Pașii de urmat dacă vrei să contești RECALCULAREA PENSIEI/Ministrul Simona Bucura-Oprescu îi încurajează pe români să se adreseze CNPP

Publicat: 27 08. 2024, 15:33
Actualizat: 27 08. 2024, 15:44

Orice persoană care consideră că pensia i-a fost recalculată greșit poate depune o contestație. În acest sens, chiar ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, îi încurajează pe români să se adreseze CNPP și să ceară lămuriri/explicații.

De altfel, până acum, sute de pensionari s-au dus la Casele de Pensii din întreaga țară cu dosare prin care solicită corectarea erorilor de după recalculare.

Tocmai de aceea este bine să știi ce pași trebuie să parcurgi dacă ești convins că pensia ți-a fost recalculată greșit.

Este bine de știut că recalcularea pensiilor reprezintă un proces complex și, ca orice acțiune de acest gen, uneori se pot strecura greșeli în stabilirea veniturile pensionarilor.

Astfel, venim în ajutorul celor care se confruntă cu erori în recalcularea pensiilor, arătându-le în articolul de față care sunt pașii necesari pentru a remedia situația.

Iată care sunt pașii de urmat pentru a contesta recalcularea pensiei

Recalcularea greșită a pensiei duce, de obicei, la sume mai mici acordate seniorilor, mult sub nivelul la care ei au dreptul.

Se întâmplă asta din mai multe cauze, cum ar fi erori de calcul, interpretarea greșită a vechimii în muncă sau aplicarea necorespunzătoare a legislației.

În asemenea situații, este bine să acționați numaidecât, cerând corectarea greșelilor.

Chiar ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, potrivit news.ro, că pensionarii care consideră că s-a comis o eroare în recalcularea pensiei pot cere explicații. Ea i-a încurajat pe români să se adreseze caselor teritoriale de pensii pentru o verificare suplimentară a calculelor.

Până atunci, iată care sunt pași de parcurs în cazul în care considerați că pensia a fost recalculată greșit.

Examinați decizia de recalculare

În primul rând, începeți prin a analiza cu atenție decizia primită de la Casa de Pensii.

Astfel, comparați punctajul din ultima decizie de pensionare cu cel din decizia de recalculare. Aici trebuie să aveți trecute și punctele de stabilitate, calculate pe baza stagiului de cotizare, dar și punctajul anterior.

Calculați punctele de stabilitate

Punctele de stabilitate pot fi verificate chiar de către pensionari.

Conform indicațiilor ministrului Muncii, avem următoarele situații:

  • pentru stagiile mai lungi de 25 de ani se adaugă 0,5 puncte;
  • pentru stagiile între 30 și 35 de ani, se adaugă 0,75 puncte;
  • iar pentru stagiile de peste 35 de ani, se adaugă un punct.

Contactați casa teritorială de pensii

În cazul în care observați discrepanțe sau, pur și simplu, aveți nelămuriri și vreți să întrebați ceva, adresați-vă sucursalei teritoriale de pensii care a emis decizia.

Specialiștii de acolo vor verifica dacă datele din dosar corespund cu cele din aplicația informatică. Mai departe, ei vor face inclusiv verificări suplimentare, care pot merge până la consultarea dosarului din arhivă.

Nu în ultimul rând, scrie cancan.ro, ministrul Simona Bucura-Oprescu a insistat că pensionarii pot solicita o revizuire a deciziei de recalculare a pensiei, fie din oficiu, fie la cererea lor.

CITEȘTE ȘI:

CALCUL complet. Ce pensie va primi un român, de la 1 ianuarie 2025, dacă nu a muncit o zi în viața lui

HAOS în recalcularea pensiilor într-un județ! 5.000 decizii de recalculare au fost oprite de la distribuire

Ministerul Muncii a făcut public DOCUMENTUL privind recalcularea pensiilor. „Rămâne cum am stabilit!”

Ce surpriză au avut zeci de mii de români după recalcularea pensiilor. Anunțul făcut de Daniel Baciu, președintele CNPP