Nu a lucrat o zi în viața ei, dar o femeie din Suceava și-a depus dosarul de PENSIONARE. De ce a fost condamnată la închisoare

Publicat: 16 05. 2024, 14:25
Actualizat: 16 05. 2024, 14:49
Nu a lucrat o zi în viața ei, dar o femeie din Suceava și-a depus dosarul de pensionare

Caz incredibil petrecut la Suceava, acolo unde o femeie care nu a lucrat o zi în viața ei a încercat să se pensioneze pentru limită de vârstă. Ea s-a prezentat cu dosarul întreg la Casa de Pensii, iar din acte reieșea că a munci timp de 13 ani la o societate comercială.

Totuși, verificările ulterioare au scos la iveală adevărul, astfel că funcționarii au sesizat organele abilitate.

Se pare că femeia atașase la dosar o adeverință de muncă falsă.

Condamnată la 10 luni de închisoare cu suspendare

Cazul ei a fost trimis în instanță, iar Judecătoria Suceava a condamnat-o în data de 15 mai la 10 luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, femeia este plasată sub supraveghere pentru o perioadă de doi ani pentru tentativă la înșelăciune și uz de fals.

Decizia instanței de judecată nu este definitivă.

Absolventă a 10 clase, ea nu a muncit niciodată, dar a încercat să obțină pensie atașând la dosar o adeverință falsă.

Suceveanca a mers la Casa Județeană de Pensii în mai 2022, unde a prezentat un dosar din care reieșea că a fost, vreme de 13 ani, muncitor necalificat vreme la o firmă din municipiu.

După ce au făcut verificări, funcționarii Casei de Pensii au descoperit falsul în acte. Dosarul a fost respins, iar femeia de 64 de ani, reclamată la Poliție.

„Cunoscând caracterul fals al conținutului adeverinței nr. 428 din 21.06.2018, a prezentat-o funcționarilor publici din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava. Urmarea imediată constă în starea de pericol pentru relațiile sociale referitoare la încrederea publică pe care trebuie să o inspire înscrisurile introduse în circuitul civil”, a argumentat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava trimiterea în judecată a femeii.

Ce atitudine a avut în fața judecătorilor

La proces, femeia și-a recunoscut fapta și a cerut ca judecata să se facă în baza procedurii simplificate pentru a beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei.

„Este necesară o soluție de condamnare a inculpatei, pentru motivele arătate în cadrul analizei situațiilor de fapt și de drept, referitoare la gravitatea infracţiunii, la lezarea obiectului juridic protejat de legea penală şi la necesitatea de conştientizare de către inculpată a situaţiei reprobabile în care s-a plasat prin propria conduită. Raportat la aceste considerente, o soluție de amânare a aplicării pedepsei apare inoportună și insuficientă, chiar dacă inculpata este o persoană în vârstă și integrată în societate”, este concluzia instanței care a instrumentat cazul.

De asemenea, femeia a fost obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pentru o perioadă de 60 de zile.

CITEȘTE ȘI:

Mai mulți bani pentru 8 milioane de români. Cu cât au crescut conturile viitorilor pensionari cu Pilonul II. „Un pas bun în direcția corectă”

Șeful CNPP: Am trimis la Monitorul Oficial acest nou format al deciziilor de pensionare