Prima pagină » Social » Orban, replică pentru ONG-uri: „Sesizarea transmisă de Guvern la CCR nu urmărește blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori”

Orban, replică pentru ONG-uri: „Sesizarea transmisă de Guvern la CCR nu urmărește blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori”

Orban, replică pentru ONG-uri: „Sesizarea transmisă de Guvern la CCR nu urmărește blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori”
Camera Deputaților a decis ca pedepsele pentru pedofilie să fie fost majorate

Premierul Ludovic Orban a transmis, miercuri, un răspuns oficial la scrisoarea deschisă transmisă de mai multe ONG-uri pe tema sesizării la CCR a unei legi de modificare a unor articole din Codul penal și din Codul de procedură penală care înăspresc pedepsele pentru agresorii sexuali împotriva minorilor.

Ludovic Orban a explicat, în răspunsul postat pe site-ul Executivului, că „sesizarea trimisă de Guvernul Românei la Curtea Constituțională nu urmărește blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, așa cum în mod voi au lăsat să se înțeleagă anumiți politicieni care dovedesc din nou că sunt capabili să exploateze orice în beneficiul propriu, câlcând în picioare adevărul și manipulând cu cinism cetățenii”.

Răspunsul premierului vine după ce mai multe organizații neguvernamentale au adresat o scrisoare deschisă premierului, solicitând explicații pentru demersul făcut la CCR.

Argumentele sesizării la CCR

Actul atacat la Curtea Constituțională de Guvern este Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi pentru modificarea art.223 alin.(2) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în 30 iunie. Proiectul prevedea pedepse mărite pentru infracțiunile de natură sexuală și ca violul și actul sexual cu un minor să nu mai fie prescriptibile.

În 13 iulie, Guvernul a transmis judecătorilor CCR o sesizare de neconstituționalitate în care se menționează că „această reglementare poate ridica probleme din perspectiva raportării la art. 16 din Constituție întrucât instituie un tratament discriminatoriu între persoane care au comis infracțiuni de gravitate similară, în sensul în care nu pot fi identificate rațiuni obiective pentru alegerea acelor infracțiuni care urmează a fi imprescriptibile”.

„În România, care se confruntă cu o incidenţă crescută a infracţiunilor de viol şi pedofilie, având în vedere gravitatea excepţională a acestor fapte, dificultatea cu care se instrumentează aceste dosare şi durată mare de la momentul infracţiunii, până la o eventuală condamnare, nu înţelegem ce resort a făcut Guvernul României să apere aceşti infractori, chiar împotriva votului dat de senatorii şi deputaţii propriului partid”, se arăta în textul scrisorii deschise.

Răspunsul integral al premierului:

Răspunsul Premierului Ludovic Orban La Scrisoarea Deschisă Transmisă de Mai Multe ONG-uri Pe Tema Sesizării… by Gandul.info on Scribd

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și