OUG privind banii pentru începerea școlii, aprobată de Guvern. Cine poate aplica pentru fondurile nerambursabile
Guvernul a adoptat, în ședința de luni, ordonanța de urgență pentru alocarea de fonduri exterene nerabursabile în valoare de 175 de milioane de euro pentru decontarea achizițiilor necesare pentru începerea anului școlar în contextul epidemiei de COVID-19., de la laptopuri, la materiale sanitare și containere. Premierul Ludovic Orban anunţase, la începutul ședinței, că Guvernul trebuie să reanalizeze actul normativ, aprobat în ședința din 19 august, în urma observațiilor transmise de Consiliul Legislativ.
Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a detaliat măsurile incluse în ordonanța de urgență revizuită, în cadrul briefingului de presă de la finalul ședinței:
„Principalele acte normative adoptate în şedinţa de guvern din această după-amiază: Ordonanţa de Urgenţă pentru alocarea din fonduri externe nerambursabile a unor sume necesare pentru achiziţia de echipamente şi materiale sanitare în vederea începerii noului an şcolar. Astfel, din fonduri externe nerambursabile a fost alocat un buget de 175 de milioane de euro, care urmează a fi… care urmează să finanţeze următoarele categorii de achiziţii: 100 de milioane de euro sunt destinate pentru achiziţia de tablete şi dispozitive electronice pentru învăţământul online pentru un număr de aproximativ 500.000 de elevi; 50 de milioane de euro vor fi fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de achiziţia materialelor de protecţie sanitară şi medicală, vorbim despre măşti şi dezinfectanţi în şcoli; 25 de milioane de euro vor fi sume alocate pentru achiziţia de containere sanitare mobile, care vor beneficia în acelaşi timp de o finanţare de 5.000 de euro per container pentru racordul acestora la infrastructura de apă şi canalizare”, a spus Dancă.
„Practic, vorbim de un număr de aproximativ 5.000 de containere sanitare care vor permite la începerea anului şcolar să asigure necesităţile din punct de vedere sanitar pentru elevi, respectiv toalete, chiuvete, apă curentă pentru igienizarea şi pentru asigurarea necesităţilor din punct de vedere sanitar ale elevilor. Cine poate aplica pentru aceste fonduri? Vorbim despre autorităţile locale, inspectoratele şcolare judeţene, precum şi unităţile şcolare. Acestea pot aplica în mod individual sau în parteneriat şi pot cere decontarea cheltuielilor efectuate pe aceste categorii de obiective începând din luna octombrie. Important însă este că este permisă decontarea cheltuielilor pentru aceste categorii de achiziții efectuate începând cu 1 august. Practic, autoritățile locale care au achiziționat tablete pentru elevi, dispozitive electronice pentru învăţământul online, măști, materiale de protecție sanitară, care au efectuat deja aceste achiziții începând cu data de 1 august sunt eligibile pentru decontarea acestor cheltuieli și pot depune cererea pentru finanțarea lor de către Ministerul Fondurilor Europene începând din luna octombrie. Este o ordonanță extrem de importantă pentru asigurarea în condiții cât mai bune a începerii noului an școlar și pentru finanțarea achizițiilor esențiale pentru asigurarea desfășurării în condițiile actuale din punct de vedere sanitar a activităților școlare”, a spus șeful Cancelariei premierului.
Orban: Să apară astăzi în Monitorul Oficial
Documentul a fost revizuit, după observațiile trimise de Consiliul Legislativ.
„Va trebui să realizăm pentru adoptare, în urma avizului Consiliului Legislativ, două ordonanţe de urgenţă. Prima este ordonanţa de urgenţă prin care se alocă suma de 175 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor făcute de autorităţile locale, de unităţile şcolare pentru pregătirea anului şcolar. Este actul normativ prin care decontăm cheltuieli pentru achiziţionarea de tablete pentru elevi, decontăm cheltuielile pentru echipamente de protecţie, măşti şi alte echipamente de protecţie, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice care au nevoie”, a precizat Ludovic Orban, în deschiderea şedinţei de Guvern, completând că este vorba despre cheltuieli necesare pentru pregătirea şcolilor, astfel încât să se diminueze riscul de transmitere a SARS-CoV-2.
Potrivit premierului, „avem de adoptat forma finală, în urma observațiilor depuse de avizator”.
„Aici solicit Secretariatului General transmiterea de urgenţă la Monitorul Oficial, să apară în cursul zilei de astăzi. De asemenea, doamnă vicepremier, vă solicit să avem şedinţă cu reprezentanţii asociaţiilor autorităţilor locale, cu asociaţia municipiilor, oraşelor, comunelor, împreună cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru a stabili în detaliu măsurile care trebuie luate pentru pregătirea anului şcolar”, a transmis premierul.
Actul normativ pentru decontarea cheltuielilor în vederea începerii școlii fusese adoptat în 19 august, conform declarațiilor vicepremierului Raluca Turcan, de la finalul ședinței de guvern. Anterior, la debutul ședinței, Turcan spunea că proiectele sunt pregătite și s-ar putea să se ia o decizie asupra lor în acea zi.
„În ședința de guvern de astăzi am adoptat o ordonanță de urgență care prevede decontarea prin Ministerul Fondurilor Europene a achiziției de 500.000 de tablete, achiziții făcute de către autoritățile publice locale sau Inspectoratele Școlare Județene, 500.000 de tablete necesare pentru începutul de an școlar, iar această achiziție este în valoare de o sută de milioane de euro. Așadar o sută de milioane de euro, prin Ministerul Fondurilor Europene, bani decontați către autoritățile publice locale. De asemenea, tot prin Ministerul Fondurilor Europene vom deconta achizițiile făcute de către autoritățile publice locale pentru materiale de protecție sanitară necesare în școli, iar aceste achiziții sunt în valoare de 50 de milioane de euro. Tot prin Ministerul Fondurilor Europene vom deconta achizițiile făcute pentru cumpărarea de containere sanitare în localitățile unde nu există apă curentă și canalizare. Aceste achiziții vor fi în valoare de 25 de milioane de euro și reprezintă un sprijin uriaș pentru copiii aflați în aceste comunități unde încă există restanțe uriașe din perspectiva asigurării condițiilor minime necesare la început de an școlar”, spunea, în 19 august, Raluca Turcan.
Forma finală a proiectului de OUG:
Proiect – ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile neces… by Gandul.info on Scribd