Brașovul devine primul oraș din România cu transport public 100% electric. Anunțul l-a făcut ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, cu prilejul lansării în dezbatere publică a ghidului de finanţare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane.
Bugetul programului este de 480 milioane lei, bani alocați prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Costel Alexe susține că, pentru anul în curs, ținta este ca Brașovul să ajungă la 75% autovehicule electrice din parcul auto. Ministrul liberal a circulat miercuri în orașul de la poalele Tâmpei cu cel de-al 14-lea autobuz electric din cele 52 finanţate prin AFM.
„Braşovul va fi primul mare oraş din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ţinta pentru anul acesta este de 75%, adică 133 de autovehicule 100% full electric. Orice oraş din România poate face asta, mai ales că ieri am lansat în dezbatere publică ghidul prin care finanţăm achiziţia de autobuze electrice, hibride sau cu gaz comprimat şi tramvaie”, a spus ministrul Costel Alexe.
Programul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor țintește în primul rând cele 14 aglomerări cu depăşiri frecvente ale valorilor maxime de emisii poluante: Bucureşti, Bacău, Brăila, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti şi Timişoara.
„În primul rând, reducem emisiile de CO2 şi particule în suspensie provenite de la actualele vehicule utilizate. 10% din emisiile de CO2 ale unui oraş sunt provocate de autobuzele urbane. Prin implementarea programului, sperăm să reducem această valoare la jumătate, cel puţin în oraşele beneficiare. În plus, înlocuirea vehiculelor vechi cu unele noi şi moderne vor face mult mai atractive pentru cetăţeni reţelele de transport public local. Nu în ultimul rând, vehiculele ecologice sunt mult mai prietenoase cu mediul inclusiv în ceea ce priveşte zgomotul sau mirosurile”, a lăudat programul ministrul Alexe.
Valoarea finanţării poate fi de maximum 80% din proiect şi ea variază în funcţie de numărul de locuitori. Pentru localităţile sub 50.000 de locuitori, este de un milion lei, între 50.000 şi 250.000 locuitori – 40 milioane lei, iar cele cu peste 250.000 de locuitori pot primi o finanţare de până la 53 milioane lei.