Cel mai mic copil al dictatorilor comuniști Nicolae și Elena Ceaușescu ar fi împlinit 73 de ani pe 1 septembrie. Nicu Ceaușescu a murit însă la 45 de ani, după aproape șapte ani de la Revoluție. În cei 22 de ani în care cuplul dictatorial a condus România cu mână de fier, Elena Ceaușescu a controlat numirile din partid, din Guvern și din administrație, a împărțit privilegii, a dictat ce să se dărâme și unde să se construiască. Tot cu mână de fier a controlat și viața celor trei copii, Valentin, Zoia și Nicu Ceaușescu.
Viața amoroasă a celui supranumit „prințișorul” nu avea cum să fie trecută cu vederea de mama sa. De fiecare dată când credea că în sfârșit poate fi fericit în brațele femeii iubite, Nicu Ceaușescu se lovea de refuzurile categorice ale mamei care încerca să îl controleze.
Pe 1 septembrie 1951, în familia Ceaușescu, un nou destin prindea viață – cel al lui Nicu Ceaușescu. Ultimul copil al familiei avea să devină favoritul mamei sale, însă asta nu însemna că urma să i se facă pe plac în orice privință. Din contră. Inclusiv viața amoroasă îi era controlată mai târziu de cea care deja își vedea fiul la conducerea României.
Una dintre marile iubiri ale „prințișorul” Nicu a fost Donca Mizil, fiica ideologului de partid Paul Niculescu-Mizil și sora lui Serghei Mizil. Dragostea lor a durat aproape 15 ani, însă în sufletele celor doi nimeni nu poate ști cât timp a supraviețuit. Marea problemă a Elenei Ceaușescu era „noblețea” sau „puritatea” sângelui celei care ar fi putut să îi devină noră.
Povestea tragică de iubire dintre cei doi era binecunoscută în epocă și cei doi chiar au ajuns să conceapă un copil.
Nicu Ceauşescu a iubit-o foarte mult pe fata lui Mizil, pe Donca, a vrut s-o ia de soție, dar Elena Ceauşescu nu l-a lăsat să se căsătorească cu ea. Această fată de 16 ani a fost luată de pe stradă forțat și dusă la un spital unde a fost chiuretată, însărcinată fiind cu Nicu Ceaușescu. Pentru Nicu, Donca Mizil a fost iubirea vieții lui”, povestea Emilia Marinela Macovescu, soţia fostului ministru de Externe George Macovescu, într-un interviu pentru „Historia”.
La câteva decenii distanță, nepoata ei de soră, Sonia Mizil, pe care o crescuse ca pe propria fiică, dezvăluia că Donca „a avut regrete cu acel copil pe care nu a putut să îl aibă”.
La opt luni, i s-a scos bebelușul din burtică, cu prima ei iubire, Nicu. Apoi am apărut noi și soțul ei, care este un om extraordinar și va rămâne în continuare alături de noi”, spunea Oana Mizil, în 2021, după înmormântarea mătușii sale.
Se pare că și pentru Nicu Ceaușescu despărțirea de cea despre care se crede că a fost marea lui iubire – Donca Mizil – a fost un eveniment care l-a tulburat peste măsură.
La rândul lui, Serghei Mizil povestea că Nicu a fost foarte afectat de încheierea forțată a poveștii de iubire, devenind irascibil și chiar violent.
Donca era una dintre cele mai frumoase femei ale anilor ’80 și îl cucerise pe fiul dictatorului cu farmecul ei. La rândul lui, Nicu Ceaușescu avea, ca orice om, și părțile lui bune, demne de dragoste, așa cum avea să mărturisească mai târziu o altă femeie iubită de el.
„Povestea lui Nicu cu Donca a durat 15 ani. A fost o poveste super frumoasă. Erau niște nebunii frumoase pe care le făceam împreună. Eram practic zi de zi împreună acasă la Serghei. Ne vedeam seara, după ce își termina fiecare ce avea de făcut. Ne strângeam acolo și stăteam verile pe terasă, cât se putea de mult”, povestea nepotul dictatorului, cel care îi și poartă numele, Nicolae Ceaușescu, în emisiunea „Sinteza Zilei”.
Serghei Mizil își amintea, în aceeași emisiune, că povestea de dragoste dintre sora lui și fiul dictatorului stârnise discuții în cadrul familiei Ceaușescu, din cauza unor zvonuri.
Au fost niște discuții. Am auzit și vorbe că mama ar fi evreică (…). Prima nevastă a lui Valentin tot de aceeași origine era și ar fi zis că le ajunge unul în familie. Poate voia o olteancă de-a lor, nu știu ce avea ea”, spunea Serghei Mizil.
Forțați să pună punct poveștii de dragoste dintre ei, Nicu și Donca nu au mai păstrat legătura câțiva ani de zile. era prea dureros pentru amândoi. Abia după eliberarea din închisoare a lui Nicu Ceaușescu au discutat de câteva ori la telefon.
„Pentru Donca a fost traumatizant, a trecut printr-o perioadă foarte grea”, mai dezvăluia nepotul lui Nicolae Ceaușescu.
Îndrăgit de mamă peste măsură, însă nu chiar cu orice preț, „prințișorul” plătea un preț mult prea mare pentru faptul că facturile și alte cheltuieli îi erau acoperite de Elena Ceaușescu, cel puțin în perioada căsătoriei cu Poliana Cristescu (1983 – 1985), pe care se pare că de fapt nu ar fi iubit-o.
„La data de 10 decembrie 1983, m‑am căsătorit cu Cristescu Poliana şi am locuit împreună până în aprilie 1985, în locuinţa din strada Cosmonauţilor 2-4. Când m-am mutat în locuinţă, aceasta era mobilată în întregime: sufrageria, dormitor, birou, bucătărie, hol. În perioada decembrie 1983 – octombrie 1987, am locuit efectiv în această locuinţă, până în aprilie 1985 a locuit aici şi Cristescu Poliana. Cheltuielile legate de locuinţă, chirie, întreţinere, gaz, electricitate le suporta Elena Ceauşescu. Eu nu am plătit efectiv nimic din aceste cheltuieli”, le declara Nicu Ceaușescu anchetatorilor, după Revoluția din 1989.
Poliana Cristescu a fost singura soție a lui Nicu Ceaușescu, dar căsătoria dintre cei doi nu era bazată pe o mare pasiune sau măcar o dragoste domoală, ci pe un „ordin” venit de sus, de la mama lui.
Chiar dacă cei doi au divorțat la doar un an și jumătate după căsătorie, Poliana „o fată care nu arăta rău deloc” și „pentru care Nicu nu avea să simtă nimic”, cum spunea Mădălin Voicu, a rămas mereu favorita Elenei Ceaușescu.
Ani la rând, Poliana avea să bea cafeaua în „Cabinetul 2”, la invitației soției conducătorului.
În anii ’80, nu doar femeia iubită de fiul ei – Donca Mizil – era o problemă pentru Elena Ceaușescu, ci chiar întregul anturaj.
„Nu numai Donca încurca. Încurca anturajul pe care îl avea Nicu și dorea să scape de acest anturaj. Sigur, ca părinte poate e de înțeles. (…) E o contradicție între generații, pentru că e clar că acea concepție despre lume și viață a mătușii mele (n.r. Elena Ceaușescu), nu era pe aceeași lungime de undă cu ce gândeam noi.
E greu să vă spun din prima că era o femeie rea. Avea răutățile dânsei, dar, ca orice mamă, vizavi de copiii ei. Cu invidiatul femeilor, cred că sunt și multe legende, pentru că cele despre care se spune că ea era invidioasă erau cu mult mai tinere, deci nu puteau concura. (…)
Era o femeie rea, da, se poate spune că era o femeie rea”, mai povestea Nicolae, nepotul Elenei Ceaușescu, potrivit sursei citate.
Deși de scurtă durată, pasiunea dintre Nicu Ceaușescu și cântăreața Jeanina Matei, pe care o cunoscuse la mare, avea să fie la rându-i interzisă. Soții Ceaușescu nu erau de acord ca fiul lor, pe care îl pregăteau să devină următorul conducător al statului, să fie soțul unei cântărețe. „Prima doamnă” a României nu avea cum să fie o artistă care îi încânta pe clienții de la celebrul local Melody.
În cele din urmă, Jeanina Matei avea să se stabilească în Italia, însă în 2013, după revenirea în țara natală, încă își amintea cu nostalgie de vremurile în care se simțea iubită de fiul conducătorului.
„Au fost clipe frumoase şi, ca tot ceea ce e frumos, trece. Nu se poate şti dacă am fost marea lui dragoste. Ce e în sufletul unui om nu se ştie niciodată”, mărturisea cântăreața.
Ultima femeie care avea să cucerească, într-o măsură sau alta, inima lui Nicu Ceaușescu înainte de căderea regimului comunist a fost soprana Daniela Vlădescu. Se pare că „prințișorul” avea o preferință pentru artiste. Soprana avea să mărturisească faptul că povestea de iubire dintre ei nu a fost una lină, ci a avut suișuri și coborâșuri, consumându-se pe parcursul a patru ani.
„A fost o poveste frumoasă. Cel puţin din partea mea, a fost una sinceră, pe tot parcursul celor patru ani cât a durat. Aceiaşi patru ani în care mi s-a interzis accesul la Televiziune, la toate teatrele de operă din ţară, unde colaborasem ani la rând. Dar eu chiar m-am îndrăgostit… De un om care avea şi o parte extraordinar de bună, parte de care mă îndrăgostisem şi care chiar merita dragostea mea. Iar partea lui rea m-a făcut să sufăr tot timpul”, a declarat ani mai târziu Daniela Vlădescu, într-un interviu pentru „Jurnalul”.
Odată cu arestarea lui Nicu Ceaușescu, după Revoluție, și perioada lui de detenție, relația cu Daniela Vlădescu s-a încheiat.
Chiar dacă a dus o viață de privilegiat, destinul amoros al „prințișorului” a fost condus de capriciile mamei. Supraveghindu-l cu atenție, Elena Ceaușescu își lăsa fiul să se lase purtat de suflet doar până acolo unde voia ea.
În cele din urmă, Nicu Ceaușescu avea să se stingă pe 26 septembrie 1996, la Viena, la vârsta de doar 45 de ani.
CITEȘTE ȘI: