Un polițist angajat la IPJ Alba a ajuns vedetă peste noapte, dar nu într-un mod pozitiv, din păcate. Omul legii a aplicat o sancțiune care nu există în Codul Rutier, fapt constatat nu doar de șoferul tras pe dreapta, ci și de magistrații în fața cărora a fost prezentat cazul.
Judecătoria Blaj a luat act de cele petrecute, făcându-i dreptate șoferului care primise o sancțiune inexistentă în Codul Rutier.
Cum este posibil așa ceva? Potrivit alba24.ro, un șofer a fost oprit în trafic de un agent de la Poliția Rutieră și supus verificării cu aparatul etilotest. A rezultat o cantitate de 0,03 alcool pur în aerul expirat, cu care, însă, șoferul nu a fost de acord. Cum el a insistat că nu consumase alcool, s-a mers la spital pentru prelevarea de probe biologice.
Însă, chiar și așa, polițistul a fost obligat să întocmească un proces verbal, iar acolo, la sancțiuni, a trecut „suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 24 de ore”.
Această sancțiune nu există în Codul Rutier, iar șoferul s-a folosit de greșeala agentului de circulație. Mai mult de atât, cum analizele de sânge au dovedit că bărbatul nu consumase alcool, cazul a ajuns, cu rapiditate, pe masa judecătorilor din Blaj.
„Cu privire, însă, la sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o durată de 24 de ore, instanţa constată că aceasta este nelegală întrucât, conform art. art. 102 alin.(3) lit. a) din OUG nr. 195/2002, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptei de conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune”, au arătart magistrații Judecătoriei Blaj în motivarea verdictului dat.
De asemenea, dincolo de eroarea comisă de polițist, judecătorii au ținut cont și de faptul că șoferul a ieșit negativ la testul de sânge.
Astfel, petentul a avut câștig de cauză, procesul verbal de contravenție întocmit de polițist fiind anulat de magistrați.
„Prin urmare, dat fiind că situaţia de fapt reţinută în sarcina petentului nu corespunde realităţii, instanţa va admite plângerea contravenţională şi va anula procesul-verbal de contravenţie, luând act că petentul şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată”, mai arată motivarea instanței.