Patriarhul Daniel a oficiat, marţi, slujba de sfințire a Grădiniței „Buna Vestire” a Patriarhiei Române. Deși se află într-o categorie de risc din cauza vârstei, de peste 65 de ani, capul Bisericii Ortodoxe Române nu a purtat mască de protecție în interior, la fel ca preșcolarii înscriși la această unitate de învățământ.
Prelații, cadrele didactice și jurnaliștii prezenți la slujba de sfințire a Grădiniței „Buna Vestire” a Patriarhiei Române au purtat mască de protecție și au menținut distanța față de șeful Bisericii Ortodoxe Române, după cum se vede în imaginile publicate de Basilica.ro.
Patriarhul Daniel a împlinit 69 de ani în data de 22 iulie.
Conform normelor cuprinse în ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Educației, pentru preșcolari nu este recomandată masca, însă se impune pentru întregul personal. Distanțarea fizică, de un metru, e obligatorie în timpul programului și în pauze. Prezența persoanelor terțe este interzisă.
Și în condițiile unui risc epidemiologic redus, în ceea ce privește activitățile de grup (întâlniri, serbări şi altele), ordinul prevede că „vor fi eliminate activităţi care conduc la reducerea distanţei între copii şi limitarea interacţiunii între grupuri de copii
Într-un mesaj ocazionat de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Patriarhul Daniel le-a mulțumit enoriașilor că poată măști de protecție la Sfânta Liturghie și i-a sfătuit să respecte în continuare recomandările medicilor în contextul pandemiei de coronavirus: „Sănătatea este un dar de la Dumnezeu, dar noi avem datoria să o păstrăm şi aceasta înseamnă că darul trebuie păstrat şi cultivat şi recuperat atunci când îl pierdem”.
În cuvântul de la slujba de marți, Patriarhul Daniel a subliniat că grădinița, alături de familie, joacă un rol esențial în dezvoltarea copiilor, adică în ceea ce se numește în popor „cei șapte ani de acasă”. „Grădinița și familia formează împreună copilul când ființa lui este foarte flexibilă”, a subliniat Patriarhul, citat de Basilica.ro
Proiectul grădiniţiei, a spus Preafericirea Sa, „a pornit din dorința de a ajuta familia creștină astăzi în marea artă de educare, de modelare spirituală a sufletului copilului”.
Capul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat nevoia de formare a copiilor inclusiv în domeniul spiritual, argumentând că Biserica îi tratează drept oameni deplin pregătiți pentru creșterea duhovnicească încă de la naștere.
„Sfântul Ioan Gură de Aur spune că cel care doar a dat naștere unui copil din punct de vedere fizic sau trupesc nu este părinte deplin. Părinte deplin devine cel care arată iubire și grijă responsabile pentru educarea, pentru formarea copilului”, a spus Patriarhul Daniel. „Deci creșterea spirituală prin educație a copiilor este tot atât de importantă ca și creșterea fizică”, a precizat capul BOR.