Un pensionar român a câștigat, în medie, 1.846 lei în primul trimestru din 2022, dar peste 1,1 milioane de participanți la Pilonul 1 au încasat indemnizația socială – pensia minimă garantată – de 1.000 de lei. Pensia medie lunară a înregistrat o creștere de aproape 10%, în termeni nominali, în trimestrul I 2022 față de trimestrul precedent, iar în termeni reali, luând în considerare și creșterea inflației, avansul este de numai 6%, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică și date publicității marți.
Pensi medie lunară a înregistrat o creștere de 9,9% în trimestrul I 2022 față de trimestrul IV din 2021, când avansul fusese de doar 0,4% în comparație cu intervalul similar anterior.
Totuși, dacă este luată în calcul și creșterea prețurilor, avansul real este de 6% în primele luni din anul curent față de ultimele din cel trecut, când, conform datelor oficiale, pensia chiar scăzuse cu 2,4%.
În trimestrul I 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 5,02 milioane de persoane, în scădere cu 34.000 de persoane (aproximativ 0,7%) față de trimestrul precedent. Din total, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,61 milioane de persoane, în scădere cu 26.000 de persoane față de trimestrul precedent.
În acest interval, pensia medie lunară – determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii a fost de 1.846 lei, în creștere cu 9,9% față de trimestrul precedent. Aici au fost luate în calcul sumele plătite pensionarilor de către CNPP, MapN, MAI, SRI, Ministerul Culturii ṣi Casa de Asigurări a Avocaților.
Potrivit INS, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.772 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare – fără impozit ṣi contribuția de asigurări sociale de sănătate – şi câștigul salarial mediu net a fost de 54,4%, în creștere de la 50,9% în trimestrul precedent.
Totuși, pensia pe care a primit-o în mod real un pensionar – respectiv indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele prețurilor de consum – a fost cu 6% mai mare.
De la an la an, în trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul I 2021, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 75.000 de persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 48.000 de persoane. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 11,9% , respectiv cu 11,0%, în termeni nominali.
În trimestrul I din 2022, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,9% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (3,98 milioane – 79,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,3% (11.000, respectiv 103.000 persoane).
Un indicator importat privind evoluția sistemului de pensii publice îl reprezintă raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor, care a fost de 8 la 10 în acest trimestru, similar cu cel din trimestrul precedent. Totuși, e de remarcat faptul că acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial:
În plus, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, iar Hunedoara continuă să conducă în topul celor mai mari pensii medii.
Potrivit INS, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 943 de lei:
Numărul celor cu pensie minimă garantată a crescut
Datele INS pe primul trimestru din 2022 arată că numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială) a fost de 1,16 milioane de persoane, cu aproape un sfert de milion de persoane (243.200) mai mult decât în trimestru precedent (922.000).
Din total:
Din 1 ianuarie 2022, indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.000 lei, în creștere cu 200 de lei față de cuantumul anterior.