Porcii zburători au ajuns la Ministerul Educației. Protest-maraton al Consiliului Național al Elevilor
Mai mulți tineri, membri ai Consiliul Național al Elevilor, au început, luni dimineață, un protest de șase ore, în fața sediului Ministerului Educației și Cercetării, pentru ași exprima nemulțumirea față de gestionarea începutului de an școlar.
„Ne-ați tăiat accesul la educație!”, „N-ai tabletă, n-ai parte”, „Porcii zboară. Școala începe. Elevii tot nu au tablete.”, „Anul școlar 2020 – 2021? Loading…”, „Dreptul la educație nu e o pomană!”, sunt câteva dintre mesajele pe care tinerii le-au afișat în fata Ministerului Educației, în prima zi a anului școlar.
Acțiunea este organizată de comunitatea Declic și Consiliul Național al Elevilor (CNE) cu scopul de a atrage atenția asupra „modului dezastruos în care autoritățile au tratat achiziția de laptopuri și tablete pentru elevi”.
Potrivit inițiatorilor, mesajul pe care doresc să-l transmită este acela că până și porcii au șanse să zboare, însă tabletele promise înainte de vacanță tot nu au ajuns în școli.
Conform situației de luni, în 12.423 de școli elevii pot merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi folosit scenariul hibrid de învățare. La nivel național, 262 de școli vor folosi sistemul online.
Petiția „Țară, țară, vrem laptopuri pentru școala online” semnată de 25.000 de persoane
„Ministerul Educației și Guvernul au avut patru luni la dispoziție să cumpere tabletele necesare în anul școlar 2020-2021. Dar în loc de cele 250.000 promise, și oricum insuficiente, vor fi doar 80.000 și nici acelea nu ajung la timp. Porcii au învățat să zboare și tabletele promise de ministrul Educației, Monica Anisie, înainte de vacanță, tot nu au ajuns la tinerii care au nevoie de acestea. Aproape un milion de elevi nu au avut acces la educație în perioada restricțiilor, din cauză că n-au avut laptop sau tabletă. Ne întrebăm ce se va întâmpla cu aceștia în noul an școlar ”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.
„În prima zi a anului școlar, nu vom fi la școală, în bănci, ci vom fi în fața Ministerului Educației și Cercetării, pentru a-i reprezenta pe colegii noștri pe care autoritățile i-au lăsat în urmă. Acestea ignoră cu bună știință faptul că 900.000 de elevi nu au avut acces la educație online pe durata stării urgență. Nepăsarea autorităților reprezintă o încălcare sistematică a dreptului la educație al tuturor elevilor, garantat de Constituția României. Solicităm guvernanților urgentarea procesului de achiziție publică pentru dispozitive conectate la internet!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Aproape 25 000 de membri ai comunității Declic au semnat petiția „Țară, țară, vrem laptopuri pentru școala online” și, alături de Consiliul Național al Elevilor, cer Ministerului Educației să asigure echipamente tuturor celor 900.000 de elevi care nu au avut acces la educație în perioada restricțiilor.