Prima pagină » Social » Presa britanică: Trecerea fumătorilor de la țigarete la vaping este esențială pentru sănătatea publică din Regatul Unit

Presa britanică: Trecerea fumătorilor de la țigarete la vaping este esențială pentru sănătatea publică din Regatul Unit

Presa britanică: Trecerea fumătorilor de la țigarete la vaping este esențială pentru sănătatea publică din Regatul Unit
Studiu: Vapatul, mai puțin dăunător decât fumatul / Sursa foto: Profimedia

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a subliniat importanța programului guvernului său „swap to stop” pentru îmbunătățirea sănătății publice.

Programul susținut de premierul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord promovează vapingul ca o alternativă mult mai sigură la fumatul țigărilor și face parte dintr-o strategie care încurajează adulții să facă alegeri informate, mai degrabă decât să impună interdicții care le lasă cu opțiuni limitate, scrie editorul politic Nick Powell de la publicația eureporter.

Când prim-ministrul Sunak a fost interpelat la Parlament cu privire la modul în care Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie ar putea fi scutit de presiunile din ce în ce mai mari, el și-a concentrat răspunsul în jurul politicii anti-fumat. În Marea Britanie, se recunoaște că este puțin probabil ca fumătorii adulți pe termen lung să renunțe fără să li se ofere o alternativă mai sigură care să le satisfacă pofta de nicotină.

„Cu privire la fumat, programul «swap to stop» încearcă ceva destul de proactiv… destul de inovator”, a spus el. „Există dovezi atât de convingătoare din programul respectiv și din schemele pe care le-am realizat la o scară mai mică, că, dacă poți ajuta fumătorii adulți existenți să treacă de la fumat la utilizarea vape-urilor – nu este vorba despre vape de unică folosință pentru copii, ceea ce este evident îngrijorător. … există în mod clar beneficii pentru sănătatea publică de a acționa înainte ca problemele mai mari să apară”.

Potrivit sursei citate, el a legat politica de o abordare mai largă de sănătate publică. El a dat exemplu etichetarea caloriilor, care oferă oamenilor informațiile de care au nevoie pentru a face alegeri informate în ceea ce privește stilul de viață, alături de furnizarea de medicamente împotriva obezității pentru cei care au nevoie de ajutor mai mare. Prim-ministrul însuși nu fumează și nu bea, dar recunoaște că este dependent de Coca-Cola mexicană.

El speră că zahăr din trestie din compoziția acesteia să fie mai bun pentru el decât Coca Cola standard pe bază de fructoză, dar asta nu ar satisface standardele exigente, dacă nu sunt realizabile, ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Pune idealismul înaintea pragmatismului în abordarea sa asupra bolilor netransmisibile cauzate în mare parte de alegeri ale stilului de viață, cum ar fi alcoolul, alimentele dulci și tutunul.

A declarat că nu există „nu există o cantitate sigură” de consum de alcool, iar în același timp, a caracterizat băuturile fără alcool sau cu un conținut scăzut de alcool ca fiind „normalizante”. OMS ne îndeamnă să consumăm mult mai puțin zahăr fără a trece la înlocuitori de zahăr, contrazicând sfatul Serviciul Național de Sănătate (NHS – n.r.) britanic conform căruia toți îndulcitorii de pe piață sunt supuși unei „evaluări riguroase de siguranță”. Îndrumări similare au fost oferite de Administrația pentru Alimentație și Medicamente (Food and Drug Administration – n.r.) din Statele Unite și de Institutul Federal pentru Evaluarea Riscurilor din Germania.

De asemenea, OMS urmărește în mod activ o abordare prohibiționistă a alternativelor fără fumat la țigări. Deși acestea pot juca un rol important ca o alternativă mai bună pentru fumătorii care nu se lasă, conform organismelor de sănătate din multe țări, nu doar în Marea Britanie, ci, de exemplu, în Țările de Jos.

Ar putea fie adevărat că am trăi o viață cu adevărat sănătoasă fără alimente dulci, alcool și nicotină, dar în lumea reală, ceea ce contează îi convinge pe oameni să ducă măcar o viață mai sănătoasă. Fără înlocuitori mai puțin nocivi, miliarde de oameni vor continua să bea, să fumeze și să mănânce zahăr, sare și alte alimente nesănătoase.

Pericolul este deosebit de acut atunci când vine vorba de obiectivul de a reduce fumatul de tutun la cât mai aproape de zero posibil. În ultimul deceniu, sprijinul din partea instituțiilor de sănătate publică și a experților a crescut substanțial în recunoașterea alternativelor fără fumat la țigări ca o alegere mai bună pentru fumătorii care nu renunță la fumat.

Într-adevăr, un grup de studiu al OMS din 2015 privind reglementarea produselor din tutun a remarcat că produsele „mai puțin toxice sau care dau mai mică dependență” „ar putea fi o componentă a unei abordări cuprinzătoare pentru reducerea deceselor și bolilor legate de tutun”. Numărul dovezilor arată că tutunul și produsele cu nicotină care nu ard sunt alternative mai bune la fumat a crescut substanțial.

Nu este o coincidență că cea mai scăzută rată de fumat din Europa este în Suedia, unde este de 5% din populație. Este singura țară din UE în care există o alternativă populară și consacrată de mult timp la fumatul, cu o formă de tutun oral cunoscută sub numele de snus. Ratele cancerului, inclusiv pentru cancerul de gură, au scăzut, pe măsură ce suedezii au abandonat țigările, cei care nu pot renunța la nicotină trecând adesea la snus.

Într-o lume ideală, cel mai bun mod de a eradica țigările ar fi ca oamenii să nu înceapă niciodată să fumeze. Dar cel mai bun nu ar trebui să fie inamicul binelui, iar vaping-ul, snus-ul și alte alternative fără fumat sunt o modalitate bună, adesea singura, pentru fumători de a renunța la țigări.

Citește și