OUG. Guvernul anunță „o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură”. Decizia vizează autoritățile locale

OUG. Guvernul anunță „o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură”. Decizia vizează autoritățile locale
Autoritățile locale pot prelua în execuție proiecte de infrastructura pe rute rutele cu trafic intens care aglomerau comunitățile / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 12/06/2020, 12:09

Guvernul a adoptat, joi seară, o ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea autorităţilor locale să preia în gestiune şi în execuţie, pentru rutele cu trafic intens care aglomerau comunitățile, proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local, fie prin autoritatea locală, fie prin asociaţii de dezvoltare intercomunitare, pentru dezvoltarea şi execuţia unor lucrări pe infrastructura de interes naţional.

„Un alt act normativ adoptat în ședința de guvern de ieri reprezintă o adevărată revoluție în domeniul proiectelor de infrastructură derulate cu fonduri europene. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a propus și a fost adoptată o ordonanță de urgență, care permite transferul proiectelor de infrastructură rutieră și feroviară de interes local, de la autoritățile centrale la nivelul autorităților locale”, a declarat, vineri, șeful șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă.

„O soluție așteptată, cerută de foarte mult timp de către autoritățile locale”

„În traducere liberă, ceea ce instituie această ordonanță de urgență este o soluție așteptată, cerută de foarte mult timp de către autoritățile locale, care asistau neputincioase la modul în care unele rute de transport cu trafic intens pur și simplu aglomerau comunitățile locale, aglomerau infrastructura de transport local la nivelul unor orașe și localități, fără a putea interveni pentru modernizarea, extinderea sau reabilitarea acestor infrastructuri. Prin această ordonanţă de urgenţă, se dă posibilitatea autorităţilor locale să preia în gestiune şi în execuţie proiecte de infrastructură rutieră şi feroviară de interes local, fie prin autoritatea locală, fie prin asociaţii de dezvoltare intercomunitare, pentru dezvoltarea şi execuţia unor lucrări pe infrastructura de interes naţional”, a subliniat Ionel Dancă.

„Astfel, drumuri naţionale, centuri ocolitoare, care, până în present, nu erau în grafic de execuţie la nivelul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, de exemplu, vor putea fi transferate la autorităţile locale şi executate în gestiunea acestora, urmând ca, după finalizarea acestor lucrări, să revină în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi”, a detaliat Dancă.

Se evită un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro

Astfel, potrivit șefulului Cancelariei, prin acest mecanism, se rezolvă, de asemenea, o problemă acută a Programului Operaţional Infrastructură Mare. Este vorba de „un risc de dezangajare de peste două miliarde de euro, tocmai pentru că sunt proiecte care au întârziat, nu au fost pregătite suficient de către guvernările anterioare, din lipsa de interes, din lipsă de competenţă şi acum, acestea au posibilitatea să fie transferate la nivel local – unde există voinţă şi interes major pentru realizarea acestora – şi vor putea fi realizate astfel încât România să nu piardă banii europeni atât de importanţi pentru realizarea acestor proiecte”.

În ședința de ieri au mai fost adoptate măsuri de protecție socială, care vizează prelungirea concediului de creștere a copilului, pentru angajații din domeniile cu restricții.

În plus, premierul a detaliat, joi seara, care sunt restricţiile care vor fi ridicate începând cu 15 iunie. Se vor putea redeschide mall-urile, piscinele exterioare, grădiniţele şi afterschool-urile și nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări.

În ceea ce privește prelungirea stării de alertă, Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre. Nevoia acestei măsuri a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis, după o ședință cu premierul și membri ai Executivului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri