O parte din furnizorii de CARTE amendați de Consiliul Concurenței contestă în instanță concluziile. Bookster susține că nu a sesizat autoritatea

Publicat: 22 08. 2024, 15:04
Actualizat: 22 08. 2024, 18:24

Trei dintre cele șase companii de pe piața furnizării de carte, care, alături de Asociația Editorilor din România, au primit amenzi consisistente pentru practici neconcurențiale, au anunțat că nu recunosc concluziile investigației făcute de Consiliul Concurenței și le vor contesta în instanță. Conform legii, amenzile dispuse de autoritatea de concureță, care se constituie fonduri la bugetul de stat, sunt executorii, dar pot fi atacate în justiție.

Update 18:20: Într-o informare trimisă Gândul, oficialii Bookster precizează că nu au făcut nicio sesizare la Consiliul Concurenței și susțin că informație transmisă de autoritatea de concurență este una „greșit înțeleasă”.

Consiliul Concurenței comunicase miercuri că investigația a fost declanșată ca urmare plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toți Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster.

„Bookster Experience SRL, companie parte a grupului OCTRA, este o societate care acționează ca intermediar între biblioteci și oamenii care iubesc lectura. Nu are astăzi nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii. A achiziționat brandul Bookster de la aceasta acum aproximativ 4 ani. Drept urmare, Bookster nu are nicio legătură cu plângerea împotriva editurilor și investigația derulată de Consiliul Concurenței”, au transmis reprezentanții Bookster.

„Datorită modelului nostru inovator și conform cadrului legal, zi de zi, angajații din companii din toată România fac din citit un obicei îndrăgit. Noi ne dorim o colaborare foarte bună și corectă cu toți jucătorii din piața de carte din România.

Astăzi Bookster oferă colaboratorilor și angajaților entităților care utilizează serviciile sale acces la cărțile oferite spre împrumut de bibliotecile cu care Bookster colaborează. Prin intermediul platformei sale online, Bookster permite bibliotecilor să-și împrumute cărțile angajaților din companiile colaboratoare, asigurând promovarea, livrarea și returul acestora.

Bookster nu este o bibliotecă și nu este implicat în niciun fel în activitatea de împrumut de cărți, aceasta fiind desfășurată integral de bibliotecile cu care cooperăm. Bibliotecile sunt cele care stabilesc termenii și condițiile pentru împrumutul de cărți.

Platforma noastră online doar conectează bibliotecile cu persoanele care doresc să acceseze opere literare. Similar platformelor dedicate altor bunuri și servicii, cum ar fi E-Bay, Amazon Marketplace etc., oferim bibliotecilor spațiul digital pentru a-și expune colecțiile de opere literare, într-un mod organizat și vizibil, ușor accesibil potențialilor cititori – similar unui catalog online”, se arată în informarea de presă.

Știrea inițială

O parte din companiile sancționate de Consiliul Concurenței a transmis public, prin comunicate de presă, că va ataca în instanță concluziile Consiliul Concurenţei.

Instituția a anunțat miercuri că a sancţionat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), care le oferise susținere, pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială. Amenzile primite de unele dintre cele mai mari edituri și librării din România au însumat 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro), iar, conform calculelor Gândul, ajung în jurul a 2% din cifrele de afaceri ale fiecăruie din cei șase operatori economici.

Cărturești reclamă „efecte devastatoare”

Cărtureşti respinge concluziile Consiliul Concurenţei şi consideră că justiţia îi va da dreptate, însă atrage atenţia că, până atunci, efectele intervenţiei autorităţii de concurenţă în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive, conform unui comunicat de presă citat de Agerpres.

„După 24 de ani în care sprijină sectorul cultural şi piaţa de carte, Cărtureşti este profund revoltat şi indignat de decizia prezentată de Consiliul Concurenţei. (…) Astăzi, însă, Consiliul Concurenţei consideră că lanţul de librării Cărtureşti ar fi folosit practici neconcurenţiale şi este sancţionat. O decizie uluitoare şi revoltătoare, care nu doar că este în contradicţie cu practicile şi valorile Cărtureşti, ci şi una care va afecta semnificativ şi pe termen lung piaţa de carte din România, oricum fragilă. Cărtureşti respinge fără rezerve concluziile şi declaraţiile publice fără substanţă, temei legal şi competenţă prin care Consiliului Concurenţei susţine pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural. Justiţia ne va da dreptate, însă, până atunci, efectele intervenţiei Consiliului Concurenţei în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive”, se arată în comunicat.

Cărtureşti susţine că nu a iniţiat nicio acţiune alături de Asociaţia Editorilor din România (AER), nu a avut cunoştinţă de natura lor şi, în consecinţă, nici nu le-a susţinut şi nici nu a participat la nicio întâlnire legată de acţiunile privind un „model de business”.

„Rolul de membru afiliat în organizaţia mai sus menţionată era fără drept de vot şi pur formal. În toate deciziile luate de Cărtureşti de-a lungul timpului, acesta a acţionat autonom şi independent, fără vreo aliniere cu o terţă parte, respectând în permanenţă legea aplicabilă”, se mai spune în comunicat.

Cărtureşti precizează că a avut o contribuţie esenţială în dezvoltarea pieţei de carte, conştientizând importanţa sprijinirii întregului ecosistem cultural prin acţiuni etice şi transparente. S-a implicat activ în promovarea literaturii şi a scriitorilor români printr-o serie de iniţiative şi evenimente precum: burse şi rezidenţe pentru scriitori, premii pentru industria cărţii de copii din România, festivaluri de literatură, lansări de carte, însumând astfel peste 1.000 de evenimente anual în toată ţara. Mai mult, Cărtureşti a sprijinit şi sprijină zeci de librării independente prin furnizare de carte deoarece concurenţa şi diversitatea generează o piaţă de carte sănătoasă în beneficiul cititorilor.

„În ciuda sentimentului de dezamăgire de astăzi, Cărtureşti va continua să facă ceea ce ştie şi iubeşte să facă: să aducă scriitorii şi cărţile aproape de cititori”, a conchis compania, confirm sursei citate.

Nemira respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenţei

Și Nemira Publishing House a anunțat că va contesta în instanţă sancţiunea primită din partea Consiliului Concurenţei, pe care o consideră netemeinică.

„Nemira Publishing House SRL (Nemira) aduce la cunoştinţa partenerilor săi comerciali şi a cititorilor o informare primită din partea Consiliului Concurenţei potrivit căreia Nemira a fost sancţionată de către această instituţie în urma unei investigaţii declanşate în luna august 2021. Conform acestei informări, amenda pe care Consiliul Concurenţei a decis să o aplice Nemira este în cuantum de 324.636,37 lei. În toţi cei 33 de ani de activitate pe care îi sărbătorim, este pentru prima dată când Nemira face obiectul unei sancţiuni contravenţionale aplicate de către Consiliul Concurenţei. Nemira respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenţei şi va apela la toate căile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Nemira se declară surprinsă de decizia Consiliului Concurenţei, având în vedere argumentele şi probele pe care Nemira le-a pus la dispoziţia acestei instituţii, ca răspuns la toate solicitările de informaţii primite pe parcursul investigaţiei, precum şi în faţa Plenului Consiliului Concurenţei”, se menţionează într-un comunicat al editurii.

Piotrivit furnizorului de carte, Nemira a cooperat pe deplin cu autoritatea de concurenţă pe tot parcursul investigaţiei, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate.

„Societatea noastră a colaborat cu Consiliul Concurenţei pe parcursul întregii investigaţii, pe deplin şi fără a avea nimic de ascuns. Considerăm că Nemira este nevinovată în raport de acuzaţiile aduse de Consiliul Concurenţei şi suntem dezamăgiţi că, în ciuda dovezilor şi explicaţiilor pe care le-am prezentat, concluzia Consiliului este de a aplica o astfel de amendă, prima de acest fel de când Nemira îşi desfăşoară activitatea. Mai mult, această decizie vine într-o perioadă extrem de dificilă pentru întreaga industrie datorită inflaţiei şi falimentului unor distribuitori importanţi de pe piaţă şi ne va îngreuna misiunea asumată de promovarea lecturii pe una dintre cele mai mici pieţe de carte din Europa. În această situaţie, vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a ne demonstra nevinovăţia”, a declarat Ana Lotts-Nicolau, acţionar al Nemira Publishing House.

Potrivit sursei citate, Consiliul Concurenţei nu a transmis către Nemira decizia de sancţionare, care trebuie să cuprindă motivele şi raţionamentul pentru această sancţiune, prin urmare, motivele care au determinat autoritatea de concurenţă să aplice sancţiunea nu sunt încă integral cunoscute, precizează sursa citată.

Decizia Consiliului Concurenţei nu este definitivă, iar Nemira intenţionează să o conteste în instanţă, urmând ca aceasta să hotărască, printr-o hotărâre definitivă, legalitatea şi temeinicia acestei decizii în privinţa Nemira, care îşi exprimă convingerea că instanţele competente vor constata nevinovăţia acesteia.

De asemenea, Nemira este implicată în mod activ în asigurarea conformităţii activităţilor sale de afaceri cu normele de concurenţă. În acest sens, Nemira a implementat un program intern de conformare cu normele de concurenţă prin instruirea personalului său în această privinţă şi a întreprins demersuri inclusiv pentru a contribui la diseminarea normelor de concurenţă către partenerii săi comerciali.

Conform sursei citate, Nemira Publishing House este o editură independentă şi o afacere de familie cu capital integral românesc, care are ca misiune să aducă constant cititorilor poveşti puternice şi idei provocatoare.

„Nemira traduce unii dintre cei mai populari şi îndrăzneţi scriitori din toată lumea şi în acelaşi timp încurajează generaţiile noi şi emergente de scriitori români. De 33 de ani suntem în legătură permanentă cu cititorii noştri şi ne lăsăm călăuziţi de plăcerea lecturii. Nemira este o editură orientată spre inovare. În 2009 a lansat primele ebook-uri pe piaţa din România, iar în 2021 primele cărţi în format audiobook digital. Credem în literatură şi în puterea educaţiei de a salva vieţi. Libertatea de gândire, diversitatea, egalitatea şi empatia sunt aliaţii noştri cei mai de preţ pentru un viitor mai bun. De aceea încurajăm constant noi generaţii să citească şi luptăm pentru a creşte nivelul de educaţie în România prin campanii de social awareness validate de rezultatele obţinute”, se mai precizează în comunicat.

Nemira are peste 23 de milioane de cărţi în bibliotecile cititorilor, peste 1500 de autori publicaţi, mai mult de 150 de titluri publicate în fiecare an şi peste 150 de audiobook-uri, conform companiei.

Curtea Veche: „Amenda anunţată de Consiliul Concurenţei una nemeritată şi abuzivă”

Și Curtea Veche Publishing a reacţionat la amenda dată de Consiliul Concurenţei, considerând că este nemeritată şi abuzivă şi că trădează o profundă neînţelegere a industriei de carte, și își rezervă dreptul de a contesta această amendă.

„Curtea Veche Publishing îşi exprimă surprinderea şi dezamăgirea faţă de conţinutul comunicatului difuzat de Consiliul Concurenţei pe 21 august 2024. Curtea Veche Publishing consideră amenda anunţată de Consiliul Concurenţei una nemeritată şi abuzivă şi trădează o profundă neînţelegere a industriei de carte de către Consiliului Concurenţei. Avem toate motivele să considerăm că am respectat întotdeauna legile concurenţei. Ne rezervăm dreptul de a contesta această amendă. Întregul comunicat tratează edituri şi librării din România drept entităţi care se asociază în înfăptuirea unor fapte care pun la îndoială libera concurenţă în România. Respingem vehement decizia rezultată din comunicatul Consiliului Concurenţei. Editura noastră nu a folosit niciodată practici concurenţiale neloiale. Suntem pedepsiţi pentru o faptă care nu a existat. Respectăm toate regulile economice, toate regulile liberei concurenţe, fără să prejudiciem vreun partener din lumea editorială”, transmite Curtea Veche Publishing.

Curtea Veche Publishing susţine că, de când a fost înfiinţată, în 1998, în fiecare moment al existenţei sale, şi-a respectat cititorii şi a evoluat pe piaţa de carte considerând celelalte edituri partenere, fără să gândească sau să acţioneze spre atacarea unei alte entităţi editoriale sau economice.

„Nu am acţionat spre distrugerea vreunui partener, ci am respectat dialogul transparent, onest şi bazat pe bune practici cu toate zonele care ţin de editarea şi difuzarea de carte. Precizăm clar că ne arătăm surprinşi că s-a luat în considerare o reclamaţie Bookster, ridicată la rang de adevăr absolut, punctul nostru de vedere nefiind luat în seamă.  De asemenea, considerăm că această situaţie subminează încrederea cititorilor noştri, cărora le dedicăm de 25 de ani cărţile noastre. În activitatea editorială de peste două decenii, Curtea Veche Publishing nu a mai întâmpinat o astfel de situaţie, să-i fie desconsiderat modul corect şi legal de funcţionare”, conchid reprezentanţii editurii, citați de News.ro.

Concluziile Consiliului Cocurenței

Consiliul Concurenței constatat, în urma unei investigații declanșată ca urmare a unei reclamații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

Conducerea autorității de concurență a subliniat miercuri că sancționat practicile care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, și nu aplicarea legii referitoare la bibliotecile publice.

„Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În unele cazuri, cuantumul sancțiunii a avut o pondere semnificativă din profiturile raportate, pe baza bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor. Într-unul din cazuri, amenda a fost de aproape jumătate din pierderea înregistrată anul trecut.

  • Curtea Veche Publishing S.R.L. – 422.220,85 lei
  • Nemira Publishing House S.R.L. – 324.636,37 lei
  • Humanitas S.A. – 365.718,84 lei
  • Publica Com S.R.L. – 174.677,34 lei
  • Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești) – 3.982.290,66 lei
  • Librăriile Humanitas S.A. – 582.362,94 lei
  • Asociația Editorilor Din România – 115.696,04 lei

Sancțiunile aplicate de Consiliul Concurenței pot ajunge până la un maximum 10% din cifra de afaceri a operatorului economic care a încălcat legea. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ