încadrarea în gradele de invaliditate. Ce a decis Guvernul

Decizie importantă luată de guvernanți. Executivul a decis să aprobe, printr-o HG, noi criterii şi norme de diagnostic clinic, funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate.

Noile norme le vor înlocui pe cele stabilite prin HG nr. 155/2011.

Guvernul ține cont de recomandările OMS

Potrivit unui comunicat al Executivului publicat pe site-ul Ministerului Muncii, pe baza noilor norme şi criterii medicale se urmăreşte să se realizeze o evaluare complexă, obiectivă şi actualizată a stării de sănătate a persoanei, cu proceduri de diagnostic recomandate de ghidurile de practică medicală naţionale şi internaţionale, fiind avizate şi de Ministerul Sănătăţii.

Totodată, Guvernul arată că noile norme au fost elaborate astfel încât să corespundă recomandărilor Clasificării Internaţionale a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii OMS – 2007, de a se utiliza în mod complementar ambele ramuri ale clasificărilor internaţionale OMS (CIM – Clasificarea Internaţională a Maladiilor – CIM 10 şi CIF), ce se bazează pe definiţii, scale şi metode de diagnostic standardizate, aplicate la nivel internaţional.

„Pe baza noilor criterii, în evaluarea pacientului se urmăreşte eliminarea subiectivităţii si reducerea baremelor medicale impuse, ceea ce conduce la un plus de viziune medicală, manifestată printr-o mai mare libertate a judecăţii medicale şi printr-o evaluare orientată pe persoană şi pe afecţiunile prezentate de aceasta”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, autoritățile au mai anunțat că, de anul viitor, se majorează pensia acordată însoțitorilor persoanelor încadrate în gradul I de handicap. De la 1.269 de lei, valoarea din prezent, această pensie urmează a crește la 1.428 de lei. În plus, de indemnizație vor beneficia și persoanele care primesc pensie de invaliditate, dar nu și-au dorit asistent personal. De precizat și că pensia de însoțitor se va acorda și în momentul în care persoanele în cauză trec de la pensia de invaliditate la cea pentru limita de vârstă.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și