Patriarhia Română, binecuvântată cu un teren de 630 de mp pe malul Lacului Herăstrău. Deocamdată, este vorba doar despre un proiect de hotărâre, care urmează a fi dezbătut în ședința de joi a Consiliului General al Capitalei.
Terenul în sine reprezintă o suprafaţă de 630 mp, situat pe str. Gârlei nr. 6, Sector 1, în proximitatea Lacului Herăstrău și ar urma să fie dat în folosinţă gratuită Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Bucureştilor, în vederea construirii unui lăcaş de cult.
Din documentele propuse spre dezbatere în CGMB rezultă că darea în folosinţă se acordă Patriarhiei Române pe o perioadă de 49 de ani, iar cheltuielile pentru amenajarea lăcaşului de cult vor fi suportate de către Patriarhie. În situaţia în care în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a hotărârii nu încep lucrările de investiţii sau imobilul nu este folosit conform destinaţiei prevăzute, hotărârea îşi încetează aplicabilitatea.
Potrivit documentului, Patriarhia Română va fi împuternicită să demareze procedura de publicitate imobiliară şi de evaluare a terenului în numele Municipiului Bucureşti, în termen de 60 de zile de la data întocmirii procesului verbal de primire-predare a imobilului în cauză.
„Din datele deţinute şi din corespondenţa purtată cu Patriarhia Română-Arhiepiscopia Bucureştilor, protocolul de predare-primire nu a fost încheiat, fapt pentru care ne-am adresat Direcţiei Juridic, în vederea emiterii unui punct de vedere. Serviciul Legislaţie, din cadrul Direcţiei Juridic, ne-a comunicat că este necesar a se abroga HCGMB nr. 43/13.02.2003 şi a se iniţia o nouă hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti”, prevede documentul.
De asemenea, pe ordinea de zi figurează şi un alt proiect, potrivit căruia ar urma să se aprobe darea în folosinţă gratuită Fundaţiei Reut a terenului cu suprafaţa de 395 mp, situat în b-dul Mircea Vodă FN, Sector 3, în vederea desfăşurării de activităţi şcolare, pe o perioadă de 49 de ani.
Fundaţia va avea obligaţia să se îngrijească de bunul dat în folosinţă; să îl folosească numai cu destinaţia stabilită; să suporte cheltuielile necesare folosinţei; să restituie bunul dat în folosinţă gratuită la termenul stabilit în starea în care a fost primit, cu eventualele investiţii efectuate pe durata dreptului de folosinţă.