Presiune uriașă pe PIB-ul României. Cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat!
În ultimii cinci ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat, arată datele oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice. Dacă în 2015 statul român cheltuia 52 de miliarde de lei pe lefurile angajaților din domeniul public, în prezent s-a depășit pragul de 100 de miliarde!
Cifra este uriașă și, raportată la PIB, arată că ponderea sumelor destinate salariilor pentru bugetari a ajuns la 9,8%! De la an la an, avansul a crescut – cu 5 miliarde de lei în plus în 2016, cu 12 miliarde de lei în 2017 și câte 16 miliarde de lei în 2018 și 2019.
Făcând o comparație cu evoluția PIB-ului României, se observă că lefurile bugetarilor s-au majorat cu 97%, în timp ce Produsul Intern Brut a crescut doar cu 49% în același interval de timp.
Guvernul Orban a frânat majorările salariale
Pentru prima parte a anului 2020, Guvernul Orban a frânat majorările salariale, temperând ritmul de creștere al cheltuielilor cu personalul bugetar. În semestrul 1, majorarea a fost de numai 4,5% (cheltuieli de 53,3 miliarde lei, față de 51 miliarde în aceeași perioadă a anului trecut).
O posibilă explicație ar fi dată și de revizuirea în jos cu aproape 60 de miliarde lei a nivelului PIB, urmare a efectelor pandemiei declanșate la finele primului trimestru.
Majorarea pensiilor, cartoful fierbinte din curtea Palatului Victoria
Dacă s-ar depăși pragul de 10% procente din PIB alocate cheltuielilor cu salariile bugetarilor, deficitul ar crește peste măsură, caz în care România riscă enorm din punct de vedere financiar.
Nu mai punem la socoteală, zic analiștii, și pericolul reprezentat de majorarea alocațiilor pentru copii și de majorarea pensiilor! Soluția pe care o văd mulți – plasarea în stand-by a creșterilor de pensii și alocații, o măsură precum un cartof fierbinte în prag de alegeri generale!