Pilonul 2 a ajuns la active de 30 mld. euro, din care aproape o treime reprezintă CÂȘTIGUL net adus de investiții. Începe o nouă campanie de informare

Pilonul 2 a ajuns la active de 30 mld. euro, din care aproape o treime reprezintă CÂȘTIGUL net adus de investiții. Începe o nouă campanie de informare
Publicat: 07/10/2024, 14:40

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat, Pilonul 2, a atins pragul de 150 de miliarde de lei (30 de miliarde de euro), a anunțat, luni,  Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) care a lansat cu această ocazie o nouă campanie națională de informare, în al șaptelea an consecutiv.

Pilonul 2 – la care sunt înscriși 8,2 milioane de români, adică marea majoritate a populației active a țării, dintre care jumătate (peste 4 milioane) contribuie regulat, lună de lună – a ajuns în prezent la active nete administrate în valoare de 150 miliarde de lei (30 miliarde de euro), dintre care aproape o treime reprezintă câștigul net adus de investiții, au transmis, luni, oficialii APAPR.

Potrivit administratorilor, banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populației, după depozitele bancare. Pentru cea mai mare parte a populației, Pilonul 2 reprezintă de altfel singura sursa de acumulare financiară pe termen lung, în special în cazul românilor cu venituri mici, care au dificultăți să economisească prin alte instrumente.

La fondurile de Pilon 2, cel mai mare cont are o valoare de 2,51 milioane lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). De asemenea, 20% dintre participanți au acumulat mai puțin de 1.346 lei.

În primele șase luni din 2024, peste 29.000 de români au primit bani din Pilonul II, suma totală a plăților ajungând la 577 milioane de lei. Dintre aceștia, 80% au ales plăți unice, valoarea totală a acestor plăți fiind de 235 milioane lei.

„Lucrurile bune au nevoie de timp să crească”.

La fel ca o pădure, Pilonul 2 crește sănătos încă din 2008, precizează APAPR, care a anunțat cu această ocazie lansarea unei noi campanii naționale de informare privind Pilonul 2 de pensii private obligatorii: „Lucrurile bune au nevoie de timp să crească”.

Campania APAPR debutează luni și se va desfășura pe TV și online până la finele lunii noiembrie 2024. Este pentru al șaptelea an consecutiv când APAPR derulează campanii naționale cu obiectivul de a crește gradul de informare și conștientizare privind Pilonul 2 de pensii private, precum și drepturile românilor în acest sistem de economisire pe termen lung. Site-ul de campanie este www.pilonul2.ro, unde românii pot să își verifice foarte simplu și rapid apartenența la un fond de pensii private, precum și valoarea contului personal. În prezent, doar unul din opt români este conectat digital la Pilonul 2, verificându-și online contul de pensie privată.

APAPR a sărbătorit 20 de ani de activitate în vara lui 2024, fiind înființată odată cu adoptarea Legii 411/2004 care guvernează Pilonul 2 de pensii private.

„În toată această perioadă, APAPR a contribuit, prin dialog instituțional profesionist și eficient, la protejarea arhitecturii generale a sistemului de pensii private și a intereselor milioanelor de români care își depun banii și speranțele în fondurile de pensii pentru un viitor mai bun”, a transmis APAPR.

Pentru a marca acest moment de maturizare instituțională, APAPR va organiza la București, în aprilie 2025, lucrările bi-anuale ale Adunării Generale a Membrilor PensionsEurope, organizația-umbrelă la nivel european a asociațiilor de fonduri de pensii de pe continent.

Fondurile de pensii private ale membrilor PensionsEurope gestionează împreună active în valoare de aproape 5 trilioane de euro, în beneficiul a 90 de milioane de cetățeni europeni.

Sursa foto: Profimedia – caracter ilustrativ

CITEȘTE ȘI:

Pilonul II, randament – record în 2023, cu peste 10% mai mult decât rata inflației. Cu cât cresc conturile românilor, odată cu majorarea contribuției

APAPR: O ambiguitate din Codul fiscal poate duce la impozitarea pensiilor private cu 15% sau 20%, cote introduse pentru pensiile speciale

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Povestea unei românce condamnată la moarte de medicii din Bacău și salvată în Turcia. „Acolo...
Am aflat cine e ”alinarea” Alexiei Eram, după despărțirea de Mario Fresh! Motivul REAL pentru...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
Cum pregătim România de tripla epidemie. „Nicio persoană din România nu are un motiv real...
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea...
Un mormânt secret a fost descoperit sub locul de filmare „Indiana Jones” din Petra. Adevărata...
Un neozeelandez care a dispărut împreună cu copiii săi a fost zărit în sălbăticie, după...
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în...
Vouchere de alimente pentru 2,6 milioane de români. Când va fi virată o nouă tranșă...
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit...
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Germania avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în 2030
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Apar NOII BANI. Bancnote Euro pentru România. Anunț pentru cei care preferă moneda europeană
Ultima oră despre Dacia Bigster. Decizia neașteptată a Renault
Asia Express sezonul 7, 14 octombrie 2024. Anca Țurcașiu, momente grele după jocul de amuletă....
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Cristina Șișcanu, mărturisirea ei sinceră. De ce l-a ales pe Mădălin, un bărbat cu responsabilități?...
Ozana Barabancea, apariție surprinzătoare alături de fiica sa, Gloria. Cele două au atras toate privirile...
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
Cum vrea Apple să-i ajute pe utilizatorii de iPhone și iPad care suferă de rău...