În 24 iunie este marcată oficial, de acum 9 ani, Ziua Universală a Iei. Mai mult, de marți, în România se sărbătorește Ziua Iei, după ce președintele a promulgat legea inițiată și votată în Parlament.
În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, dar această zi este, din 2013, un nou prilej de sărbătoare. De atunci, la inițiativa comunității online La Blouse Roumaine, dedicată promovării iei românești, se sărbătorește și Ziua Universală a Iei, marcată de comunitățile românești din toată lumea. Iar în această zi, femeile în special poartă o ie „aniversară”.
La fel au făcut, vineri, și angajate ale Poliției de Frontieră, așa cum au anunțat reprezentanții instituției, pe contul de Facebook. După pandemie și un conflict armat aproape de granițele țării, polițiștii de frontieră sunt aceiași oameni mereu la datorie în linia întâi! Poate că nu au mereu zâmbetul la ei, dar trebuie sa le mulțumim că sunt primii care ne spun ”Bine ați venit!” sau ”Drum bun!”
Poliția de Frontieră Română a transmis vineri un mesaj emoționat cu ocazia acestei aniversări, pe contul de Facebook.
„Purtăm uniforma de polițist de frontieră pentru a fi remarcați ca făcând parte din această nobilă şi frumoasă armă. Şi o purtăm cu onoare!
Însă atunci când purtăm ia moștenită de la bunii noştri, purtăm cu noi cinstea de a fi parte integrantă a acestui popor şi devenim una cu spiritul străvechi românesc.
Să ducem prin noi, mai departe, valorile și reperele naționale, pentru generațiile următoare! La mulţi ani, mândră ie!”
Legea pentru instituirea zilei de 24 iunie ca „Ziua Iei” a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis marți, 21 iunie.
Potrivit legii, cu prilejul „Zilei Iei” pot fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea şi protejarea iei.
Legea, înregistrată la Parlament în septembrie 2021, inițiată de 20 de deputați și senatori, majoritatea PSD și PNL, dar și de la USR, AUR și UDMR, a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în şedinţa din 31 mai, cu 221 de voturi „pentru” şi 41 de abțineri.
„Ia, văzută, astăzi, ca piesă principală a costumului tradițional, a devenit un obiect emblematic, cu valoare memorial-afectivă, fiind considerată marcă a identității culturale românești și de aceea considerăm necesară instituirea unei zile oficiale în care să se celebreze acest bun românesc cu valoare universală”, argumentau inițiatorii.
Legea prevede că autorităţile administrației publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiții a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate. Unitățile de învățământ, unitățile de cult, centrele comunitare, instituțiile culturale, precum şi reprezentanțele diplomatice ale României sunt invitate să participe la acțiuni de promovare a iei.