PATRIMONIU. Fosta fabrică Apollo, actual centru creativ, nu va mai putea fi demolată. Ce a decis Ministerul Culturii, după sesizările societății civile

PATRIMONIU. Fosta fabrică Apollo, actual centru creativ, nu va mai putea fi demolată. Ce a decis Ministerul Culturii, după sesizările societății civile
Pe amplasamentul fostei fabrici funcționeză un centru creativ cu mai multe afaceri locale / Sursa: Facebook - Fabrica - Victor Rădulescu
Publicat: 07/05/2020, 15:47

Ministerul Culturii a anunțat, joi, demararea procedurii de clasare a clădirii fostei fabrici Apollo, de pe Strada 11 Iunie din sudul Capitalei, ceea ce înseamnă că aceasta nu va mai putea fi demolată, așa cum propusese Primăria Capitalei, iar actualul centru creativ din zonă nu va dispărea.

Ministerul Culturii, prin Direcția de Cultură a Municipiului București a declanșat, în 4 mai, procedura de clasare a imobilului situat în București, strada 11 Iunie nr. 50, intrarea Ovidiu nr. 6, în conformitate cu Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, au transmis, joi, reprezentanții instiției.

Acțiunea vine după avertismentele publice ale reprezentanților societății civile care luptă pentru salvarea patrimoniului. „Clădirea de secol XIX a Clubului Fabrica din strada 11 Iunie este propusă spre demolare de către Primăria Capitalei care a și dat avizul în acest sens, urmând să aibă loc votul în Consiliul General. În locul unei clădiri superbe de cărămidă, în care funcționează din 2007 o afacere a unor antreprenori locali care a ridicat cultural și creativ un întreg cartier istoric din sudul Bucureștiului, vor apărea mai multe blocuri de 8 etaje. Și asta deși regulamentul de zonă protejată spune clar că în acest cartier nu se pot ridica clădiri mai înalte de 3-4 etaje”, trăgea un semnal de alarmă, în 23 aprilie, Edmond Niculușcă, director al organizației neguvernamentale ARCEN.

„Cel mai ciudat lucru e că proiectul, deși aparține unei firme private, este elaborat de Compania Municipală Dezvoltare Durabilă. Un lucru și mai important e că, încă din anul 2019, la Direcția de Cultură București se află o cerere de clasare a ansamblului, ca monument istoric, ceea ce ar bloca demolarea, dar cererea a fost respinsă”, scria atunci Edmond Niculușcă.

Dar, în urma demersului din 4 mai al Ministerului Culturii, de la data comunicării către proprietar sau către titularul altor drepturi reale a declanșării procedurii de clasare și până la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea neclasării, după caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil în cauză, i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice.

„Protejarea patrimoniului este una dintre prioritățile mandatului meu. Nu mai putem să stăm impasibili și să vedem cum imobile ce au potențialul de a fi clasate ca monument istoric se demolează în fiecare zi. Patrimoniul industrial, așa cum este cazul clădirii fostei fabrici Apollo, ne arată o istorie a progresului industrial realizat în România și este datoria noastră să protejăm patrimoniul în beneficiul generațiilor viitoare. Apreciez atât implicarea organizațiilor neguvernamentale ce militează pentru protejarea patrimoniului, cât și implicarea Institutului Național al Patrimoniului”, a declarat joi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

În acest interval, Institutul Național al Patrimoniului va întocmi documentația completă pentru clasarea definitivă ca monument istoric.

„O veste bună pentru patrimoniul Bucureștiului! Demolarea Fabricii Apollo, din strada 11 Iunie, nu mai poate fi posibilă. Ministrul Culturii a declanșat procedura de clasare ca monument istoric a Clubului Fabrica. Din acest moment, clădirile capătă statut de monument istoric, un an din acest moment, timp în care nu se mai pune problema demolării și construirii de blocuri în acest loc”, a comentat Edmond Niculușcă, pe contul de Facebook.

Potrivit directorului ARCEN, fabrica de ciorapi Apollo a fost un reper la începutul secolului XX. Datorită ei, în zona industrială de la Filaret se făceau în urmă cu un secol cei mai buni ciorapi și cele mai trainice flanele, chiar în fabrica doctorului Ștefan Cerkez.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar