Primăria Capitalei explică sporurile pe care le primesc angajații: „Sunt cele acordate în toate instituțiile publice”
Primăria Municipiului București explică condițiile legale prin care sporurile sunt acordate către toți angajații din autoritățile și instituțiile locale și centrale.În acest răspuns al PMB, se subliniază legalitatea acestor salarii precum și faptul că aceste sporuri se aplică tuturor instituțiilor ce folosesc resurse financiare publice.
La Primăria Capitalei, salarizarea este calculată conform legislației în vigoare în domeniu. Sporurile sunt cele acordate, potrivit legii, în toate instituțiile publice. Primăria Capitalei informează că modul de calcul al salariilor acordate angajaților este cel prevăzut de legislația în vigoare în domeniul salarizării personalului plătit din fonduri publice. Astfel, salariile s-au stabilit în urma consultării cu sindicatele și cu reprezentanții salariaților și au fost aprobate de CGMB (în conformitate cu prevederile Legii nr. 153/2017, art.11). Totodată, la stabilirea salariilor pe fiecare funcție prevăzută de legea citată s-a avut în vedere salarizarea pe funcții din administrația locală, la nivel național.
Datele sunt total transparente, fiind afișate pe site-ul PMB în zilele de 31 martie şi 30 septembrie ale fiecărui an, conform legii. Salariile publicate reprezintă salarii brute, ceea ce înseamnă că, în medie, 41,5% dintre cifrele publicate reprezintă contribuțiile către bugetul statului și bugetele asigurărilor sociale. În ceea ce privește sporul pentru condiții vătămătoare, acesta se acordă începând din anul 2006, în conformitate cu prevederile legale.
De acest spor beneficiază angajații din toate instituțiile statului din administrația publică centrala și locală, cu condiția îndeplinirii criteriilor *legale* *în vigoare* (evaluarea factorilor de risc și consecințele acestora asupra sănătății salariaților, certificate prin buletine de determinare și expertizare emise de către autoritățileabilitate), arată PMB într-un comunicat.
Așadar, pentru condiții vătămătoare se acordă salariaților sporul de 15% din salariul de bază, corespunzător cu timpul efectiv lucrat, cu respectarea art. 11 alin. (4) și art. 25 alin. (1) din Legea nr. 153/2017, *dacă își desfășoară activitatea în astfel de condiții, având la bază buletinele de determinare sau expertizare emise de către autoritățile abilitate în acest sens, conform legii (conform art. 23 din legea nr. 153/2017 cu modificările și completările ulterioare), menținut cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018 (conform art. 34 alin. (2) din OUG 114/2018).*