Utilizarea necorespunzătoare a instalațiilor de gaze, prin nerespectarea normelor și procedurilor legale, duce anual la aproximativ 100 de explozii soldate atât cu victime, cât și cu prejudicii, iar cunoașterea prevederilor este esențială, a subliniat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, invitat la un eveniment de lansare a unui ghid al gazelor „pentru administratorii de bloc și nu numai”.
Cunoașterea și aplicarea legii în privința utilizării instalațiilor de gaze sunt măsuri esențiale pentru protejarea vieții și a bunurilor românilor, consideră Sebastian Burduja.
„În fiecare an, în România, au loc aproximativ 100 de explozii cauzate de utilizarea necorespunzătoare a instalațiilor de gaze, evenimente care produc tragedii atât prin pierderi de vieți omenești, cât și prin pagube materiale însemnate. Cunoașterea și respectarea legislației în domeniul instalațiilor de gaze sunt obligații fundamentale pentru fiecare dintre noi. Ignoranța nu este o scuză. Lucrarea de față, sub forma unui ghid, reprezintă un instrument valoros, menit să faciliteze înțelegerea legislației și a normelor de siguranță, pentru a asigura o utilizare corectă și în siguranță a gazelor naturale. Informarea corectă și respectarea legislației nu sunt doar o obligație legală, ci și o măsură de protecție a vieții noastre și a celor dragi” a declarat ministrul Energiei, în cadrul evenimentului organizat de Asociația Energia Inteligentă pentru lansarea „Ghidului gazelor pentru administratorii de bloc și nu numai”.
Ghidul, semnat de Dumitru Chisăliță, președintele asociației, în calitatea sa de expert tehnic judiciar, este un instrument valoros pentru administratorii de imobile cu instalație comună de utilizare a gazelor naturale care pune în lumină legislația sub incidența căreia intră cei care contractează și utilizează gaze naturale. Cu o experiență de 15 de ani în calitate de expert judiciar al Ministerului Justiției în domeniul petrol și gaze, cel mai vechi expert pe acest domeniu din România, Dumitru Chisăliță fost pus în situația de a expertiza nenumărate cazuri tragice. Fie că a fost vorba de explozii de gaze, intoxicații cu monoxid de carbon, incendii în clădiri, prăbușiri de clădiri ca urmare a unor detonații cauzate de acumulări de gaze, toate au lăsat în urmă decese, răniți sau persoane traumatizate de acuzațiile sau verdictul de inculpat pus de judecător pentru faptele făcute de aceștia sau pentru lipsa acțiunilor pe care le aveau ca și obligație.
Potrivit asociației, absolut toate expertizele accidentelor din imobile pe care le-a realizat puteau să fie evitate dacă proprietarul, locatarul, administratorul cunoșteau și respectau câteva reguli simple.
„Din păcate am constatat că multe din obligațiile legale pe care le aveau unele din persoanele care au fost găsite vinovate de producerea anumitor accidente nu le erau cunoscute. În acest context am considerat util să realizez acest ghid al gazelor naturale în special pentru administratorii de blocuri cu instalații comune de gaz, o categorie aparte de client de gaze și în același timp reunind un număr foarte mare de accidente din numărul accidentelor petrecute în România”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
„Ghidul gazelor pentru administratorii de bloc și nu numai”, a apărut la Editura Didactică și Pedagogică București și va fi distribuit gratuit în cadrul campaniei de prevenire a accidentelor de utilizare a gazelor naturale în blocurile de locuințe, parte din „Academia Consumatorilor”, proiect marca Asociația Energia Inteligentă, derulată împreună cu Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat. Ghidul poate fi comandat și pe site-ul editurii începând de joi, 5 septembrie 2024.
Sursa foto: AEI
CITEȘTE ȘI:
O minune l-a salvat din flăcări, la „Matei Balș”. „Eu trebuia să fiu în salonul morții!” (EXCLUSIV)