Prima pagină » Social » (P) Vlad Lucaciu, Cord Blood Center România: Celule stem din placentă vor sta la baza tratamentelor din viitor pentru unele afecțiuni momentan fără speranță

(P) Vlad Lucaciu, Cord Blood Center România: Celule stem din placentă vor sta la baza tratamentelor din viitor pentru unele afecțiuni momentan fără speranță

Vlad Lucaciu, Director de Vânzări la Cord Blood Center România, a explicat, într-un interviu pentru Gândul, de ce este importantă recoltarea celuleor stem. De remarcat este intensificarea utilizării celulelor stem, în ultimii trei ani, Cord Blood Center Group fiind eliberate la fel de multe unități ca în precedenții 10 ani la un loc.

Înainte de toate, ce ne puteți spune despre băncile de celule stem, în general, și despre Cord Blood Center România în special?

Băncile de celule stem sunt entități private sau de stat care procesează și stochează țesuturi perinatale recoltate la naștere. Într-o bancă privată, părinții plătesc să păstreze aceste țesuturi bogate în diferite tipuri de celule stem, cu potențial terapeutic, exclusiv pentru copilul de la care s-a recoltat sau pentru familia lui.

Într-o bancă de stat, părinții aleg să doneze aceste țesuturi, profilul HLA al fiecărei unități fiind disponibil pentru orice pacient din lume care are nevoie de aceste celule, cu condiția compatibilității.

În România, nu există o bancă de stat, astfel încât părinții pot lua doar decizia de a recolta și stoca pentru propriul copil. Cord Blood Center este prima bancă de celule stem din țară, fiind, până acum, alegerea a peste 80.000 de părinți. De asemenea, suntem singura bancă de celule stem care investește activ în dezvoltarea acestor servicii astfel ȋncât părinții care aleg să recolteze să fie pregătiți pentru tratamente disponibile acum, cât și pentru cele ale viitorului. Oferim, ȋn premieră, ȋn România, posibilitatea de recoltare la naștere, inclusiv a țesutului placentar, în întregime, pe lângă sângele și țesutul ombilical. Copilul de la care s-a recoltat va avea cea mai mare cantitate și cea mai mare diversitate de celule care poate fi obținută la naștere.

Nu în ultimul rând, este important de menționat faptul că procesarea și stocarea au loc în România, în una dintre cele două unități, de la Cluj-Napoca sau București.

Care sunt serviciile medicale oferite de Cord Blood Center România?

Oferim cele mai complexe servicii de recoltare, procesare, testare și stocare a țesuturilor perinatale la naștere. Dacă în urmă cu 16 ani puteam recolta doar sângele ombilical, acum părinții au opțiunea de a recolta întreaga cantitate de celule disponibilă la naștere, adică, așa cum spuneam mai sus, inclusiv placenta.

Dezvoltarea acestor servicii este mereu bazată pe noile studii medicale din lume, studii care arată, în prezent, faptul că placenta – diferitele tipuri de celule stem din acest țesut – va sta la baza tratamentelor din viitor pentru unele afecțiuni momentan fără speranță.

Ce înseamnă tratamentul cu celule stem din sângele ombilical?

Primul tratament cu celule stem din sângele ombilical a fost administrat cu succes în 1988, în Franța, pentru un băiețel cu anemie Fanconi. Au trecut aproape 35 de ani de atunci, iar în această perioadă sute de mii de pacienți din întreaga lume, cu afecțiuni precum anumite tipuri de leucemii sau anemii, au beneficiat de celule stem din sângele ombilical pentru a primi o nouă șansă la viață.

În ultimii ani, aceste celule au început să fie utilizate intens în regenerare, pentru tratarea unor cazuri de paralizie cerebrală, tulburări din spectru autist, accident vascular cerebral sau scleroza multiplă. Îmbucurător este faptul că și în România se întâmplă acest lucru, iar Cord Blood Center este banca cu cele mai multe unități eliberate pentru administrare.

Ce înseamnă tratamentul cu celule stem din sângele ombilical folosit pentru tulburările de dezvoltare din spectrul autist (TSA)?

Prin administrarea celulelor stem hematopoietice din sângele ombilical recoltat la naștere, medicii caută să obțină o regenerare a țesuturilor afectate de TSA. Conform medicilor care conduc studiul demarat în România, rezultatele preliminarii sunt ȋncurajatoare: la copiii care au primit propriile celule recoltate la naștere au fost observate îmbunătățiri în ceea ce privește atenția, interacțiunea și verbalizarea.

Este important de menționat că, momentan, această administrare este considerată una experimentală. Oricum, mă bucur că terapia este disponibilă și ȋn România, căci, în trecut, părinții care doreau să acceseze un astfel de tratament trebuiau să se deplaseze în SUA.

În ce alte afecțiuni poate fi utilizat tratamentul cu celule stem din sângele ombilical?

În prezent, sunt peste 80 de afecțiuni în care utilizarea celulelor stem din sângele ombilical este deja standardizată. Vorbim despre anumite tipuri de leucemii, limfoame, mieloame, tulburări imune sau metabolice și, bineînțeles, anumite tipuri de cancere.

Totuși, la nivel mondial, în ultimii ani, specialiștii au început să se concentreze mai mult pe celulele din țesutul placentar, deoarece sunt neafectate de boli, tratamente sau îmbătrânire, fiind totodată mai potente, în comparație cu cele din sângele sau țesutul ombilical.

Mai mult, celulele din placentă sunt imuno evazive, ceea ce înseamnă că exprimă niveluri scăzute ale markerilor de compatibilitate, putând fi acceptate cu mai multă ușurință chiar și de membrii familiei și cu mai puține riscuri de reacții adverse.

Specialiștii pe care îi consultăm se așteaptă ca în următorii 5-10 ani, Food and Drug Administration din SUA să valideze între 30 și 50 de noi terapii celulare, multe dintre aceastea utilizând aceste celule din țesutul placentar.

Ne puteți spune câte unități de celule stem recoltate la naștere au fost eliberate pentru utilizare de Cord Blood Center România? Cum au fost administrate?

Până în prezent, grupul Cord Blood Center a eliberat aproximativ 190 de unități, utilizate la nivel mondial, pentru tratarea unor afecțiuni foarte grave. Dintre acestea, 18 au fost eliberate și utilizate chiar în România, la Institutul Fundeni și la un spital privat din Capitală.

Administrarea acestor unități s-a făcut atât autolog (pacientul a primit propriile celule, recoltate la naștere), cât și alogen (pacientul a primit celulele altcuiva, existând compatibilitate) – vorbim aici de frați/surori sau alți membri ai familiei.

Mai mult, vârsta pacienților care au primit sângele ombilical recoltat la naștere este între o lună de zile și 81 de ani, deci aceste celule pot fi utilizate și în a doua parte a vieții.

Cord Blood Center este implicat în mai multe studii atât în România, cât și în Europa. Puteți detalia?

Cord Blood Center susține multe studii clinice prin care sunt descoperite noi utilizări ale celulelor stem recoltate la naștere și orice trial medical aprobat de autoritățile responsabile din România, prin care copiii sau familiile lor primesc speranță la o viață normală.

La nivel de grup, în România și Slovacia, am derulat, în urmă cu câțiva ani, primul studiu clinic pentru tratarea paraliziei cerebrale la copii. 18 unități de sânge ombilical recoltat la naștere au fost administrate copiilor cu această afecțiune la Institutul Clinic Fundeni din România, respectiv la National Institute for Children’s Diseases din Slovacia.

În ceea ce privește tulburările din spectrul autist, 10 unități de sânge ombilical au fost eliberate pentru administrare la un centru privat din Germania și la un spital privat din România.

Nu în ultimul rând, este important de menționat faptul că la clinica noastră din Germania au fost tratați zeci de pacienți cu sânge ombilical recoltat la naștere pentru recuperarea după accidentul vascular cerebral. În cele mai multe cazuri, acești pacienți ajungeau la clinica respectivă fără prea mari speranțe la o viață normală.

Care sunt rezultatele înregistrate în aceste studii?

Rezultatele variază de la pacient la pacient. Având în vedere că un studiu reprezintă un tratament experimental, și că multe dintre cercetări sunt ȋncă ȋn curs, nu avem identificată o regulă clară până în momentul de față.

În schimb, medicii care derulează aceste studii au observat că există un răspuns pozitiv mai bun atunci când celulele sunt administrate la vârste mai fragede. Cu toate astea, sunt cazuri de pacienți adulți, chiar și vârstnici care au beneficiat de rezultate pozitive după administrarea celulelor din sângele ombilical.

Ce noutăți au fost înregistrate până acum în ceea ce privește potențialul terapeutic al celulelor stem?

Principala noutate constă în intensificarea utilizării celulelor stem. În ultimii trei ani, Cord Blood Center Group a eliberat la fel de multe unități ca în precedenții 10 ani la un loc.

Mai mult, am constatat o creștere a studiilor care se concentrează pe celulele stem din țesutul placentar. Din informațiile furnizate de specialiști de renume mondial reiese faptul că țesutul placentar este cea mai valoroasă sursă de diferite tipuri de celule stem atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.

Cele mai importante studii din prezent sunt cele care vizează potențialul terapeutic al acestor celule în cazul pacienților suferinzi de afecțiuni precum Alzheimer sau diabet.

Ne puteți menționa câteva cazuri reale de pacienți tratați cu celule stem recoltate la naștere?

Sunt zeci de pacienți chiar și în România care au beneficiat de aceste celule recoltate la naștere. Cazuri reale de copii și adulți care în urma administrării, împreună cu diferite terapii fizice sau psihologice, au primit o a doua șansă la viață.

Au fost pacienți, copii, la care medicii au observat schimbări remarcabile în dezvoltarea psiho-motorie încă din prima săptămână de după administrare.

La clinica noastră din Germania, am tratat o fetiță de câțiva anișori, cu paralizie pe întreaga parte stângă a corpului, numeroase convulsii zilnice și deficiențe severe de comunicare apărute în urma unei hemoragii craniene. La un an de la administrarea sângelui ombilical, convulsiile au dispărut complet, își poate mișca membrele stângi (poate merge fără ajutor), iar logopedul raportează o îmbunătățire de 40% în ceea ce privește comunicarea.

Mariana Predescu a absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste zece ani în mai multe redacții online din România. Face parte din echipa GÂNDUL.RO din 2020 și urmărește ... vezi toate articolele

Citește și