O mamă reclamă condițiile de cazare a olimpicilor la arte în Timișoara. „Încerci să te abții din plâns, să cauți soluții”
Mama unei eleve din Iași care a participat la Olimpiada Artelor Tinere, la Timișoara, a reclamat, printr-o postare pe Facebook, condițiile „inumane” în care au fost cazați liceenii.
Liceenii care au mers la Timișoara pentru a participa la cele patru Olimpiade Naționale de Arte au fost cazați în condiții „inumane” susține mama unei eleve participante din Iași. Este vorba de Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Instrumentală și Studii Teoretice Muzicale, Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, Olimpiada Naţională de Coregrafie şi Olimpiada Naţională de Arta Actorului, organizate între 18 și 30 aprilie în orașul de pe Bega.
Într-o postare pe Facebook, mama din Iași, Dana Munteanu, a povestit în detaliu cum arată o cameră pusă la dispoziție pentru cazarea elevilor, cum a fost fiica ei, ajunsă la Timișoara după 18 ore cu trenul din capitala Moldovei, relatează BZI.
„Mergi cu trenul aproape 18 ore ca să participi la marea olimpiadă românească. Ajungi obosit și înfrigurat la cazare și speri să ai noroc să găsești un loc rezonabil. N-ai avut. Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați, te întâmpină de la intrare. Priveliștea e de nedescris: de la gumă de mestecat lipită „grațios” pe marginile patului, la „parchetul” scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite și răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă. Încerci să te abții din plâns, să cauți soluții, că doar ești mare și a doua zi trebuie să dai tot ce poți mai bun; ai venit la cea mai grozavă competiție la care visai. Te întrebi: dormi cu masca pe nas sperând să poți respira cât de cât bine sau cauți un hotel? Alegi hotelul măcar pentru prima noapte, că a doua zi e marea competiție și vrei să te odihnești. Teoretic sunt în această „încleștare” cei mai buni elevi din țară din domeniul tău”, a scris mama olimpicei.
„Ce învață un elev dintr-o astfel de experiență?”
Ea se întreabă retoric despre ce învăţături poate deprinde un elev dintr-o această experiență, iar mesajul său a provocat zeci de comentarii. „Ce învață un elev dintr-o astfel de experiență? Care sunt întrebările ce-i trec prin minte?! Spune-i unui adolescent că nu-i corect să generalizeze, îți va răspunde imediat: dar e corect să fiu tratat așa la un asemenea concurs național? Înțeleg că participarea la aceste concursuri e asumată, că cheltuielile sunt mari dacă vrei să performezi în domeniul în care excelezi, dar întrebarea care mă urmărește e: ce fel de elevi trăiesc zi de zi în astfel de condiții? Bine ați venit, dragi adolescenți pasionați, în lumea adulților iresponsabili! Cinstit era, dacă nu poți decent organiza, să lași pe alții s-o facă. Sau măcar găsiți cei ce umblă cu ocaua mică… Fonduri poate că or fi fost, dar cine să șteargă jegu’?”, a conchis părintele nemulțumit.
Într-un comentariu, Dana Munteanu a citat și varianta oficială, anunțată de primarul orașului de pe Bega, Dominic Fritz: „Tinerii din poze se pregătesc pentru Olimpiada Artelor Tinere, un eveniment pe care îl finanțăm prin Centrul de Proiecte Timișoara, alături de alte peste 100 de evenimente culturale. Timp de două săptămâni, peste 1.000 de tineri talentați se întrec la interpretare vocală și instrumentală, arte vizuale, arhitectură, istoria artelor, coregrafie și actorie, pe toate scenele culturale ale Timișoarei. „Mă bucur că Ministerul Educației a ales Timișoara drept gazdă a Olimpiadei Artelor Tinere, ca eveniment premergător Capitalei Europene a Culturii. Tinerii sunt parte a moștenirii Capitalei Culturale după 2023. Programul anului viitor se bazează pe energia și creativitatea lor. Eveniment organizat de Inspectoratul Județean Timiș, cu sprijinul instituțiilor culturale din Timișoara”.