Klaus Iohannis: „Menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi” – VIDEO

Publicat: 13 09. 2021, 09:52
Actualizat: 13 09. 2021, 12:51

Președintele Klaus Iohannis a participat, de la ora 10:00, la ceremonia de deschidere a anului școlar 2021-2022 la Liceul Tehnologic „Carol I” din comuna Valea Doftanei, din județul Prahova, însoțit de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. Cei doi au îndemnat profesorii, elevii să respecte măsurile sanitare și să continue procesul de vaccinare, în condițiile în care în prima zi de școală sunt vaccinați 61% dintre cadrele didactice și 15% dintre elevi.

Șeful statului a ales pentru acest început de an școlar să participe la festivitățile din comuna prahoveană Valea Doftanei.

„Respectarea normelor sanitare și vaccinarea sunt esențiale”

Ceremonia a început cu intonarea Imnului național al României.

Principalele declarații ale președintelui:

„Mulțumesc elevilor, cadrelor didactice și părinților pentru eforturile semnificatuve făcute în toată această perioadă diicilă generată de pandemia de COVID-19.

A trebuit să ne adaptăm cu toții cât se poate de repede și de bine pentru a continua procesul de educație concomitent cu apărarea sănătății oamenilor.

Și începutul acestui an școlar are loc, din păcate, tot sub spectrul pandemiei.

Tocmai de aceea, menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare și vaccinarea fiind esențiale.

Am ales la ca deschiderea anului școlar să mă alăuri comunității Liceului Tehnologic „Carol I” pentru că apreciez eforturile dvs de a crește calitatea și relevanța procesului educațional.

Un factor-cheie pentru a trasnforma o școală într-o adevărată comunitate edcuațională îl reprezintă și modul în care aceasta investește în formarea și în motivarea profesorilor săi.

Investiția în cariera didactică este, de altfel, un pilon important în proiectul „România Educată”.

Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească în acest sens. Formarea inițială, într-o lume aflată într-o rapidă schimbare, este insuficientă.

Mă bucur să observ că, din fericire, în comunitatea dumneavoastră ideea de a învăța pe parcursul întregii vieți a trecut de la stadiul de slogan la practică.

Salut faptul că profesorii de la Liceul Tehnologic „Carol I” au ocazia să participe la formări și schimburi de experiență cu parteneri din alte state europene.

Facilitarea accesului la programe de formare a cadrelor didactice contribuie, alături de investițiile în infrastructură și în dotări, la creșterea calității educației și la o experiență educațională mai bună pentru elevi.

Odată cu finalizarea Raportului „România Educată”, mi-am asumat dezideratul de a susține un management educațional profesionist, bazat pe responsabilitate, capabil să dezvolte și să inoveze.

În acest an școlar, în care se organizează concursurile pentru ocuparea funcției de director în unitățile de învățământ, îmi doresc să identificăm acele insule de excelență, precum este liceul dumneavoastră. Ele sunt dovada clară că „omul sfințește locul” și că un management bun poate transforma o comunitate școlară.

De aceea, cred că avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte – competiția pe bază de meritocrație, pe care doar un concurs pentru funcțiile de conducere organizat corect, transparent și profesionist o poate asigura.

Vă felicit pe toți și, în mod special, pe doamna director pentru eforturile făcute în combaterea părăsirii timpurii a școlii, dotarea cu laboratoare funcționale și creșterea nivelului de digitalizare, atât la nivel de practici, cât și de dotări.

Aveți cluburi școlare de calitate, puneți accent pe zona de științe și tehnologie și derulați activități care pregătesc elevii pentru meseriile viitorului.

În mod deosebit, apreciez interesul școlii pentru robotică, domeniu în care România înregistrează rezultate remarcabile în ultimii ani, în plan internațional.

Sunteți un exemplu care arată că educația poate fi de calitate, fără a intra în coliziune cu obiectivele care privesc egalitatea de șanse a elevilor, indiferent de mediul din care provin.

Doamnelor și domnilor,

Vă asigur că voi rămâne un partener de nădejde al tuturor școlilor care își propun să ofere condiții mai bune de învățare, să promoveze excelența și echitatea, să pună elevul în centrul activității educaționale.

Prin implementarea Proiectului „România Educată” și cu sprijinul alocărilor record prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, avem de acum șansa unică de a transforma radical mediul școlar.

Există oportunitatea istorică de a realiza lucruri de amploare, amânate de decenii, precum dotarea laboratoarelor școlare, măsuri concrete pentru a preveni abandonul școlar, susținerea învățământului profesional dual sau digitalizarea administrației școlare.

Cu parteneriate solide, cu dedicare din partea cadrelor didactice, cu un management curajos și deschis spre modernizare și cu elevi pregătiți pentru viitor, școli precum cea în care ne aflăm astăzi vor contribui în mod decisiv la construirea României Educate, o țară în care accesul la învățământ de calitate este asigurat tuturor.

Dragi elevi,

Îmi doresc ca în noul an școlar, care debutează astăzi, să vă bucurați de tot ce este mai frumos în procesul educațional: să porniți în această aventură fascinantă a cunoașterii alături de dascălii voștri, să interacționați și să comunicați cât mai mult cu colegii.

În același timp, trebuie să fim cu toții conștienți că pandemia nu s-a încheiat. Este important să respectăm cu strictețe măsurile stabilite de autorități, pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă.

Prin efortul nostru colectiv, creștem șansele de a avea în acest an un proces educațional relativ normal pentru toți elevii.

Sper, totodată, ca modelul Liceului Tehnologic „Carol I” și al altor școli similare să devină în anii următori un exemplu național și un imbold pentru comunitățile din întreaga țară.

Vă doresc mult succes, sănătate și un nou an școlar foarte bun”

Anul trecut, președintele nu a mers la nicio festivitate, ci a transmis un mesaj video pentru elevii care au început școala în multe zone în format fizic sau hibrid în 14 septembrie, înaintea alegerilor locale din 27 septembrie.

Șeful statului îi îndeamna atunci pe elevi să poarte mască și să se spele pe mâini pentru a-și proteja părinții și bunicii, iar profesorilor le-a atras atenția că obiectivul principal este furnizarea unui învățământ de calitate, în condiții sanitare cât mai sigure.

Sorin Cîmpeanu, mesaj la început de an

Klaus Iohannis este însoțit de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care are, în total, în agendă, participarea la cinci festivități în Prahova și în municipiul București.

Principalele declarații ale ministrului Educației:

„Este un moment cu totul deosebit, un an școlar deschis într-un moment în care peste emoțiile firești generate de orice deschidere de an școlar se suprapun emoțiile legate de perioada dificilă pe care o traversăm.

Liceul Tehnologic „Carol I” din comuna Valea Doftanei sunteți un adevărat exemplu din mai multe perspective, considerate obiective strategice în proiectul „România educată”.

Domnul președinte a apreciat calitatea guvernanței. Ai reușit să faceți față numeroaselor provocări în condițiile în care, din perspectiva conectivității, nu vă regăsiți într-o zonă care stă cel mai bine, am putut observa acest lucru, și totuși ați reușit.

Ați reușit să încheiați un an școlar cu bine, în condișiile în care nu absolut toți elevii au avut echipamente.

Ați reușit să depășiți provocările legate de necesitatea unui conținut igital pentru toate disciplinele – aici ați avut avantaj – un directot bun se preocupă de tot ceea ce se întâmplă în școală din respect față de colegii profesori, elevi și față de părinți și se adaptează vremurilor pe care le traversăm – e declarația dvs, dna director.

A pus-o în practică. 90% dintre grupul celor 50 de cadre didactice Liceul Carol I aveau abilități informatice și erau puterni familiarizați cu tehnologia digitală încă înaainte de izbucnirea pandemiei. Acest lucru v-a creat au avantaj.

Ați reușit să depășiți și provocările legate de lipsa unor platforme de evaluare, pentru că orice act educațional se finalizează printr-o evaluare. Nu avem aceste platforme dedicate de evaluare și, totuși, ați reușit să încheiați un an școlar cu rezultate bune, ceea ce este absolut remarcabil.

Avem o serie de provocari care stau în fața nostră, care sunt incluse, susținute prin proiectul „România educată, o serie de oportunități unice prin existența unor resurse financiare în valoarea de 3,6 miliarde de euro pe masa negocierilor cu Comisia Europeană dedicate educației, doar acelor capitole caee sunt grupate sub tutela „România educată”. Nu vom aștepta aceste fonduri, vă pot anunța că sunt în evaluare ofertele care privesc demararea lucrărilor, încheierea unui contract, pentru o nouă grădiniță în Valea Doftanei. Ar putea fi semnat de Ministerul Educației la începutul lunii octombrie.

Pentru toate lucrurile pe care dvs., pe care noi ne dorim să se întâmple este nevoie de responsabilitate. Astăzi pot începe școala cu prezență fizică 99,7% din cei aproape 3 milioane de elevi și preșcolari.

Este un lucru extrem de important, demonstrează înțelegerea importanței școlii,dar, în același timp, trebuie să dovedim responsabilitate și determinare pentru a asigura în școli acea protecție sanitară care să ne poată permite să ținem școlile deschise o perioadă cât mai lungă, în așa fel încât să nu mai avem acele pierderi pe care le-am înregistrat pe parcursul perioadei de criză sanitară.

Pentru asta mulțumesc încă o dată pentru respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară din școli, amintesc cu satisfacție, chiar dacă e posibil mai bine, că personalul din învățământ, vaccinat într-o proporție de 61%, reprezintră cea mai numeroasă categorie socio-profesională vaccinată, este un lucru important.

Este nevoie însă să continuăm acest proces și sunt convins că îl vom putea continua odată cu începerea școlii.

Mai mult decât atât, în ultimele 10 zile s-au vaccinat peste 10.000 de elevi. Am depășit pragul de 15% proporția elevilor vaccinați.

Una din trei persoane vaccinate în ultimele 10 zile la nivel național cu vaccinul Pfizer este elev. Asta îmi dă încredere că părinții vor înțelege cât de important este pentru proprii copii, pentru ceilalți colegi și pentru a se derula școala cu prezență fizică așa cum ne gândim cu toții, sî ânțelegem că vaccinarea este unicul gest care poate pune capăt crizei sanitare. Toate celelalte măsuri de protecție sanitară, inclusiv testarea, ne ajută să ținem sub control epidemia.

Azi, 13 septembrie, începe școala, mâine, 14 septembrie, va demara concursul pentru ocuparea posturilor de directori în toată țara, cum a precizat domnul președinte Klaus Werne Iohannis. Am asumat că acest concurs va fi derulat strict pe criterii de competență, în așa fe încât la finalul lunii decembrie să putem avea numirea celor mai profesioniști directori în școlile românești, care să înceapă în 10 ianuarie, odată cu semestrul doi, un nou mandat în inteesul școlii românesți.”

Sorin Cîmpeanu a anunţat, ieri, că 7.000 de elevi din totalul celor aproape 3 milioane vor fi nevoiţi să înveţe online în prima săptămână a anunului școlar 2021 – 2022, menţionând că aceştia provin din unităţile de învăţământ în care există probleme de infrastructură şi din cele aflate în localităţile unde a fost depăşită rata de 6 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori.

După Valea Doftanei, Sorin Cîmpeanu merge, de la ora 12:00, la Școala Gimnazială „Constantin Stere” din Bucov, tot Prahova, unde va fi inaugurat SmartLab Bucov, primul laborator cu tehnologie de ultimă generație ce va funcționa într-o școală rurală, eveniment la care participă împreună cu președintele Asociației INACO, Andreea Paul Vass, președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și inspectorul școlar al județului Prahova, Ilona Rizea.

De la ora 13:30, Sorin Cîmpeanu îl va însoți pe premierul Florin Cîțu la ceremoniiile de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, alături  conducerea Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Apoi, ministrul Educației merge, împreună cu David Popovici – elev participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 și conducerea ISMB – de la 15:00 la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” și apoi la Școala Gimnazială nr. 190, din Sectorul 4.