Peste 8 milioane de lei a plătit un asigurător în urma unui accident uriaș, anul trecut, dar dauna RCA totală e mult mai mare. Cât a costat polița
Un singur asigurător din România a plătit o daună în baza poliței RCA de peste 8 milioane de lei anul trecut, în urma unui accident major care a avut loc în Franța în urmă cu aproximativ 9 ani. Raportat la datele oficiale disponibile în prezent la nivelul industriei, doar pe primele 10 luni, suma ar putea fi un record pe anul trecut.
Totalul despăgubirilor plătite de compania de asigurare Omniasig în cazul din Franța se ridică la aproximativ 18 milioane de lei, dar procesul este încă pe rol, potrivit informațiilor Hotnews.
Cauza accidentului
Este vorba de un accident major, care s-a produs pe 29 octombrie 2015, când un camion platformă, condus de un român și asigurat în România, care transporta autoturisme, nu a putut frâna și a lovit alte vehicule oprite la o stație de taxare situată pe Autostrada A8, la periferia orașului Nisa (în sud-estul Franței).
Cincisprezece vehicule au fost implicate în accidentul produs în zona stației de plată a taxei de autostradă din Saint-Isidore, iar șaptezeci de angajați ai pompierilor au fost mobilizați la locul accidentului.
Potrivit primelor informații o persoană a murit, iar alte opt au fost rănite în accident, trei fiind în stare gravă. Ulterior presa franceză cita experții care stabiliseră că șoferul camionului a intrat în bariera stației de taxare cu 120 km/h și, din primele mărturii, inclusiv a șoferului, acuzat pentru ucidere din culpă și condamnat ulterior, acesta avusese deja o problemă cu frânele de câțiva kilometri.
Conform raportului autorităților, șoferul român nu era băut, nu consumase droguri şi respectase timpii de odihnă, astfel că defectarea sistemului de frânare pe semiremorcă ar fi dus la catastrofă.
Autocamionul era asigurat pe firmă, iar polița, valabilă pentru o jumătate de an, a costat 2.000 de lei, potrivit informațiilor Hotnews.
„Până în momentul de față, pe acest dosar, au fost plătite despăgubiri totale de aproximativ 18 milioane de lei, din care: aproximativ 3 milioane lei sunt daune materiale și aproximativ 15 milioane de lei au fost pentru vătămări corporale și deces. Marea majoritate a solicitărilor de despăgubire în acest dosar au fost soluționate amiabil, existând însă și cazuri soluționate în instanțele din Franța. Rămân încă deschise pretențiile a două dintre persoanele vătămate”, au precizat reprezentanții asigurătorului.
Ce arată datele oficiale
Despăgubirile plătite doar anul trecut înseamnă o sumă de aproape 750 de ori mai mare decât dauna medie pe 2023.
Oficial, cea mai mare despăgubire plătită între 1 ianuarie și 31 octrombrie anul trecut în baza unei polițe RCA a depășit 5,6 milioane lei, deci peste 1,1 milioane de euro, conform unei analize, doar pentru primele zece luni din 2023, printre membrii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care reprezintă cea mai mare parte a pieței de profil.
Despăgubirea-record plătită de un asigurător din cadrul UNSAR a fost acordată pentru a acoperi prejudiciile rezultate dintr-un accident de amploare provocat în Italia de o autoutilitară care avea poliță RCA încheiată în România.
Potrivit datelor asociației de profil, valoarea însumată a primelor zece despăgubiri plătite în baza polițelor obligatorii RCA în 2023 a fost de 34,7 milioane lei. Fiecare dintre aceste despăgubiri a acoperit atât vătămări corporale, cât și daune materiale.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată, în raportul pieței pentru anul 2023, că asiguratorii autorizați au plătit despăgubiri pe segmentul RCA pentru aproximativ 292.000 dosare de daună, care au însumat plăți în valoare de aproximativ 3,1 miliarde de lei, rezultând o daună medie de 10.750 de lei, în creștere cu 8% comparativ cu anul precedent. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2023 s-a situat la aproximativ 76.741 de lei (în scădere cu peste 11% față de 2022), iar cea plătită pentru daune materiale la 8.867 de lei (în creștere cu peste 8% comparativ cu 2022)
UNSAR atrage atenția că cele 292.000 de dosare nu includ însă daunele avizate la sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activităţi de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), nici la cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraților în urma falimentelor City Insurance și Euroins și nici dosarele de daună care sunt deschise, dar se află în rezervă. Aceste daune nu sunt incluse nici în calculul indicatorilor specifici precum rata daunei sau rata combinată care sunt prezentați în același raport.
UNSAR reprezintă 22 de companii de profil, care dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări.