Principalul furnizor de vaccin gripal al distribuitorului câştigător al licitaţiei naţionale de anul acesta, compania Mylan România, a anunțat, marți, finalizarea livrărilor pentru prima tranșă de vaccin gripal tetravalent în România, pentru sezonul gripal 2020-2021. Astfel, primul lot va fi disponibil pentru furnizorii de servicii de sănătate din toată țara din din această săptămână.
Prima tranșă de aproape 400,000 de doze va fi distribuită săptămâna aceasta către furnizorii de servicii de sănătate (Direcţiile de Sănătate Publică de la nivel naţional) ca parte a programului național de vaccinare, conform acordului cu Ministerul Sănătăţii pentru sezonul 2020-2021, au anunțat, marți reprezentanții Mylan România.. De la Direcțiile de Sănătate Publică, vaccinul poate fi accesat de medicii de familie la timp pentru campania de vaccinare, conform calendarului Ministerului.
Vaccinarea gripală este recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca prioritară, pentru a minimiza riscul excesiv de comorbiditate și mortalitate în cazul bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, în contextul pandemiei de COVID-19.
„În acest sezon, vaccinarea gripală este mai importantă ca niciodată; în contextul pandemiei de COVID-19, categoriile cu risc ridicat sunt și mai vulnerabile: persoanele în vârstă, pacienții cu boli cronice, angajații din sistemul medical. De peste nouă ani, Mylan și-a asumat împreună cu parteneri locali din România un angajament ferm pentru a oferi cele mai eficiente mijloace de prevenție. Și anul acesta, am făcut toate eforturile pentru a distribui primul lot de vaccinuri, necesar în special categoriilor cu risc ridicat, înainte de începerea campaniei de vaccinare. Vom livra restul de doze în conformitate cu acordul cu partenerul nostru de distribuție și Ministerul Sănătății”, a declarat Adrian Grecu, General Manager Mylan România și Head of South East Europe.
Adrian Grecu, CEO Mylan, a declarat, în cadrul ediției speciale a Gândul Live, de miercurea trecută, că, în urma mobilizării exemplare a autorităților, compania pe care o reprezintă poate asigura o cantitate dublă de vaccin antigripal pentru acest sezon, astfel încât măcar unul dintre riscurile epidemiologice pentru sănătatea românilor, excepând COVID-19, să poate fi eliminat.
„Sper că suntem cu toții conștienți că, totuși, o fabrică de vaccin antigripal nu își poate mări producția de la un an la altul, e nevoie de aproximativ șase luni de pregătire ca să avem vaccinul respectiv disponibil. Nimeni nu a anticipat această pandemie, deci cu atât mai mult și implicit cererea mai mare de vaccin, deci cererea e mult mai mare decât producția disponibilă”, a detaliat CEO Mylan.
„Cu toate acestea, compania pe care o reprezint dă o importanță foarte mare pacienților din România și autoritățile s-au mobilizat astfel încât suntem capabili să punem la dispoziție dublul cantității din anul anterior. O primă livrare s-a făcut deja săptămâna aceasta, a sosit în România, pentru imunizarea națională, în primul rând trebuie să se înceapă cu personalul medical și cu persoanele care sunt la cel mai mare risc de îmbolnăvire, dar aceste livrări se vor întinde până în luna decembrie, pentru că, în acest context european, cu cerere foarte mare, producția trebuie planificată foarte judicios și aplicat un proces echitabil, astfel încât să se asigure disponibilitatea vaccinului pentru toți pacienții din Europa care îl doresc”, a spus Grecu, la ediția specială a Gândul Live.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, invitat în cadrul ediției speciale a Gândul Live, de miercuri, a detaliat demersurile derulate de instituție pentru acest sezon gripal. Românii aflați în categoriile de risc vor avea la dispoziție o cantitate dublă de doze față de cea din programul național de imunizare de anul trecut, dar, dată fiind suprapunerea cu pandemia de COVID-19, secretarul de stat recomandă ca pacienții să sune în avand medicii de familie, pentru o programare la vaccinare, pentru a evita crearea de aglomerări, implicit creșterea riscului răspândirii cu noul coronavirus.
Potrivit lui Andrei Baciu, Ministerul Sănătății a depus anul acesta toate diligențele pentru a se pregăti cât mai bine posibil pentru acest sezon gripal. „Avem un număr dublu de vaccinuri pentru persoanele identificate la risc, aproximativ trei milioane, primele doze vor ajunge începînd cu data de 15, ulterior în data de 18, astfel încât până la începutul lunii decembrie să ajungă toate dozele din volumul de trei milioane”, a explicat secretarul de stat.
Conform reprezentaților companiei, gripa sezonieră rămâne o problemă gravă de sănătate publică, poate avea forme severe și chiar provoca moartea în rândul categoriilor vulnerabile.2 Cea mai eficientă modalitate de prevenție este vaccinarea.3 În cea mai recentă publicație, „Recomandări pentru vaccinarea de rutină în perioada pandemiei de COVID-19 în Regiunea Europeană OMS 4, Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea gripală ca o prioritate în efortul de a minimiza riscul excesiv de comorbiditate și mortalitate provocate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
Vaccinurile împotriva gripei sunt sigure, eficiente și reprezintă principala măsură de prevenție a gripei şi de reducere a impactului epidemiei; vaccinarea antigripală este în mod special recomandată pentru cei cu risc ridicat de complicații grave provocate de gripă, inclusiv femei însărcinate, copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani, persoane cu afecțiuni cronice, persoane în vârstă și angajaţi în sistemul medical.