Prețurile la alimente au explodat! A noua a lună consecutivă de creșteri!
Prețurile la alimentele de bază au explodat, înregistrându-se o creștere semnificativă pentru a noua lună consecutivă! Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut și în februarie, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2014 încoace!
Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), creșterile se datorează avansului luat de preţurile la uleiurile vegetale şi la zahăr.
Indicele FAO a luat-o razna în februarie!
Lunar, FAO publică propriul său Food Price Index, un indicator care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna februarie, acest indice pur și simplu a luat-o razna, crescând până la 116 puncte, de la o valoare de 113,2 puncte în ianuarie.
De exemplu, în februarie, preţurile la cereale au înregistrat o creştere cu 1,2%, după ce preţul sorgului pe pieţele internaţionale a urcat cu 17,4 procente, urmare a achiziţiilor semnificative din China. Dacă preţul grâului s-a menţinut oarecum la un nivel stabil, au explodat preţurile la porumb şi orez. Din cauza cererii globale solide şi a majorării taxei la exporturile de grâu rusesc, anunţată de oficialii de la Moscova, grâul a urcat cu 6,8% în ianuarie! Zahărul a crescut și el cu 6,4%, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 6,2%, la cel mai ridicat nivel din aprilie 2012 încoace!
În februarie s-au majorat și preţurile la lactate, cu 1,7%, iar carnea a fost mai scumpă cu 0,6%, pe fondul reducerii importurilor de către China.